AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Gözler Hz. Ali Türbesi'nde

ABD güçleri, Necef'te üçüncü haftasına giren direnişi kırmak için Şii lider Mukteda Sadr'ın üs olarak kullandığı Hz. Ali Türbesi'ne nihai ve ölümcül bir saldırıya hazırlanıyor.
ABD tank ve zırhlı araçları türbenin 200 metre uzağındaki mevzilerinde beklerken, Hz. Ali Türbesi'nin çevresi ABD askerleri ve Irak ulusal muhafızları tarafından çevrildi.

Necef'teki Hz.Ali Türbesi'nin çevresi, ABD askerleri ve Irak güvenlik güçlerine bağlı birliklerce çevrildi. Irak'ta Şii direnişin merkezi olan Necef'teki Hz. Ali Türbesi'nin çevresi, ABD askerleri ve Irak ulusal muhafızları tarafından kuşatıldı.

Türbenin etrafını saran güvenlik güçlerinin zırhlandığı dikkat çekerken, büyük bir operasyonun başlaması bekleniyor. Irak ulusal muhafızlarına, ABD birlikleri de Hummer ciplerle destek veriyor. Necef'teki AFP muhabiri, sabah saatlerinde Amerikan tanklarının Hz. Ali Türbesi'ne 200 metre kadar daha yaklaştıklarını bildirdi. Askerlerin hava desteği istemesi üzerine bir Amerikan uçağı, önceki akşam Necef'teki Şii mevzilerini bombalamıştı. Bu arada, Irak ulusal muhafızlarının ilk kez Amerikan askerlerinin yanında Necef'teki çatışmalarda yer aldığı bildirildi.

Direnişçilere, 'teslim olun' uyarısı

Irak Savunma Bakanı Hazım El Şaalan, Necef'teki bir Amerikan üssünde dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sadr eğer teslim olursa kılına zarar gelmeyecek. Direnmeye devam ederse ya yakalanıp hapse girecek ya da öldürülecek'' dedi. Bakan Şaalan, çok sayıda Iraklı askerin, Türbenin yakınında bulunduğunu ve direnişçilerin birkaç saat içinde teslim olmaması durumunda saldırı başlatılacağını belirtti.

Bu arada, Irak'ın Basra kentinde çok sayıda Şii, sokaklara dökülerek Amerikan askerlerinin Necef'ten çekilmesini istedi. Basra kentinde Sadr destekçileri, Necef'te çatışmaların çıkmasından bu yana sık sık İngiliz askerleri ve Iraklı güvenlik birimleriyle çatışıyor. ABD ordusu tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Irak'ın başkenti Bağdat'ta, RPG ile düzenlenen saldırıda, bir Amerikan askerinin hayatını kaybettiği, iki kişinin de yaralandığı açıklandı. Öte yandan, direnişçiler tarafından Necef'e yardım götüren bir kamyonla bir ambulansadüzenlenen saldırıda iki kişi öldü.

Eğitim Bakanı'na suikast: 6 ölü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Eğitim Bakanı'na yönelik bomba yüklü araçla yapılan intihar saldırısında biri intihar bombacısı 6 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Irak Eğitim Bakanı Sami El-Muzaffer'in dün sabah saat 08.30 (TSİ 07.30) sıralarında koruma konvoyu eşliğinde bakanlık binasına gireceği esnada bomba yüklü bir otomobil patladı. Patlamada Bakan El-Muzaffer yara almadan kurtulurken, bir araçta bulunan 5 kişi ile intihar bombacısı öldü, 15 kişi de yaralandı.

Amara'da çatışma: 12 Iraklı öldü

Irak'ın güneyindeki Amara kentindeki çatışmalarda da 12 Iraklının öldüğü bildirildi. Hastane kaynakları, Şii direnişçilerle İngiliz askerleri arasında patlak veren çatışmalarda ölenlerin üçünün çocuk olduğunu, 54 kişinin de yaralandığını kaydettiler. Hastane kaynaklarına göre, Amara'da İngiliz askerleriyle Şii direnişçiler arasında dün öğleden sonra çıkan çatışmalar gün boyunca sürdü.

Öte yandan, Irak'ta, ABD birlikleri için çalışan Ürdün ve Kenya uyruklu iki kişi, Irak Şehitleri Tugayı isimli örgüt tarafından kaçırıldı. Bu arada, El Salvador, Irak'ta ABD önderliğindeki koalisyon güçlerine katılmak üzere 80 asker daha gönderdi. Irak'ta Şii bir grup, ABD güçlerinin Necef'ten çekilmemesi durumunda, ABD vatandaşları ve bölgedeki petrol boru hatlarına saldırma tehdidinde bulundu.

  • NECEF, AMARA

    HZ. ALİ TÜRBESİ KUŞATMA ALTINDA

    Amerikan savaş uçakları öncülüğündeki Amerikan güçleri, gece boyunca Irak'ın Necef kentindeki hedeflere olan saldırılarını sürdürdüler. Necef'in e ski şehir olarak tabir edilen bölgesinden süren çatışmalarda, ağır makineli silah sesleri ve tank ateş sesleri duyuluyor. Sabahın erken saatleri itibarıyla, Amerikan tankları Hz Ali Türbesi'ne olan pozisyonlarını 200 metre geriye çekti. Çatışmaların, türbeye giden Medine Caddesi'nde şiddetlendiği belirtilirken, kutsal türbenin duvarlarına bir kaç metre uzaklıktaki El Arsood caddesinin yoğun ateş altında olduğu açıklandı. ABD ordusu, Hz Ali Türbesi civarında karadan yapılan saldırılara havadan yakın destek aldıklarını bildirdi. ABD ordusundan bir sözcü, direkt olarak kutsal türbeye ya da duvarlarına ateş açılmadığını belirtirken, Şii lider Mukteda Sadr'ın türbeyi halen üs olarak kullandığını söyledi.



  • 25 Ağustos 2004
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED