T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Irak'a 'dost' tavsiyesi

İşadamları heyetine başkanlık eden Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, iş bağlantılarının yanısıra Irak lideri Saddam Hüseyin'e hükümetin, bölgede kalıcı bir barışın sağlanması mesajını iletecek.

ABD'nin Irak'a yönelik muhtemel bir askeri harekat için hazırlıklarını yoğunlaştırdığı bir dönemde, Türkiye 350 işadamı ile bu ülkeye çıkarma yaptı. Heyete başkanlık eden Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen yapacakları iş bağlantılarının yanında, Irak lideri Saddam Hüseyin'e hükümetin, bölgede kalıcı bir barışın sağlanması yönündeki mesajını da iletecek.

Tüzmen, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, kalabalık bir dış ticaret heyetiyle birlikte iki uçakla Bağdat'a gittiklerini söyledi. Türkiye'den 1000'e yakın firmanın Irak'la iş yaptığını hatırlatan Bakan Tüzmen, firmaların karşılaştığı sıkıntıların çözümü ile yeni açılacak ihalelere dönük görüşmeler yapacaklarını vurguladı. Bunun rutin bir çalışma olduğunu ifade eden Tüzmen, "Türkiye'nin bugüne kadar yapmış olduğu, BM'nin petrol karşılığı gıda programında ihalelerden alması gereken payı artırması için yapmış olduğu çalışmalardan biridir" dedi.

Siyasi mesaj gidecek

Bakan Tüzmen, ziyaretin böyle bir zaman dilimi içinde olmasının, şu an içinde yaşanılan durum nedeniyle, bir siyasi mesajı da götürmelerini gerektirdiğini bildirdi.

Başbakanlık: Barış için fırsat

Öte yandan Başbakanlık'tan yapılan açıklamada da Devlet Bakan Kürşat Tüzmen'in ziyaretinin BM'nin Petrol Karşılığı Gıda Programı'nın her döneminin başında, yapılan olağan bir ziyaret olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca "Sayın Başbakan, Devlet Bakanı Tüzmen'in bu ziyaretinden istifade ederek, Irak yönetimine, Hükümetimizin Irak-BM ilişkileri ve bölgedeki siyasi durumu ile ilgili görüşlerini, telkin ve tavsiyelerini iletmekte yarar görmüştür" denildi.

Iraklı bakandan öncelik sözü

Bakan Tüzmen'in ziyaretinin ilk gününde heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Bunun ardından Tüzmen ve Irak Ticaret Bakanı Salih, firmaların sorunlarını dinlediler. Salih, petrol ihracatının azalmasıyla, ödemelerde 4,4 milyar dolarlık açık oluştuğunu söyledi. Yarın (bugün) Irak'ın BM'deki temsilcisini arayarak, Türk firmalarının alacaklarına öncelik verilmesini isteyeceklerini açıklayan Salih, görüşmelerde Türk firmalarına ne kadar imkan verilebileceğini görüşeceklerini bildirdi.

İşadamlarının bagajı ağır geldi

İşadamlarını İstanbul'dan doğrudan Bağdat'a götürmesi gereken yolcu uçağı dönüşte bir yakıt problemi yaşanmaması için Ankara'ya inerek yakıt ikmali yaptı. İstanbul'dan hareket eden 147 kişilik işadamı grubunın bagaj ve kargo yüklerinin bir kısmı da ağırlığı nedeniyle Bakan Kürşat Tüzmen ile gidecek diğer heyetin bulunduğu ikinci uçağa verildi. Bakan Tüzmen'in uçağında 150 kişilik bir heyet yer alırken, 50 kişilik bir grup da, Kuzey Irak ve Ürdün üzerinden Irak'a gitti.

  • SIRRI BIYIK

  •  
    Pearson: Türkiye ile ABD arasında kriz yok
    ABD'nin Türkiye'nin ihracatında Almanya'dan sonra ikinci durumda olduğunu söyleyen Büyükelçi Robert Pearson, iki ülke arasında asla kriz bulunmadığını açıkladı.
    'Gerçekçi vergi sistemi gelecek'
    Mevcut vergi sistemini eleştiren Devlet Bakanı Ali Babacan, kamu vicdanında kabul gören gerçekçi bir vergi sistemine geçileceğini açıkladı.
    Yıl sonu dolar 2 milyonu aşar
    Merkez Bankası'nın Beklenti anketine göre 2003 yılı sonunda doların 2 milyon 75 bin lira, ortalama enflasyonun ise yüzde 24,8 olacağı tahmin edildi.
    Gül: Enflasyon tek rakama düşecek
    Akaryakıta yüzde 2.5 zam yapıldı
    Akakyakıta yüzde yüzde 2.5 zam
    Kurşunsuz benzin fiyatı yüzde 2.51 oranında artırılarak 1 milyon 759 bin liraya, süper benzinin satış fiyatı da yüzde 2.44 oranında artarak 1 milyon 761 bin liraya yükseldi. Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, zamla 6 numaraları fuel-oil'in satış fiyatı da yüzde 6,78 oranında artarak 457 bin lira oldu. İstanbul'un Avrupa yakası için eski satış fiyatları kurşunsuz benzinde 1 milyon 716 bin lira, süper benzinde 1 milyon 719 bin lira, 6 numaralı fuel-oil'de ise 428 bin lira idi.
    Türk Traktör'de ihracat töreni
    Türk Traktör Fabrikası'nda üretilen TD Serisi'nin ihracatına töreninle başlandı. Koç Holding A.Ş Fiat Grubu Başkanı Aydın Çubukçu, törende yaptığı açıklamada umutla ekonomide güvenin oluşmasını, yasaların kararlılıkla uygulanmasını, yabancı sermaye için gerekli ortamın sağlanmasını beklediklerini kaydetti. Çubukçu, Türk Traktör'ün TD serisi ile traktör konusunda gerçek bir çığır açtığını kaydederek, dünya pazarının ihtiyacına cevap verebilecek bir tasarım olarak üretilen ilk traktör olan TD serisinin, dünya çapında gurur olacağını da sözlerine ekledi.
    11 Ocak 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED