T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
3 ANA HORTUM DAMARI

AK Parti lideri Erdoğan'ın "damarına" girildiğini söylediği yolsuzluk operasyonları, başta enerji, bayındırlık ve kamu bankaları olmak üzere üç ana alanda yürütülüyor.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "damardaki yolsuzluklar" üç ana alanda yürütülüyor. Bu alanların başında kamu bankaları, enerji ve bayındırlık geliyor. 3 Kasım seçimleri öncesinde seçmenleri "yolsuzlukla mücadele" sözü veren AK Parti Hükümeti, yolsuzluk dosyalarını didik didik inceliyor. Yolsuzluk dosyaları ile ilgili incelemeler özellikle üç ana alanda sürdürülüyor. Bunların başında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı geliyor. Beyaz Enerji Operasyonu'na da konu olan enerji KİT'leri ile ilgili tüm dosyalar, bakanlıkta tekrar inceleniyor. Özellikle eksik kalmış dosyalar tekrar mercek altına alındı. İkinci olarak incelemelerin yoğunlaştığı alan kamu bankaları. Son dönemde yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile gündemden düşmeyen kamu bankalarının tüm dosyaları Hazine Müsteşarlığı'nda tekrar inceleniyor. İncelemelerin sonunda kamu bankaları yöneticileri ile ilgili gerekli işlemler yapılacak. Öte yandan Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in talimatıyla tüm büyük ihaleler mercek altına alındı. Vurgun Operasyonu'na da konu olan Bayındırlık ihaleleriyle ilgili dosyaların hepsi tek tek inceleniyor. Bunların yanında, Ulaştırma, Kültür, Orman bakanlıkları, Denizcilik Müsteşarlığı gibi kurumlarda da yolsuzluk ve usulsüzlük dosyaları ile ilgili incelemeler yapılıyor. Tüm dosyalarla ilgili işlemlerin en kısa zamanda tamamlanacağı bildirildi.

Yolsuzluklara üçlü kıskaç...

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki yolsuzluklar, üçlü kıskaç altına alınıyor. Bakanlar, kendilerine bağlı kuruluşlardaki yolsuzluk dosyaları müfettişlere inceletirken, TBMM de kuruluşlardaki yolsuzluklar konusunda daha aktif hale geliyor. TBMM KİT Komisyonu, aralarında kamu bankalarının bulunduğu bir çok sorunlu kuruluşu mercek altına aldı. Şimdiye kadar fazla usulsüzlük iddiası olmayan KİT'lerin hesaplarını inceleyen komisyon, birçok kuruluşun hesaplarını ibra etmedi. Haklarında yolsuzluk ve usulsüzlük iddiası bulunan kuruluşlar, oluşturulan alt komisyonlar aracılığı ile tekrar incelenecek. Ayrıca, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen önergeyle oluşturulacak olan Yolsuzlukları İnceleme Komisyonu da yakında çalışmalaya başlayacak.

İŞTE temizeller operasyonu

ENERJİ: Başta doğalgaz projeleri olmak üzere, Beyaz Enerji Operasyonu kapsamında incelenmiş, ancak işleme konulmamış dosyalar tek tek inceleniyor. Bunlar arasında Bakü-Ceyhan, doğalgaz alım anlaşmaları, doğalgaz dağıtım projeleri bulunuyor. Ayrıca, enerji işletme hakkı devirleri, enerji santralleri ile ilgili de çok sayıda ihale mercek altına alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, enerji kuruluşlarındaki usulsüzlüklerle ilgili çok sayıda bilgi ve belge ulaştırıldı.

BAYINDIRLIK: Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'in talimatı ile, bakanlığa bağlı tüm büyük ihaleler mercek altına alındı. Mercek altına alınan projeler dosyalar arasında, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ihaleleri, İller Bankası'nın işlemleri bulunuyor.

BANKALAR: Son dönemde yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile gündemden düşmeyen Türkiye Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve tasfiye edilen Türkiye Emlak Bankası ile ilgili dosyalar mercek altına alındı. Bankalarla ilgili, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ve Bankalar Yeminli Murakıpları Raporları tekrar inceleniyor.

DİĞERLERİ: Bu ana alanların dışında Ulaştırma, Orman, Kültür bakanlıklarıakanlığı ve devlet bakanlıklarına bağlık birçok kuruluştaki yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları incelenmeye başlandı.

 
Kazada ölen 61 kişinin cesedi teşhis edildi
Diyarbakır'daki uçak kazasında can veren 75 kişiden 61'inin cesedi teşhis edildi. Cesetlerden 57'si ise yakınlarına teslim edildi.
Şehit pilotlar toprağa verildi
Malatya'da şehit olan 4 pilotun cenazeleri dün memleketlerine gönderildi. Cenaze törenlerine acılı eşlerin gözyaşları hakimdi.
Her dilden 'savaşa hayır'
Bir grup memur, gaz maskesi takarak savaşı protesto ederken, bir grup memur da sergiledikleri oyunla ABD Başkanı Bush ve Saddam'a tepki gösterdi.
'Üniversitemi istiyorum'
"Üniversitemi İstiyorum" adı altındaki kampanya çerçevesinde 2 bin 700 dilekçe daha TBMM Dilekçe Komisyonu'na verildi.
Kelepçeyle sınav dönemi
YÖK'e karşı çıktıkları için cezaevine konulan öğrenciler sınavlara kelepçeli olarak geliyorlar.
'Uygulamalar insan haklarına uygun'
'İbrahim ağabeyi Asena bozdu'
Aşıkların sehri Bağdat bombaların gölgesinde
70 bin kişi Hacca gidecek
Türkiye'den bu yıl kutsal topraklara gidecek toplam 70 bin hacı adayı için Mekke, Medine ve Cidde'de görev yapmak üzere bin'in üzerinde din görevlisi ile doktor, hemşire, eczacı, teknisyen ve hastabakıcıdan oluşan toplam 579 sağlık personeli de, kutsal topraklarda hizmet verecek. Hacı adaylarının çıkışları, 5 Şubat Çarşamba gününe kadar sürecek. 14 Şubat Cuma günü başlayacak dönüşler ise, 8 Mart'ta tamamlanacak. Bu arada yurtdışına çıkışlarda alınan 70 milyon liralık harç pulu ilk kez hacca giden vatandaşlardan alınmazken ikinci ve daha çok giden hacı adayları harç ücretini ödeyecek.
11 Ocak 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED