AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

'ABD ordusu ile aramızdaki en büyük güven bunalımı'

Genelkurmay Başkanı Özkök, Irak'ta Türk askerlerinin gözaltına alınmasının, Türk ve ABD orduları arasındaki "en büyük güven bunalımı" olduğunu ve TSK'nın gururunun incindiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Irak'ta Türk askerlerinin ABD'li askerlerce gözaltına alınmasının, Türk ve ABD Silahlı Kuvvetleri arasındaki "en büyük güven bunalımını yarattığını" söyledi.

Türkiye'deki görev süresi dolan ABD Büyükelçisi Robert Pearson'ı Genelkurmay Karargahı'nda kabul eden Özkök, burada yaptığı konuşmada, ABD'nin Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz'da Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde 100 kişilik bir ABD birliğinin Kerküklü mahalli personelin de katılımıyla özel tim bürosunu kuşattığını ve zorla içeriye girerek, "anlaşılamaz bir şekilde" personelin alıkonulduğunu ve önce Kerkük'e daha sonra da Bağdat'a götürüldüğünü anlattı.

Mahalli bir olay diyemeyiz

Orgeneral Özkök, "Bu olay, maalesef Türk ve ABD Silahlı Kuvvetleri arasındaki en büyük güven bunalımını yaratmıştır, kriz haline gelmiştir. Bunun ABD Silahlı Kuvvetleri politikası olduğunu zannetmiyorum. ancak, bunun sadece mahalli olay olarak değerlendirilmesinde de büyük güçlük çektiğimi ifade etmek istiyorum" dedi.

Özkök, ABD'nin durumu düzeltmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "İstihbarat üzerine askerimizi gözaltına aldıklarını söyleyen ABD kuvvetleri, birliklerimizin uzun zamandır orada bulunduğunu bilmekteydiler. Bu istihbaratın ne olduğunu bilemiyoruz. İstihbaratın da bu şekilde olması kabul edilemez. Milli gururumuz ve TSK'nın gururu incinmiştir. Bu durumu düzeltmek de ABD'li muhataplarımıza düşmektedir."

Pearson: Hâlâ müttefikiz

Pearson da, görüşmeden ayrılırken, konunun Türk ve ABD'li yetkililerce oluşturulacak komisyon tarafından araştırılacağını belirterek, "Türk askerlerinin Süleymaniye'ye döndüklerini görmekten mutluluk duyuyoruz. Hatırlamamız gereken en önemli şey şudur ki, müttefik olmayı sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz. İyi günler geçirdik, zor günler geçirdik. Şimdi zor günler geçiriyoruz. Ama bu problemi de çözeceğiz" demekle yetindi.

 
Erdoğan: Sorumlular bulunsun
Başbakan Erdoğan, kendisini arayan ABD Başkan Yardımcısı Cheney'e, "iki ülke ilişkilerinin gerginleşmesine yol açan sorumlular hakkında gerekeni yapmalısınız" dedi.
NATO: ABD bize itibar kaybettirdi
Irak'ta "iki NATO müttefiki" arasında yaşanan olay, İttifak bünyesinde rahatsızlığa yolaçtı. NATO diplomatları, "ABD yanlış yaptı, NATO yine itibar kaybetti" diyorlar.
K.Irak'tan çekilmeyeceğiz
Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek Türkiye'nin Kuzey Irak'tan çekilmesi gibi bir talebin olmadığını belirterek, "Orada bulunma sebeplerimiz ortadan kalkmadı. İddialar da gerçekçi değildir" dedi.
İftiracı İrfan Cemal
Askerlerimizin gözaltına alınmasına neden olan "valiye suikast" iftirasının arkasında, ABD'nin Kerkük Komutanı Bill Mayville'in "yakın dostu" İrfan Cemal Kerküklü'nün olduğu öğrenildi.
Askerler döndü göreve başladı
Irak'ta ABD askerleri tarafından gözaltına alınan 11 Türk askeri ile 13 sivil, dün sabah Süleymaniye'deki Türkiye İrtibat Bürosu'na geldi.
İşkenceyi anlattılar
Amerikan yönetiminde görüş ayrılığı
Konukseverliğimizi istirmar etmişler
Kısa kısa...
8 Temmuz 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED