AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Ne yaptığımı biliyordum

Iraklı esirleri soyup birbirlerinin üstüne çıkmaya zorlayan işkenceci askerlerden Ivan Frederick, AP'ye yaptığı açıklamada, yaptıklarının sorumluluğunu ve yasaları çiğnediğini kabul etti.

Iraklı bir esire işkence ederek ölmesine neden olan deniz piyadesi Çavuş Gary Pittman, California'nın batısındaki San Diego eyaletinde askeri mahkemeye çıkarıldı. Pittman, Nasıriye kenti yakınlarında bulunan Whitehorse askeri üssünde Nagem Sadon adlı Iraklı tutuklunun ölümünden sorumlu tutuluyor.

Sadon, 6 Haziran 2003'te Whitehorse'ta ölü bulunmuş, yapılan otopsiden sonra tutuklunun göğüs kafesine aldığı darbeler nedeniyle öldüğü anlaşılmıştı. Pittman'ın suçlu bulunması halinde 3 yıla kadar hapse mahkum edilebileceği kaydedildi.

Esirlere kötü muamelede bulunmak, esirlere kötü muamelede bulunulmasına yardım etmek, görevi ihmal ve yakışıksız eylemlerde bulunmakla suçlanan Çavuş Ivan Frederick de dün Associated Press ajansına gönderdiği yazılı açıklamada, yaptıklarının sorumluluğunu ve yasaları çiğnediğini kabul ettiğini belirtti.

Günah keçisi Janis Karpinski

Irak'taki Ebu Gureyb cezaevinde yapılan işkence konusunda hazırlanan raporda, bir komutan kısmen suçlu bulundu. ABD'nin eski savunma bakanlarından James Schlesinger'ın başkanlık ettiği komisyonun raporunda, Amerikalı askerlerin ve istihbarat yetkililerinin kötü muamele ve işkence olaylarına doğrudan karıştıklarına dair kanıtın şimdiye kadar bulunamadığını, ancak bir komutanın cezaevindeki sorgulama yöntemlerinin bozulduğunun farkına varmamakla suçlandığı belirtildi.

Amerikan NBC televizyonunun önceki akşam bazı bölümlerini yayımladığı raporda, General Janis Karpinski ve istihbarat yetkililerinden sorumlu Albay Thomas Pappas'ın cezaevinde olup bitenden haberdar olduğu ya da olması gerektiği belirtildi.

Rumsfeld herşeyi biliyordu

Iraklı tutuklulara işkence ve kötü muamele yapmaktan yargılanan Amerikalı bir çavuşun avukatı, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in yeminli ifade vermesini isteyeceğini söyledi. Çavuş Javal Davis'in (26) avukatlarından Paul Bergrin, Reuters'a yaptığı açıklamada, Rumsfeld'in Iraklı tutuklulara yapılanların tümünü bildiğini ileri sürdü. Bergrin, "ne olacağını biliyordu ve yapılanları o emretti. Rumsfeld, bu işleri yapan askerler kadar suçludur'' dedi. Bergrin Rumsfeld ve istihbarattan sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Stephen Cambone'un yeminli ifade vermesini isteyeceğini de söyledi.

  • WASHINGTON/SAN DİEGO

    Yargıç, Rumsfeld'in ifade vermesi talebini reddetti

    ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve yardımcısının Iraklı esirlere işkence ve kötü muamele yapmaktan yargılanan Amerikan askerlerinin mahkemesinde ifade vermeleri isteği reddedildi. Çavuş Javal Davis'in avukatları yargıçtan, Rumsfeld ve istihbarattan sorumlu savunma bakanı yardımcısı Stephen Cambone'u, Davis ve birlikte yargılandığı diğer 6 askere kadar gelen kotuma zinciri konusunda sorgulamalarına izin vermesini istediler. Ancak askeri yargıç, yargılanan askerlerle Washington'da alınan herhangi bir karar arasında bağlantı göremediğini belirterek, isteği reddetti.



  • 25 Ağustos 2004
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED