T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Kardeş ülkeler el ele vermeli'

Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'e, "Aynı kökten gelen iki kardeş ülke, işbirliğini daha arttırmalı" dedi.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, Türk cumhuriyetleri gezisinde, "aynı kökten gelen kardeş ülkeler arasındaki ticaret hacminin artırılması" gerektiğini söyledi. Erdoğan, beraberindeki bakan, işadamı, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile birlikte, dün Türk cumhuriyetleri gezisinin üçüncü durağı olan Kazakistan'a geçti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev tarafından kabul edilen Erdoğan, Nazarbayev ile 1,5 saat süren başbaşa görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, işadamlarının Kazakistan'da önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi. Gerek siyasi, gerek ekonomik, gerekse kültürel alanlardaki işbirliğinin artırılması için gerekli çalışmaların yapılacağını kaydeden Erdoğan, işadamlarının gerçekleştirdikleri yatırım tutarının 2 milyar doları aştığını dile getirdi. Aynı kökten gelen iki kardeş ülke arasındaki ticaret hacminin daha fazla artırabileceğini kaydeden Erdoğan, "Sayın Nazarbayev de bu konuda kararlı, biz de kararlıyız. Elele vererek bunu başarmalıyız" dedi.

2003 Türk Yılı olacak

Erdoğan, bir Kazak gazetecinin, AK Parti'nin iktidara gelmesinden sonra dış politikada bir değişiklik olup olmadığı yönündeki sorusunu cevaplarken, şunları söyledi; "Biz bugüne kadarki dış siyaseti yeterli bulmuyoruz. İktidara gelir gelmez AB ülkelerini, ABD'yi, Rusya'yı ziyaret ettik. Orta Asya gezimizi sürdürüyoruz. Buradan Çin'e, daha sonra bu yılı Türk Yılı ilan eden Japonya'ya geçeceğiz. 2003 yılını Türk Yılı ilan edeceğiz."

Özal'dan sonra boşluk oldu

Nazarbayev ise, Erdoğan'a Özal'dan sonra vasat bir seviyeye indiğini söylediği bildirildi. Nazarbayev'in Erdoğan'a, AK Parti iktidarıyla bu boşluğun dolacağına olan inancını ifade ederek, "Türkiye'nin ihtiyacı istikrardı. O istikrarı siz sağladınız" dediği öğrenildi. Erdoğan, Türkmenistan'daki Büyük Selçuklu başkenti Mari (Merv) kenti ile Sultan Sencer ve Hoca Yusuf Hamedani türbelerini de ziyeret etti.

Geç kalma sohbeti

Erdoğan ile Nazarbayev'in başbaşa görüşmesi başlamadan önce basın mensuplarının görüntü almalarına izin verilirken, Nazarbayev, Erdoğan'a saatini göstererek, "Neden geç kalındığını" sordu. Erdoğan da Mari'yi ziyaret ettiklerini, programlarının uzadığını, cep telefonlarının çalışmaması nedeniyle de gecikmeyi iletemediklerini söyledi.

 
Ankara'da AB zirvesi
'AB troykası' 31 Ocak'ta Türkiye'de ilk kez bakanlar düzeyinde toplanacak. Toplantıya Papandreu ve Frattini'nin yanısıra Verheugen ve Solana'nın da katılması bekleniyor.
Denktaş: Eşitlik, egemenlik ve Türkiye'nin garantisi şart
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sunduğu belgede "Türklerin lehine ne varsa bunun, kendi mücadelesi sayesinde olduğunu" söyledi.
ANAP'ta 7 aday yarışacak
ANAP 3. olağanüstü büyük kongresi bugün toplanıyor. 1150 delege, genel başkan ile MKYK ve MDK üyelerini belirlemek için oy kullanacak. Genel başkanlık için yedi aday bulunuyor.
150 ABD'li uzman üsleri inceleyecek
Başbakan Gül, ABD'nin üslerde keşif incelemesine izin verdiklerini açıkladı.
Barzani sıcak ilişkilerden yana
Baykal Arınç'tan destek istedi
CHP lideri Deniz Baykal, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ı ziyaret ederek, başta dokunulmazlık konusu olmak üzere Kıbrıs ve Irak konusundaki düşüncelerini aktardı. Baykal'ın Arınç'a "Eğer anayasının milletvekili dokulunmazlığını düzenleyen 83 ve 100. maddelerde değişiklik yapılmayacaksa, bizim parti olarak uzlaşma komisyonunda görev almamız sözkonusu olamaz" dediği öğrenildi. Öte yandan CHP lideri Deniz Baykal, 18 Ocak'ta Floransa'da yapılacak Avrupa Sosyalistleri Partisi'nin (PES) başkanlar toplantısına katılmak üzere İtalya'ya gidecek.
  • TBMM BÜROSU

  • 11 Ocak 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED