|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Meclis komisyonlarında görüşülmekte olan "Tüketici Yasa Tasarısı" konusunda milletvekillerinden "halkın avukatlığını" üstlenmelerini istedi. ATO Başkanı Aygün, konu ile ilgili milletvekillerine bir mektup göndererek, kredi kartlarını düzenleyen sözkonusu yasanın komisyonlarda özünden "saptırılıp, sulandırıldığına" dikkat çekti. Aygün, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekteyken, çeşitli değişikliklere uğrayan kanun tasarısının yeniden alt komisyona gönderilmesine ve yasanın ilk halinde yüzde 30 olarak yer alan temerrüt faizi oranlarının yüzde 50'ye yükseltilmesine de tepki gösterdi. Milletvekillerine gönderdiği mektupta, bu konuda tüketici aleyhtarı bir lobi yürütüldüğü uyarısında bulunan Aygün, "Kredi kartlarını düzenleyen Tüketici Yasası'nın Sanayi ve Teknoloji Komisyonu'nda uğradığı değişiklik sonucu, Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra 3 ay sonra yürürlüğe girmesi halinde cumhuriyet tarihinin en büyük tüketici kıyımı yaşanır. Temerrüte düşmüş tüketicilere karşı sürek avı başlar" uyarısında bulundu.
Bankalar AB'ye girmeyecek mi?
Tüketici hak ve menfalerinin korunması açısından anılan kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesinin bir zorunluluk olduğunu belirten Aygün "AB yasalarının özünü oluşturan birey hak ve hukuku, bankacılık standartlarına kurban edilirse Türkiye-AB üyeliğinde temerrüte düşer" dedi.
AB standartlarının kişisel alanlar ile kurumsal sahalar arasında bir ayırım yapmadığını ve bu yasanın da AB uyum yasası olduğunu hatırlatan Aygün şöyle devam etti: "Kredi finans politikaları ve AB bankalarının işlemlerden alabileceği masraf ve faizlerle ilgili AB yasaları ve uluslararası anlaşmalar bulunmaktadır. Tüketici Avrupa Birliği'ne girecek de finans kesimi girmeyecek midir? Bu çifte standartlara izin verilmemelidir. Türk bankacılık sistemi tüketici üzerinden finansman sağlamanın kolaylığına alıştırılmamalıdır."
|
|
|
|
|
|
|