T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Kanıt olmadan savaş olmaz...

Rusya, Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğunu bildiren hükümetlere, "Deliliniz varsa ortaya koyun" dedi. Solana ise, kanıtsız savaşın zor olduğunu belirtti.

Rusya, "Irak'ı kitle imha silahlarına sahip olmakla" suçlamaya devam eden ülkelerin hükümetlerinin, iddialarına temel olacak bilgileri ortaya koymalarını istedi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Lavrov'un, BM Silah Denetleme Komisyonu (UNMOVIC) Başkanı Hans Blix ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Muhammed El Baradey'in BM Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendirdiği toplantıda, ülkesinin bu görüşünü dile getirdiği kaydedildi.

Lavrov, toplantıdan sonra İtar-Tass'a yaptığı açıklamada, Blix'in 'dumanı tüten silah bulamadık' açıklamasından sonra, elinde delil olanların bunu ortaya koymasının özellikle önemli hale geldiğini belirterek, "Bilgilerini denetçilere versinler ve bunlar Irak'taki araştırmalar sırasında kontrol edilsin" dedi.

Lavrov, "Güvenlik Konseyi üyelerini, denetçilere, onların profesyonelliğine ve bilgilerine desteklerini sürdürmeleri yönünde de uyardık, onlara, belirli bir çalışma yöntemi empoze edilmeye çalışılmamasını istedik" diye konuştu.

Solana: Kanıtsız savaş zor

AB Ortak Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Irak'ın gizli silah programları olduğu kanıtlanmadan, bir askeri harekatın savunulmasının güç olacağını kaydetti.

Solana, Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesine verdiği demeçte, "Kanıt olmadan savaş başlatmak çok zor olacak. Böyle bir savaşın meşruluğuna, BM Güvenlik Konseyi karar verecektir" dedi.

Irak'ta görev yapan BM silah denetçilerinin meşruluğunun Güvenlik Konseyi ile sağlandığına işaret eden Solana, Güvenlik Konseyi'nin yeterli bulacağı bilgi olmadan Irak'a askeri harekat düzenlenmesini anlayamayacağını kaydetti.

Villepin: Dünya çokkutuplu olmalı

Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, dünyanın çokkutuplu olmasını istediklerini belirtti. Çin ziyaretinin son gününde Şanghay kentindeki Fudan üniversitesi öğrencilerine hitap eden de Villepin, "Dünyanın dengeye kavuşabilmesi için birkaç kutup gerekli" dedi. "Bu denge için dünyanın, AB gibi büyük topluluklar etrafında örgütlenmesi gerek" diyen Fransız bakan, çokkutupluluğun dünya barışı ve istikrarının garantisi olacağını kaydetti.

Esas olarak Avrupa-Asya ilişkilerine değinen Fransız bakan, "Kollektif sorumluluk, ABD ile uyum ve birbirbirini tamamlama mantığını da gerektiriyor" ifadesini kullandı. Dominique de Villepin, "İşbirliği ve diyalog içine girmekle, dünyada daha fazla huzur ve istikrar sağlayabilecek birçok kutbun ortaya çıkışına hepimiz katkıda bulunuyoruz" dedi. Fransız bakan, "uygarlıklar ve büyük jeopolitik topluluklar arasındaki denge ilkesinin, bütün dünyaya yayılması gerektiğini" söyledi.

Raffarin: Tutumumuzda kararlıyız

Fransa Başbakanı Jean-Pierre Raffarin, ülkesinin savaş karşıtı tutumunda kararlı olduğunu söyledi. Raffarin, yeni yıl kutlamaları dolayısıyla basın mensuplarını kabulü sırasında, Irak krizine ilişkin soruları yanıtladı. Jean-Pierre Raffarin, "Böylesine çılgın bir dünyada mantıklı bir Fransa'ya ihtiyaç var. Savaş, her şey denendikten sonra ortada kalan bir seçenek. Biz bu konudaki tavrımızı sürdürüyoruz" diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, hafta başında savaş ihtimaline karşı Fransız askerlerine "hazır ol" emri vermesi, muhalefetin sert tepkisine yol açmıştı. Fransa'da yapılan son anketlere göre, halkın yüzde 77'si savaşa karşı çıkıyor. Bu arada, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Irak'ta olası savaşın önlenmesi için yoğun çaba harcayacaklarını söyledi. Schröder, dün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, BM'nin Irak konusundaki kararının, askeri harekat düzenlenmeden uygulamaya koyulması için her türlü çabanın harcanması gerektiğini belirtti.

Blix: Irak'ta kitle imha silahı bulamadık

BM silah denetçilerinin başkanı Hans Blix, Irak'ta iki aydır süren denetimlerde kitle imha silahlarına rastlamadıklarını söyledi. Blix, New York'taki BM merkezinde yaptığı açıklamada, "Irak'ta yaklaşık 2 aydır bulunuyoruz, ülkede bugüne kadarki en geniş alanda inceleme yapıyoruz ve dumanı tüten hiçbir silah bulmadık" dedi, ancak Irak'ın füze motorları ve füze yakıtı ham maddesi ithal ederek BM yaptırımlarını ihlal ettiğini söyledi. Blix, Irak'ın silah bildirim raporunda eksiklikler bulunduğunu da belirtti. Blix ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey BM Güvenlik Konseyi'ne ikinci kez bilgi verdiler.

Powell: Kanıt bulmak şart değil

ABD, BM silah denetçilerinin şefi Hans Blix'in, Irak'ta kitle imha silahı bulunamadığı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Hans Blix'in BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingi değerlendiren ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak'ı vurmak için 'suç üstü yapılması gerekmediğini' söyledi. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer de, Blix'in "Irak'ta dumanı tüten silah bulamadık" açıklamasına karşılık, "Silahlar gizli olduğu için dumanlarını göremezsiniz" dedi. NBC TV kanalında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Powell, Blix'in BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifinge değinirken, "Suç üstü yapılamaması, suçun işlenmediği, Irak'ın yükümlülüklerini çiğnemediği anlamına gelmez" dedi.

 
Kuzey Kore meydan okuyor
Kuzey Kore ABD'ye meydan okuyor. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'ndan (NPT) çekilen Kuzey Kore, ABD'yi, yeni bir Kore savaşının "3. dünya savaşına" yol açacağı yolunda uyardı.
ABD, TÜRKİYE'DEN CEVAP BEKLİYOR
NPT'nin tarihi
Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT), nükleer savaş çıkmasını önlemeyi ve nükleer enerjinin sivil amaçla kullanılmasını hedefliyor. 1970'de imzalanan NPT, 2002 sonu itibarıyla nükleer güç sahibi ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa da dahil olmak üzere 188 ülke tarafından onaylandı. Nükleer güç sahibi Hindistan ve Pakistan ise NPT'yi imzalamadılar. Uzmanlara göre, en az 100 nükleer başlığı bulunan İsrail de, nükleer silaha sahip olmadığı iddiasıyla NPT'yi imzalamadı. Antlaşmaya göre, nükleer güç sahibi ülkeler hiçbir ülkeye nükleer silah ya da teknoloji satmamayı, nükleer güç sahibi olmayan ülkeler de, nükleer silah peşinde koşmamayı taahhüt ediyorlar.
SCIRI Başkanı Hekim, Irak'a saldırıya karşı
Irak yönetimine muhalif Irak İslami Devrimi Yüksek Konseyi (SCIRI) Başkanı Ayetullah Muhammed Bekir el-Hekim, Irak'a ABD'nin önderliğinde operasyon düzenlenmesine karşı olduğunu söyledi. El Hekim, el-Hayat gazetesine yaptığı açıklamada, Irak'ta bir yabancı askeri yönetimin atanmasını reddettiklerini ve bu yabancı varlığın şiddetli direnişle karşılanacağı uyarısında bulundu. Askeri operasyonun, Irak halkına büyük zarar vereceğine ve bu zararın bölgede yaşayan diğer halkları da etkileyebileceğine inandıklarını belirten el-Hekim, bu nedenle müdahale fikrini reddettiklerini kaydetti.
Iraklı muhalifler bu kez Irak'ta toplanacak
Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği Lideri Celal Talabani, İran'da yaptığı açıklamada, Iraklı muhaliflerin toplantısının bu ay Kuzey Irak'ta yapılacağını bildirdi. Gazetecilere açıklama yapan Talabani, "Toplantı bu ay yapılacak. 2-3 günlük gecikmeler önemli değil" dedi. Talabani, toplantının planlandığı gibi Kuzey Irak'ta yapılacağını ifade etti. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki Iraklı muhalif liderler, daha önce İngiltere'nin başkenti Londra'da toplantılar yapmışlardı. Öte yandan, Kuzey Iraklı lider ayrıca, ABD'nin, Irak'ta muhtemel bir savaş durumunda İran'a karşı herhangi bir eylemde bulunmayacağına dair garanti vermeye hazır olduğunu söyledi.
Libya Saddam'a sığınma hakkı tanımayacak
Libya, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e sığınma hakkı tanımayı tasarladığı yolundaki açıklamaları resmen yalanladı. Libya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Libya'nın Saddam Hüseyin'e sığınma hakkı tanıyacağı konusundaki yorumlar temelsizdir. Libya'nın bu konuyla ilgili herhangi bir teması olmamıştır" denildi. Rusya da, Saddam Hüseyin'e sığınma hakkı tanımak istediği yolundaki açıklamaları resmen yalanlamıştı.
11 Ocak 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED