AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
REKOR BÜYÜME %7.4

Yılın ilk çeyreğinde tarım yüzde 7, sanayi ise yüzde 7,8, ticaret yüzde 10,8 büyüdü. En fazla büyüme yüzde 13,7 ile ulaştırma ve haberleşmede olurken, inşaat yüzde 17 daraldı.

Türkiye ilk çeyrekte yüzde 9,9 büyüyen Çin'den sonra en yüksek büyüme hızına ulaşan ülke oldu. Türkiye ekonomisi, ocak, şubat, mart aylarını kapsayan bu yılın 1. üç aylık döneminde, yüzde 7,4 oranında büyüdü.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), 2003 yılı 1. dönemine ilişkin Gayri safi milli hasıla (GSMH) geçici sonuçlarını açıkladı.

3 ayda 66 katrilyon liralık üretim

Buna göre yıl 1. üç ayında GSMH, cari fiyatlarla 66 katrilyon 147 trilyon 465 milyar lira, 1987 yılı sabit fiyatlarıyla 24 trilyon 239 milyar lira olarak belirlendi.

Bu yılın ilk çeyreğinde, 2002 yılı aynı dönemine oranla büyüme hızı ise cari fiyatlarla yüzde 34,5, sabit fiyatlarla yüzde 7,4 oldu. 2002 yılının tamamında da, Türkiye ekonomisi yüzde 7,8 oranında büyümüştü. DİE'ye göre bu yılın ilk çeyreğinde büyüme hızı yüzde 7,4 olurken, geçen yıl aynı döneme kıyasla en büyük artış sağlanan kalem, yüzde 19,8 ile ithalat vergisi oldu.

Bu dönemde büyüme hızı, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 13,7, tarımda yüzde 7, konut sahipliğinde ise yüzde 1,3 olarak gerçekleşti. Üç ayda ayrıca, ticaret yüzde 10,8, sanayi sektörü de yüzde 7,8 oranında büyüdü. Buna karşılık inşaat sektörü yüzde 17, mali Kuruluşlar sektörü yüzde 8,1, kar amacı olmayan kuruluşlar ise yüzde 1,4 oranında küçüldü.

Vatandaş harcamaları artırdı

Öte yandan, 2003 yılı birinci üç aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, sabit fiyatlarla Özel Nihai Tüketim Harcamaları yüzde 6,5 artarken, Devletin Nihai Tüketim Harcamaları yüzde 3 oranında geriledi. Bu dönemde yine sabit fiyatlarla Gayri Safi Sabit Sermaye Oluşumu yüzde 9,3, Mal ve Hizmet İhracatı yüzde 14,5, Mal ve Hizmet İthalatı da yüzde 23,9 oranında arttı.

Devlet üretimi bıraktı

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), bu yılın birinci 3 ayında imalat sanayi üretim artış hızını yüzde 9,2 olarak açıkladı. DİE'nin 2003 yılının birinci üç aylık dönemine ilişkin açıkladığı rakamlara göre, imalat sanayi üretim artış hızı kamu sektöründe yüzde 2, özel sektörde ise yüzde 12,6 olarak hesaplandı. Kamu kesiminde üretim, ayakkabı dışında giyim eşyasında yüzde 95,7, ayakkabı sanayinde yüzde 87, dokuma sanayinde yüzde 42, makine sanayinde yüzde 37,3 oranında geriledi.

Özel sektör canlandı

Özel kesimde ise en yüksek üretim artışı yüzde 31.7 ile basım, yayın sanayinde görüldü. Birinci üç ayda, ayakkabı sanayi yüzde 13.7, taşıt araçları yüzde 29.3, çanak, çömlek, çini, porselen sanayi yüzde 26.4, makina sanayi yüzde 21.6, gıda sanayi yüzde 21.2 oranında büyüdü. DİE'ye göre, birinci üç aylık dönemde zımni fiyat deflatörü yüzde 25.2 olarak hesaplandı. Bu oran geçen yılın dördüncü üç aylık döneminde yüzde 29.6 olmuştu.

 
Zamda sıcak hafta
Kamuda toplu iş sözleşme görüşmeleri çerçevesinde, hükümet yetkilileri ile Türk-İş yöneticileri, bu hafta yeniden biraraya gelecek. Zam görüşmelerinin oldukça çetin geçeceği belirtiliyor.
Elektrik fiyatları 23 bölgede düşecek
33 bölgede uygulanacak bölgesel tarifeye göre 10 bölgede fiyat artışı, 23 bölgede fiyat düşüşü görülecek.
Petkim Uzanlar'a
Özelleştirme Yüksek Kurulu, PETKİM'deki %88,86 oranındaki hissenin, 605 milyon dolara Uzanlara ait Standart Kimya'ya satışını onayladı.
5 ayda 5 milyar dolarlık döviz
TL'ye çevrildi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ihracatçıların aşırı düşüşünden rahatsız oup zarar ettiği döviz kurlarının son 5 ayda 5 milyar dolarlık dövizin TL'ye çevrilmesi yüzünden yaşandığını söyledi.
Yatırımcıya dev indirim
Vergi Konseyi yatırım tutarı 150 milyon euro'yu geçen ya da ilk 5 yıl 1500 kişinin üzerinde istihdam sağlayan şirketlere 10 yıla kadar kurumlar vergisinden muafiyet, 20 yıl süre ile de yüzde 15'lik vergiye tabi tutulmasını istedi.
Devlerde terfi yolu Bursa'dan geçiyor
Uluslararası dev şirketlerin yatırımlarında tercih ettiği Bursa'da Alman devi Bosch'un CEO'luğuna Bursa'daki fabrikadan sorumlu Yönetim kurulu üyesi getirildi. Daha önce aynı olay Tofaş ve Renault'ta da yaşanmıştı.

Otoyol ve köprüler yüzde 25 zamlandı
Seramikte Avrupa üçüncüsüyüz
ASDF Fuarcılık ve Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından düzenlenen 4'ncü Uluslararası Seramik, Cam ve Teknolojileri Fuarı (Seramiktek 2003), Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başladı. Fuarın açılışını gerçekleştiren Toprak Seramik Genel Müdürü ve TSD Başkan Yardımcısı Tolun Vural, "Kaplama malzemeleri üretiminde Avrupa'da üçüncü, sağlık gereçleri üretiminde birinciyiz. İhracatta Avrupa'da üçüncü, dünyada altıncıyız" dedi.
  • Yılmaz YILDIZ

  • 1 Temmuz 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED