T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Denktaş: Eşitlik, egemenlik ve Türkiye'nin garantisi şart

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sunduğu belgede "Türklerin lehine ne varsa bunun, kendi mücadelesi sayesinde olduğunu" söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sunduğu belgede "Türklerin lehine ne varsa bunun, bunca yıl Kıbrıs Türkleri adına verdiği mücadele sayesinde olduğunu" bildirdi.

Denktaş, "Ancak bazı istemlerimiz kabul edildi diye, bunların etkisini sıfırla çarpan diğer maddeleri dikkate almaksızın gözüm kapalı hareket edemem. Sorumluluğum, halkıma aynı zamanda anavatanımız Türkiye'ye 1963'leri tekrarlatmayacak bir anlaşma yapmaktır" ifadelerini kullandı.

'En iyi uzlaşma nedir?'

Cumhurbaşkanı Denktaş'ın, Kıbrıs Gazetesi'nde önceki gün kendisine hitaben yayımlanan açık mektuba verdiği yazılı cevap, aynı gazetenin birinci sayfasında yayımlandı. Denktaş, cevabında, "En iyi uzlaşma nedir?" sorusunu sorarak şunları belirtti: "50 bin insanımızı yeniden göçmen yapacak uzlaşma; içimize 60 bin Rum yerleştirecek uzlaşma ve bu Rumlara vatandaş olarak idari açıdan bizi kısa bir zaman içerisinde imtiyazlı azınlık haline getirip, AB normları çerçevesinde belgede verilmiş görülen hakları da alıp götürecek bir anlaşma, en iyi bir uzlaşma veya anlaşma mı?" Öte yandan Denktaş'ın Cumhuriyet Meclis'inde temsil edilen siyasi parti yetkilileriyle dün yaptığı toplantıda, KKTC'nin okonomik durumunun ele alındığı kaydedildi.

'Kıbrıs meselesi anavatana zarar vermemeli'

"Siz gazete olarak Annan belgesini olduğu gibi kabul mu ediyorsunuz?" sorusunu yönelten Denktaş, şöyle devam etti: "Eğer bu belge ile anavatanın garantisi sulandırılacak ve iki kesimlilik ortadan kalkacaksa bu mücadele nasıl zaferle taçlandırılacak? Uğraşımız bunları düzeltmek olmalıdır. Kıbrıs meselesini hiçbir zaman anavatana zarar verecek bir mesele haline getirmedik ve yine getirmeyeceğiz. Önümüzdeki yolu da anavatanla birlikte yürüyeceğiz. en büyük yanlış Annan belgesini okuyup tahlil etmeden bir AB hayali ile 'kurtuluş belgesidir' hezeyanı yaratmakta olmuştur."

De Soto: Kıbrıs için son dakika çabaları

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Esenboğa Havaalanı'nda soruları cevaplayan De Soto, Türk hükümetiyle Kıbrıs'ta süreci nasıl ilerletebilecekleri konusunu ele alacaklarını belirterek, Kıbrıs'ta açıklığa kavuşmayan konular bulunduğunu, komitelerin çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.

De Soto, tarafların BM planına ilişkin tutumlarına yönelik bir soru üzerine şunları söyledi: "Son dakika çabaları söz konusudur. Belki bir çözüme ulaşılabilir son dakikalarda. Plan iki tarafın önündedir. Umarım en yakın zamanda taraflardan yanıt alacağız."

Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal ile görüşen De Soto, "Taraflar değişiklikler konusunda anlaşıp dengeyi korurlarsa hızlı yol alınır" dedi. Denktaş'ın sağlığının izin verirmesi halinde görüşmelerin gelecek hafta başlayabileceğini ifade eden De Soto, 16 Nisan'da birleşmiş bir Kıbrıs'ın AB'ye katılmasını tercih ettiklerini kaydetti.



11 Ocak 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED