T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Her kadın bir 'daire'dedir

İran sineması'nın başarılı yönetmenlerinden Cafer Panahi'nin dünya çapında ses getiren filmi 'Daire' gösterime girdi. Kadınlara yönelik toplumsal baskıyı Tahran ölçeğinde anlatan film, 'her kadın dairededir' diyor.

Gazetede gördüğü "Bir kadın, iki küçük kızını öldürdükten sonra intihar etti!" başlıklı küçücük bir haber, İran Sinemasının usta yönetmenlerinden Cafer Penahi'yi bir gerçeğe; bir filme uyandırır. Penahi, kadınlara yönelik toplumsal baskıyı gözler önüne seren bir film yapar: Daire. Bu bir meydan okuma deneyimidir. Ülkesinde yasaklanır, ABD'de gösterilir. Yalın bir dili olan film, İran Sineması'nda dönüm noktası olarak kabul edilir.

'Kuşatma'nın filmi

Yönetmenliğini İran Sineması'nın parlak isimlerinden Cafer Panahi'nin yaptığı Daire, dün (şimdilik Beyoğlu / Beyoğlu ve Kadıköy / Sinema Tek sinemalarında) gösterime girdi.

Yakın bir coğrafyanın bugününde içiçe geçmiş, birbirinden farklı dairelerdeki kadınları anlatan Daire, doğum yapan bir kadının çığlıklarıyla açılır. Bir kızı olan kadın, bebeğinin ve kendisinin istenilmediğini bilmez ama... Üç kadının hayatları birbiriyle kesişir sonra. Başlangıçları da, nihayetleri de trajiktir. Onların dünyası; bitmeyen gözaltıların, bürokrasinin ve önceden beri varolan eşitsizliklerin dünyasıdır. Tahran, erkeklerin şehridir çünkü.

Şehrin üzerine karanlık çökünce ve kadınlar toplumsal hücrelerine girdiklerinde, onların yaşamlarına ilişkin metaforun hapishane olduğu görülür. Ancak bu boğucu dünya, 'daire'deki kadınların cesaretini, gücünü, gayretini söndüremez...

Dairenin çapı geniş

Dünya çapında ses getiren Daire, yalnızca İran'daki kadını anlatmıyor. Dünyanın birçok ülkesinde kadınların karşı karşıya kaldıkları olumsuzlukları sembolik bir dille resmediyor. Sanki büyük bir hapishanede yaşamaktadır her kadın. Ve her kadın bir 'daire'dedir.
DAİRE
Yönetmen: Cafer Panahi
Senaryo: Kambozia Partovi
Oyuncular: Meryem Pervin Almani, Nergis Mamizadeh, Fatimeh Naghavi


Yarın'dan yarına; ekonomiyle refah
Aylık düşünce ve siyaset dergisi Yarın, ocak sayısında 'sosyo-ekonomik reform arayışı'nı kapak dosyası olarak ele alıyor. Savunma sanayii ile Anadolu sermayesinin işbirliği temelinde kapsamlı bir yeni ekonomik düzenin oluşturulma imkanlarının tartışıldığı dosyada, ekonomik çıkmazların aşılması için askeri-endüstriyel kompleks gibi köklü bir yatırım sistemi öneriliyor. Finans, üretim kültürü ve dışa bağımlılık gibi başlıklarda Türkiye ekonomisinin analiz edildiği makalelerle birlikte ekonomi kültürü de sorgulanıyor. Dergide Prof. Gülten Kazgan'la Türkiye ekonomisi konulu bir söyleşiye de yer verilmiş. Prof. Kazgan, dışa bağımlılığın Türkiye'yi krizlere sürüklediğini ve artık Türkiye'nin kendi yolunu çizmesi gerektiğini belirtiyor. Kapak dosyasında Burhan Metin, Altay Ünaltay, Lyndon Larouche, Murat Akıncı, Taha Özhan, Adnan Boynukara, Mahir Kaynak ve Abdullah Muradoğlu imzalı yazılar yer alıyor. Dr. Ferhat Kentel, Yarın'daki makalesinde son başörtüsü ve protokol tartışmalarından yola çıkarak Türkiye'de kamusal alan kavramını ve mantalitesini analiz ediyor. Bilgi tel: 0 212 679 16 43
Necip Mahfuz yoğun bakımda
Nobel edebiyat ödülü sahibi Mısırlı yazar Necib Mahfuz, ağır grip teşhisiyle hastaneye kaldırıldı. 1988 yılında ödül kazanan 92 yaşındaki ünlü yazarın, solunum zorluğu nedeniyle yoğun bakım servisinde solunum aygıtına bağlandığı ailesi tarafından bildirildi. Yüksek ateş yüzünden yazarın hafızasının da bulanık olduğu belirtildi. 'Bıldırcın ve Sonbahar', 'Binbirinci Geceden Sonra,' 'Esir Üniforması', 'Hân el Halîlî'de', 'Hırsız ve Köpekler', 'Midak Sokağı', 'Miramar', 'Nil'in Üç Çocuğu' adlı kitapları Türkçe'ye çevrilen yazar üstüne "Necip Mahfuz'un Toplumsal Gerçekçi Romanları" adıyla yayınlanmış bir de inceleme kitabı bulunuyor.

 
Gizemin usta yönetmeni
Şükran Kuyucak Esen, Türk sinemasının gizem ustası yönetmeni Ömer Kavur'u ve sinemasını "Sinemamızda bir 'Auteur' Ömer Kavur" adlı kitabında ele alıyor. Türk sinemasının usta yönetmeni Ömer Kavur'u bir "auteur (yaratıcı)" olarak ele alan bir kitap yayınlandı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şükran Kuyucak Esen'in Alfa Yayınları arasından çıkan kitabı "Sinemamızda Bir Auteur: Ömer Kavur" adını taşıyor. Türk sinemasında kendine özgü bir dil oluşturmuş nadir yönetmenlerden biri Ömer Kavur. Filmlerindeki insanlar, kullandığı mekan ve olayın geçtiği zaman, hepsi kendi içerisinde bir gizemi barındırır. Yabancılaşma, arayış, iletişimsizlik, yalnızlık Kavur'un filmlerindeki başlıca temalardır. Anayurt Oteli, Yatık Emine, Gizli Yüz, Yusuf ile Kenan, bu kavramların iyi bir şekilde işlendiği, Türk sinemasının önemli eserlerinin başında yer alır. Şükran Esen, kitabında, Kavur'u filmlerinde işlediği konu ve insanı ele alış biçimi çerçevesinde "auteur-yaratıcı" olarak nitelendiriyor ve okurlara bir Ömer Kavur portresi sunuyor. Esen'e göre Kavur, auteur çünkü; onun filmleri genellikle, izlendikçe daha da zevk alınan, derinliğine inilebilen filmlerdir. Kavur, bu filmlerde kendine ait, duygu, düşünce ve görüşleri paylaşarak, insana ve yaşama dair dertlerini aktarma peşindedir. Esen, kitabın ilk bölümünde auteur kavramı üzerinde duruyor ve kavramın ortaya çıkışını ve aldığı son biçimi veriyor. İkinci bölümde Kavur'un yaşam öyküsünü ve Türk sineması içindeki yerini anlatarak, yönetmeni genel hatlarıyla tanıtıyor. Yönetmenin başta Anayurt Oteli olmak üzere 13 filminin incelendiği diğer bölümlerde, Esen, Kavur'la bütün filmleri hakkında röportaj yaparak, onun kendi filmlerine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerini sunuyor. Senaryoların da yer aldığı kitapta, yazar filmlerin yapısal şemalarını ve çözümlemelerini de aktararak, Kavur'un, filmlerinde dil'i nasıl oluşturduğunu örneklerle açıklıyor. Bilgi tel: 0 212 512 33 76
11 Ocak 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED