T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Ankara'da AB zirvesi

'AB troykası' 31 Ocak'ta Türkiye'de ilk kez bakanlar düzeyinde toplanacak. Toplantıya Papandreu ve Frattini'nin yanısıra Verheugen ve Solana'nın da katılması bekleniyor.

Yunanistan'ın başkanlığında, ay sonunda Türkiye'de düzenlenecek AB Troykası toplantısı, Ankara'da ilk kez bakanlar düzeyinde yapılacak.

22 Ocak'ta Atina'da Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcıları düzeyinde yapılacak AB Troykası toplantısının ardından, 31 Ocak'ta da Ankara'da bakanlar düzeyinde bir toplantı düzenlenecek. Ankara'da ilk kez en üst düzeyde yapılacak AB Troykası toplantısına, AB Dönem Başkanı Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ve bir sonraki dönem başkanı İtalya'nın Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin yanısıra AB Komisyonu ve Konseyi'nden de üst düzey temsilciler katılacak. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ile AB Ortak Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın da Ankara'ya gelmeleri öngörülüyor.

Gözümüz Yunanistan'da

Türkiye, AB Troykası'nın bakanlar düzeyinde Ankara'da ilk kez toplanmasını memnuniyetle karşıladı ve bunun, AB Dönem Başkanı Yunanistan'ın Türkiye'nin AB sürecine verdiği önemi gösterdiğini, bu sürecin ivme kazanabileceğini düşünüyor.

AB diplomasi trafiği çerçevesinde önümüzdeki günlerde Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox'un da Ankara'ya gelebileceği öğrenildi.

Türkiye'nin önünde 2 kritik yıl

Diplomatik kaynaklar, Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye için alınan kararın ardından, Türkiye'nin 40 yıllık AB sürecinde yeni bir döneme girildiğine işaret ettiler.

Kaynaklar, Türkiye'yi, Helsinki'den sonraki dönemden daha kritik bir sürecin beklediğini, bu çerçevede önümüzdeki iki yılın Türkiye için çok önemli olacağı görüşündeler. Artık karar alınma aşamasına gelindiğine işaret eden kaynaklar, Türkiye'nin oyalanmaması gerektiğini kaydettiler.

Siyasi kriterlerin yerine getirilmesi açısından önemli adımların atıldığını, bundan sonra uygulamaya ilişkin çalışmaların gündemde olacağını belirten kaynaklar, müzakereler konusunda aşılamayacak bir durumun olmadığını, kitabına uygun gidilirse sonucun olumlu olacağı görüşündeler.

İkinci Katılım Ortaklığı Belgesi

Bu çerçevede, Türkiye'nin önünde AB sürecine ilişkin yoğun bir takvim bulunuyor. AB Komisyonu'nun mart ya da nisan ayında sunması beklenen yeni Katılım Ortaklığı Belgesi (KOB) ve Türkiye'nin bu yeni belge çerçevesinde haziran ayında tamamlamayı planladığı yeni Ulusal Program'ı (UP) için hazırlıklar sürerken, önümüzdeki dönemde yapılacakların başında yargı reformunun geleceği belirtildi.

YAŞ değil MGK önemli

İkinci Katılım Ortaklığı Belgesi'nde, YAŞ kararlarının yargıya açılması konusunda AB'nin beklentisi olmadığı ifade edilirken, YAŞ kararları konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, "orduya giren şahıslar belli bir düzen ve hukuku kabul etmiş demektir" kararını verdiği hatırlatıldı.

MGK'nın da "danışma organı" olmasının beklendiği ifade edilerek, MGK'nın sivil üye sayısının artırılmasının yeterli olmadığı belirtildi. MGK'nın, anayasal rolünün AB üyelerindeki düzenle uyumlu olması gerektiği belirtildi.

Bild, 'Türkler AB'ye girsin mi?' anketi yapıyor

Alman Bild gazetesi, Türkiye'nin AB üyeliği için halkoylaması yapılıp yapılmaması konusunda anket düzenliyor. Gazete ankette, okuyucularına, "Türkiye'nin AB üyeliği konusunda halkoylaması yapılsın mı" sorusunu yöneltti. Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi Genel Başkanı Edmund Stoiber, "Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kendilerine verilecek her oyun, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı verilecek bir oy olduğunu" belirtirken, CSU Federal Meclis Eyalet Grubu Başkanı Michael Gloss da, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda halkoylaması yapılmasını istemişti.



11 Ocak 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED