AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

SSK'da ikinci vurgun

Neşter vurgunundan sonra Okuyan'ın bakanlığı döneminde, SSK'da ihale bedeli 526 milyon doları bulan "T-5 ve e-Sigorta" projeleriyle ilgili çeşitli usulsüzlüklerin yapıldığı ortaya çıkarıldı.

Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) müfettişleri SSK'da, Türk Uzay Sanayii'nin de (TAI) adının geçtiği trilyonluk bir usulsüzlük olayını ortaya çıkardı. SSK, katrilyonluk Neşter vurgunundan sonra şimdi de Tam Otomasyon (T-5) ve Bilgisayar Alımı (e-Sigorta) projeleri nedeniyle mercek altına alındı. YDK raporu üzerine "2001 ve 2002" yıllarına ait yatırım programları ile ilgili SSK hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmayı Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı yürütüyor.

YDK'nın raporunda, Yaşar Okuyan'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduğu dönemde, SSK'da, "Tam Otomasyon" yatırımına yönelik yapılan ve ihale bedeli 526 milyon doları bulan "T-5 ve e-Sigorta" projeleri ile ilgili çeşitli usulsüzlüklerin yapıldığı vurgulanarak, Hazine'nin zarara uğratıldığı iddia edildi.

İşlemlerin usulüne uygun olarak yürütülmediği için mali ve teknik boyutu oldukça büyük olan her iki projenin aksadığı kaydedilen raporda, usülsüzlük olayında Türk Uzay Sanayii'nin de (TAI) rolünün olduğu ileri sürüldü. Raporda, SSK'nın bilgi işlem teknolojilerine dayalı tam otomasyon sistemi kurmak amacıyla, dışarıdan danışmanlık ve kontrollük hizmeti satın alması ile ilgili işlemleri hakkında çeşitli suçlamalar yer alıyor.

Raporda, "TAI firması, fizibilite raporu veya yatırım planını resmi olarak SSK'ya teslim etmediği ve tüm yükümlülüklerinden imtina ettiği halde, SSK'nın fizibilite raporunu nasıl temin ettiği yetkililerce açıklığa kavuşturulmamıştır" denildi.

İhale neden yapılmadı?

Tam otomasyon projesinin, neden rekabet ortamına girilerek ihale edilmediği konusunun anlaşılamadığı vurgulanan raporda "Kurumun danışmanlık, kontrollük işi önce, bu konuda Bağ-Kur'la da sözleşmesi bulunan MBA firmasına doğrudan verilmek istenmiş; daha sonra bundan vazgeçilerek TAI firmasıyla sözleşme imzalanmıştır. Kurumun sözleşmesi Bağ-Kur'un sözleşmesi esas alınarak hazırlanırken, danışman firmanın hazırlayacağı yatırım projesinir teknik ve finansman boyutu gözardı edilmiştir" denildi.

DİZ BOYU USULSUZLÜK

  • Kurumda, her fırsatta tam otomasyon projesinin zaman kaybına yol açılmaması gerektiğinden bahsedilirken, uzun süre yerine getirilmeyen sözleşme yükümlülükleri ile ilgili olarak kurum tarafından herhangi bir işlem yürütülmemiştir.

  • TAI firması, sözleşmedeki yükümlülüklerinden imtina etmek suretiyle, objektif iyi niyet kurallarıyla bağdaşmayan bir tutum sergilemiş.

  • TAI'den 5 ay süreyle alınamayan ya da alınmayan 705 sayfalık yatırım planının, iş MBA'ya geçer geçmez 4 gün içinde kuruma teslim edildiği belirlenmiştir.

  • TAI'nin resmi olarak teslim ettiği bir fizibilete raporu veya yatırım planı söz konusu değilken, fizibilite raporunun nasıl oluşturulduğu açıklığa kavuşturulmamıştır.

  • Otomasyon sistemi, işlemlerin usulüne uygun olarak yürütülmemesi nedeniyle aksamıştır.

  • T-5 Projesi danışmanlık hizmetleri kapsamındaki işler için 650 bin dolar, kontrollük işleri için tahmini 35,2 milyon dolar ve e-Sigorta Projesi kontrollük işi için de 478,8 bin dolar tutarında bağlantılar yapılıp ileriye dönük taaahhütlere girilmiştir. Böylece, yatırım ödeneği alınmadan harcamada bulunulması suretiyle kurumun menfaatlerine aykırı hareket edilmiştir.

  •  
    Uzanlar'a tedbir kararı
    Adana'da, yönetimine el konulan İmar Bankası'nın mudileri, sabahın erken saatlerinden itibaren bankanın önünde toplanarak paralarının akıbetini öğrenmeye çalıştı.
    Talim Terbiye'de büyük yolsuzluk
    Talim Terbiye Kurulu ile ilgili usulsüzlük iddiaları üzerine MEB tarafından başlatılan soruşturmada, kurulda çalışan 200'den fazla görevlinin yolsuzluğa karıştığı tespit edildi.
    İşportacılık meslek oldu
    Eminönü Belediyesi'nce yapılan bir araştırma, ilçedeki seyyar satıcıların yüzde 70'inin en az 3 yıldan beri bu işi yaptığını ortaya koydu. Seyyar satıcıların yüzde 5'ini de üniversite mezunları oluşturuyor.
    Yalçıntaş, AGİT Başkan Yardımcılığı'na aday gösterildi
    Hollanda'nın Rotterdam kentinde başlayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Toplantı'sında AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, AGİT Başkan Yardımcılğı'na aday gösterildi.
    18 REKTÖRÜN GÖREVİNE SON
    Kazayı pompacı aydınlatacak
    Ankara İncesu'da 189 kişinin yaralandığı kazayı, bilirkişilik yapacak yeterli teknik eleman olmadığı için, pompacının vereceği ifade aydınlatacak.
    Kıbrıs için barış fidanı
    Berlusconi: Büyük AB için Türkiye'ye ihtiyacımız var
    Marmara ile ilgisi yok
    Artçılar sokağa döktü
    Dansa yansıyan dostluk
    Yavaş yavaş ayrılıyorlar
    Hedefi sanatçılarmış
    'NAYLON KİT'LER savurganlık abidesi!
    Kısa kısa...
    8 Temmuz 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED