AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Beyaz adam Afrika'da

ABD'nin bir Cumhuriyetçi Başkan'ı ilk kez Afrika topraklarına ayak bastı. ABD Başkanı Bush, beş gün sürecek bir ziyaret için Afrika'ya gitti. Bush'un Afrika gezisinin kara kıtada bir çok alanda değişimi beraberinde getireceği belirtiliyor.

Beyaz adamın talanı, yağmayı, kaosu, sömürmeyi sevdiğini belirten Afrikalılar, "Bizde kabiliyet ve yokluk bol, beyaz adamda da para... Eğer Beyaz adamın Afrika'ya bir işi düşerse, beyaz adam gelir, parayı verir ve karşılığında da herşeyimizi alır" diyorlar.

ABD Başkanı George W. Bush, beş gün sürecek bir ziyaret için dün Afrika'ya gitti. Bush, beş gün içinde Senegal, Güney Afrika, Botsvana, Nijerya ve Uganda ile ikili anlaşmalar imzalayacak. Bush'un gündeminin AİDS'le mücadele olduğu medyaya yansıtılırken, Afrika gezisinin asıl amacının kara kıtada Fransa'nın etkinliğini azaltmak, bölgede yeni askeri üsler inşa etmek, terörle mücadele ve yolsuzlukların pençesinde bulunan kıtada siyasi reformların bir an önce uygulanmasının teşvik edilmesi olduğu belirtiliyor. Başkan Bush'un Afrika'da bulunduğu günlerde Afrika Birliği de 10-12 Temmuz tarihleri arasında Mozambik Cumhuriyeti'nin başkenti Maputo'da biraraya gelecek. Irak savaşının ardından Afrika kıtası uluslararası siyasi gündemin üst sıralarında yer alması siyasi gözlemciler tarafından, zengin doğal kaynakları nedeniyle ABD ile Avrupa arasındaki yeni çekişme noktası olarak gösteriliyor.

AB, ABD'nin Afrika atağını gördü

Bush, Afrika'da boy göstermeye hazırlanırken Avrupa Komisyonu da cuma günü Afrika ile diyaloğu yoğunlaştırma kararı aldı. Komisyon'un açıklamasında, "Nisan ayı için planlanan AB-Afrika zirvesi iptal edilmesine rağmen görüşmelerin sürdürülmesi için çok açık nedenler var. AB, öncelikle kıtadaki Afrika Birliği'nin kurulması ve Afrika Kalkınma Girişimi NEPAD gibi gelişmeleri hesaba katmak durumundadır. Her iki girişim de büyük bir kalkınma potansiyeli yaratmaktadır" denildi.

Afrika ile stratejik ortaklık

Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan belgede Afrika ile diyaloğun daha da yoğunlaştırılması, mevcut ikili anlaşmaların geliştirilmesi gibi önerilerde de bulunuldu. Komisyon'un kalkınmadan sorumlu üyesi Poul Nelson da, Mozambik'in başkenti Maputo'daki Afrika Birliği toplantısına katılacak. ABD ordusu, 'terörizmle savaş' gerekçesiyle Kuzey Afrika'da yeni anlaşmalar ve tatbikatlarla varlığını genişletmeyi planlıyor. Liberya'ya 'barış gücü' gönderilmesinin tartışıldığı şu günlerde ABD, Tunus ve Fas'la da askeri bağlarını güçlendirmenin peşinde. Amerikalı askeri uzmanlardan oluşan 20 kişilik ekip, Batı Afrika ülkesi Liberya'ya gitti. Ekip, iç savaşın yaşandığı Liberya'da düzeni yeniden kuracak barış gücü askerlerinin gönderilmesinin bir parçası olarak gözlemlerde bulunacak. Pentagon'un planları arasında Mali ve Cezayir gibi ülkelerde bulunan askeri üslere uzun süreli giriş hakkı sağlama anlaşmaları da bulunuyor. Senegal ve Uganda gibi Bush'un ziyaret edeceği ülkeler de ABD projelerinde yer alıyor. Bu ülkelerde yakıt ikmal etmeyi tasarlayan ABD, Afrika ülkelerinde kalıcı üs kurmayı amaçlamadığını öne sürüyor. Bunun yerine Afrika'nın birçok yerinde askeri operasyonlar düzenleyen ABD Avrupa Komutası, şu an Avrupa'da bulunan askerleri Afrika kamplarına gönderecek. Deniz piyadelerinin Batı Afrika kıyılarında çok zaman harcayacağı söyleniyor. Komutanın bu sonbaharda istihbarat toplamak ve ülkede devriye gezme konusunda Kuzey Afrika askerlerini eğitmek üzere askerler göndermesi bekleniyor.

'Afrika Başkanı Bush!'

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, "Afrika Başkanı" başlıklı yorumunda Bush'un Afrika konusunda verdiği sözleri uygulamaya geçirmesi gerektiğini yazdı. Gazete, geziyi "Bush'un bu haftaki Afrika gezisi tarihi önem taşıyor. Bu, görevdeki bir Cumhuriyetçi Başkan'ın Afrika topraklarına ilk ayak basışı. Bush gezisinde, tüm Afrika'da siyasi reform ve barış çağrısı yapacak ancak dünyanın ikinci büyük kıtası kendi sorunlarıyla boğuşuyor" sözleri ile değerlendirdi. Guardian yazısını, "Tüm dünya küreselleşirken, dünya nüfusunun yüzde 10'una, ancak gelirlerin sadece yüzde 2'sine sahip Afrika çöküyor. Sınırların kalktığı bir dünyada Amerika, Afrika'nın sorunlarını görmezden gelemez" sözleriyle noktaladı. Geziye geniş yer ayıran bir diğer İngiliz gazetesi Independent ise Bush'un gezisinde ziyaret edeceği ve etmeyeceği ülkeleri değerlendirdi. Gazete, "ABD'nin en sadık müttefiklerinden Senegal, dünyanın sekizinci büyük petrol üreticisi ve ABD'nin stratejik müttefiki Nijerya, tüm Afrika'da görece barışın sembolü olan Uganda, Afrika'nın en iyi yönetilen, elmas zengini ancak AIDS sorununun en kötü boyutlarda olduğu Botsvana ve ABD'nin kıtadaki en büyük ticaret ortağı Güney Afrika Cumhuriyeti" diye yazdı.

 
İsrailli bakan: Filistinli mahkûmları boğalım!
İsrailli Bakan Avigdor Lieberman, serbest bırakılması beklenen Filistinli mahkûmlar için, ''En iyisi bu mahkumları boğmak, hatta mümkünse Ölü Deniz'de...'' dedi.
'Türk-ABD ilişkileri zarar gördü'
ABD, İngiliz ve Fransız basını, Türk askerlerinin tutuklanmasının Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verceğini kaydetti.
İvanov: Bağımsız Kürt devletinden yanayız
ABD, korsanlığa soyundu
Irak'taki saldırılarda 3 ABD askeri öldü
Irak'taki 3 ayrı saldırıda 3 ABD askeriyle 2 sivil öldü, 4 ABD askeri yaralandı. ABD Merkez Komutanlığı, Bağdat'taki iki yeni saldırıda 2 ABD askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Irak'ın Ramadi kentinde, önceki akşam pusuya düşürülen ABD askerleri ile direnişçiler arasında çıkan çatışmada 2 sivilin de öldüğü belirtildi. ABD askeri sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, ilk asker önceki gece geç saatlerde ateş açılması sonucu öldü. Bu çatışmada Iraklılar'dan birinin öldürüldüğü, birinin de yaralandığı ifade edildi. Bu arada Ramadi semtinde de , pusuya düşürülen ABD askerleri, 2 sivili taşıyan bir araca ateş açtı. Saldırıda 4 ABD askeri yaralandı.
Ermeniler ateşkesi ihlal ediyor
Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov, Azeri-Ermeni cephe hattında son dönemlerde sık aralıklarla yaşanan ve can kaybına neden olan ateşkes ihlallerine karşı etkili önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Azimov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yukarı Karabağ sorununun çözümü sürecinde arabulucu rol üstlenen AGİT Minsk Grubu'nun ve diğer uluslararası teşkilatların ateşkes ihlalleriyle ilgili hassasiyetlerini ortaya koymalarını istedi. BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararların uygulamaya geçirilememesinin kafalarda soru işaretleri uyandırdığını belirten Azimov, "Ateşkes ihlalleri, bizim gibi, BM ve diğer uluslararası teşkilatları da rahatsız etmeli'' dedi.
BBC'den Blair'e yanıt
BBC Yönetim Kurulu, Irak savaşı konusunda hükümetle çıkan anlaşmazlığın ardından Kurum'un yayıncılık ilkelerinden taviz vermediğini belirten bir açıklama yaptı. Hükümetle yaşanan gerginlik, savaş öncesinde Irak'ın savaş gücü konusunda hazırlanan raporlarda hükümetin gerçekleri abarttığı yolundaki bir BBC, Blair'in Basın Danışmanı Campbell'ın 'BBC'nin Irak savaşı ve savaşla ilgili konularda taraflı yayın yaptığı' iddialarını kesin şekilde reddetti.
8 Temmuz 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED