AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Şişli'de sinagog değil vatandaş bombalandı

Sinagoglara yapılan bombalı saldırıların ardından geriye trajik öyküler kaldı. Binaların hasar tespiti yüzünden esnaf işyerine, sokak sakinleri evlerine giremedi. Fırsatçılar, kartvizit dağıtarak "tamiri biz yapalım" çağrısı yaptı.

Şişli ve Kuledibi'ndeki bombalı saldırılar geride trajik hikayeleri de bıraktı. Yakınlarını, evlerini, iş yerlerini kaybeden vatandaşlar ne yapacağını şaşırmış bir halde beklemeye devam ediyorlar. İstanbul'da emniyet, belediye ve itfaiye birimleri, bombalı saldırıların düzenlendiği iki sinagog ile çevresinde gün boyunca çalıştı. Ev ve iş yerlerinin hasar tespit çalışmaları için sokağın başında biriken vatandaşlar ise zaman zaman sinirli zaman zaman da göz yaşlarını tutamayacak kadar üzüntü içinde gün boyu bir zamanlar gönül rahatlığıyla girdikleri sokaklarının başında beklediler.

Şişli'de Nakiye Elgün Sokağı'nda bombalı saldırı ardından yapılan hasar tespit çalışmaları sırasında, ev ve iş yerlerinde ağır maddi hasar meydana gelen vatandaşlar bunun sıkıntısını yaşarken, Mecidiyeköy, Taksim gibi yakın semtlerden fırsatçılar da sokağa akın ettiler. Marangozcular, camcılar birbirleriyle yarışırcasına işyerlerinin kartlarını sokak sakinlerine dağıttı.

Olay yeri meraklılarla doldu

Sinagoglara karşı yapılan bombalı saldırıların meydana geldiği Şişli ve Kuledibi'ndeki olay yerlerini meraklılar da mesken tutmuş. Bunlardan biri de Kağıthane'de oturan 84 yaşındaki Kadir İsmail adındaki vatandaş. Televizyonda gördüğü zaman çok etkilendiğini ve çok üzüldüğünü ifade eden İsmail dede, olay yerini merak ettiği için sabahın erken saatlerinde Şişli'ye geldiğini söyledi.

  • SEVDA ALKAN

    SOKAK SAKİNLERİ ENDİŞE İÇİNDE

    Şişli ve Kuledibi'nde oturan vatandaşlar ile sokak esnafı endişeli bir şekilde beklemede... Binalarda hasar tespiti yapıldığı sırada sokağın başında bekleyen vatandaşlar olay gününü ve endişelerini şöyle anlattı:

    Nevin Sincan: "Hayatımız bir günde değişti. Olay günü evde kahvaltı hazırlıyordum. Kahvaltı zehir oldu. İki gündür evime uğrayamıyorum. Evim ağır hasar gördü. Sadece olay gecesi mum ile içeriye girip acil ihtiyaçlarımı aldım."

    Burhan Polat: "Şişli Nakiye Ergül Sokağı'nda iş yerim var. Olay sırasında şans eseri Sultanahmet'deki merkeze gitmiştim. Sinagoga 10 metre uzaklığında bulunan dükkanımda ağır hasar meydana geldi. Sigortamız olmasına rağmen terör için olmadığından zararı biz ödeyeceğiz. Evraklarımızı alabilmemiz için işyerime girmeme izin verdiler. Hasar tespiti yapıldıktan sonra sanırım içeri alınacağız."

    Emel Can: "Olay günü eşim arka odada uyuyordu. Çocuğumu ise kursa yollamıştım. Ben de salonda oturuyordum. Birden bir sarsıntı ve büyük bir ses duydum. Camlar patladı, çerçeveler düştü. Bu sırada alnımdan yaralandım. Kapıya koştuk. Ama patlamadan dolayı kapılar kilitlendi ve ancak olaydan 10 dakika sonra dışarıya çıkabildik. Evimiz çok ağır hasar alırken, arabamız nerdeyse yok oldu. Sigortamız da yok. Ama can kaybı olmadığı için şükrediyoruz. Saniyeden az bir zamanda hayatımız mahvoldu."

    Alaaddin Aydın: "Saldırıyla birlikte iş ortağımın oğlu yaralandı ve 4 katlı iş yerim de harabeye döndü. Kabus dolu bir gündü. Her yer cehennem gibiydi. Sokakta kopmuş bacaklar, kollar vardı. İş yerim sigortalıydı. Ama depreme, sele ve hırsızlığa karşı. Teröre karşı sigortalı olmadığı için yaklaşık 100 milyarlık zararım var. Şişli belediyesi sadece konutların zararını karşılayacakmış, iş yerlerinin zararı karşılanmayacakmış. Bu tarihten sonra bu sokağa her girişimde endişe duyacağım. Yapılan saldırı insanlık dışıdır."

    Mehmet Yıldırım: "Patlama ile birlikte hepimiz kendimizi yere attık. Kardeşim yaralandı, hastaneye götürdüm. Herşey çok kötüydü."

    'Terörün dini olmaz'

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İstanbul'da iki sinagoga yönelik bombalı saldırının hem Türkiye'nin imajını, hem de şimdiye kadar kurulmaya çalışılan barış, dostluk ortamını zedelediğini söyledi. Bardakoğlu, Topkapı Eresin Otel'de verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, buruk bir duygu ve üzüntüyle bir araya geldiklerini söyledi. "Bugünlerin, kardeşliğin ve sevgi bağlarının artmasına vesile olmasını'' dileyen Bardakoğlu, ''Terörün dini olmaz. Terör bir insanlık suçudur. Terör ve şiddet, şayet dini argümanları kullanıyorsa, bilin ki bu hastalık derecesinde bir dindarlıktır" dedi.



  • 18 Kasım 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED