AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Bürücek'te sade kahve

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak popüler, renkli bir şahsiyet. Başarılı bir belediyeci. Üniversite öğrenimini bitirdiği 1963 yılından bu yana hem siyasetin hem de belediye yönetiminin içinde. 1963'ten 1980 yılına kadar tam dört dönem Adalet Partisi'nden belediye meclisi üyeliği yapmış. 1984 mahalli seçimlerinde Anavatan Partisi'nden Adana Belediye Başkanı seçilmiş. 1989 mahalli seçimlerinde Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin silindiri Anavatan Partisi üzerinde geçerken bundan A. Durak da etkilenmiş ve seçimi kaybetmiş. Arkasından 1994 seçimlerinde ikinci kez ve 1999'da da üçüncü kez başkanlık koltuğuna oturmuş. Anlayacağınız belediye meclisi üyeliğinde başladığı siyasette üç dönem belediye başkanlığını kazanarak önemli bir başarı yakalamış.

Belediye yönetiminin içinden gelen bir belediye başkanının üç dönem seçimi kazanması elbette bir tesadüf değil. Yönetimi sırasında gerçekleştirdikleri, verdiği hizmetler ve şehri için düşündükleri hemşehrilerin onayına mazhar olmuş. O şehrin geleceği için çalışırken halkı da ona destek vermiş.

Adana'yi bilenler bilir. Orada bir Eski Adana, bir de Yeni Adana var. Yeni Adana, tamamen A. Durak'ın bir ürünü. O eskiyi ıslah etmeyi, eskiyi imar etmeyi ve çalışmalarını eski üzerinde yoğunlaştırmayı değil tamamen yeni bir şehir meydana getirmeyi tasarlamış. Gerçekten de geniş caddeleri, yeşil alanı, sosyal tesisleri, modern binaları ve mekanları ile tamamen farklı bir Adana meydana getirilmiş.

Ömrünü şehirciliğe vermiş biri olarak Sayın Durak herhalde belediyeciliği Türkiye'de en iyi bilenlerdendir. O rahmetli Özal ekibinden bir siyasetçi izlenimi veriyor. Zaten partisi ile Özal'dan sonra yıldızlarının bir türlü barışmaması biraz da bundan olsa gerektir. Özal'dan sonra Anavatan Partisi'nden ayrılıp Doğru Yol Partisine geçmesi, daha sonra buradan da ayrılıp yeniden Anavatan Partisi'ne dönmesi seçmenin takdirle karşıladığı tecrübeler olmadığını kendisinin de bilmesi gerek. Muhtemelen bugün yeni bir yol ayrımında bulunuyor.

Hafta sonunda Sayın Durak ve yakın arkadaşlarıyla Toroslar üzerindeki meşhur Tekir Yaylası yakınlarında Bürücek'te çam ağaçları arasında iki saat kadar beraber siyaset ve mahalli seçimler üzerinde konuşmamız, sade kahve ve çay içip karşılıklı görüş alışverişinde bulunmamız bizim için eşsiz bir şanstı. Daha önce de televizyon programlarında ağırlayıp düşüncelerini dinleme imkanı bulmuştum. Ama bu sefer Toroslar'ın havasından ve birlikte olduğumuz kişilerden olacak ki daha bir verimli ve içten geçti. Sayın Durak, önümüzdeki yıl yapılacak mahalli seçimlere hazırlanıyor. Ancak şu andaki partisinin bir başarı şansının olmadığını biliyor. Aslında Durak'ın partiyi fazla önemsemediği anlaşılıyor. Ona göre önümüzdeki seçimlerde seçmen partilere değil adaylara oy verecektir. Bu konuda bazı itirazlar ileri sürülse de o kendi görüşünde ısrarlı gözüküyor. Evet belediye başkanlığı seçimlerinde adayların kimliği önemlidir ve seçmenler adaylara bakarak oy kullanmaktadırlar. Ancak parti gerçeğinin seçmen nezdindeki önemini unutmamak gerekir.

Yakın çalışma arkadaşları, Adana'da Aytaç Durak'ın tüm partilerin oyundan daha fazla oyu olduğunu iddia etmektedirler. Öyle ki buna inanmayan varsa basit yöntemle bir kamuoyu yoklaması yapmalarını ve neticeyi kendilerinin de görmelerini tavsiye etmektedirler. Kendileri tarafından her ay telefonla kamuoyu araştırması gerçekleştirildiği ve seçmenlere A.Durak ile iktidar partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi adayları arasında kime oy vereceklerinin sorulduğu, cevap olarak Durak'ın çok yüksek bir oranda birinci çıktığı belirtiliyor. Böyle bir sorudan Durak'ın lehine sonuç çıkması gayet normal. Her bakımdan bilinen biri ile muhayyel diğerleri arasında seçmen elbette ki bilineni tercih edecektir! Ancak bu yöntem sorunu, Durak'ın gerçekten de Adanalı seçmenlerce sevilen ve beğenilen biri olduğu gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, belediyecilikte adeta devrim yaratmış bir isim. Şehrinin önemli sorunlarını çözmüş, ama önünde mesela metro gibi, rekreasyon alanlarının artırılması gibi önemli projeleri de var. Önümüzdeki seçimlerde hangi parti olursa olsun Aytaç Durak gerçeğini dikkate almadan seçim kazanması çok zor. Üç dönem belediye başkanlığı sırasında gerçekleştirdiği hizmetleriyle haklı bir gurura ve mütevazı bir kişiliğe sahip. Özal geleneğinden gelen bir siyasetçi olarak Aytaç Durak'ın önümüzdeki seçimlerde Ak Parti saflarından yarışa katılması, hem iktidar partisini hem de kendisini güçlendirecektir. Tecrübenin değerlendirilmesi ve başarının takdir edilmesi siyasi bakımdan bir erdem olduğu gibi rasyonelliğin de bir gereğidir.

Son söz şu: Adana'da Aytaç Durak bir markadır. Burada seçimi riske etmek istemeyen bir partinin Aytaç Durak'ı dikkate alması ve onun tecrübesinden yaralanması gerekir.


8 Temmuz 2003
Salı
 
DAVUT DURSUN


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED