AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
40 bin KOBİ'ye sıfır faizli ihracat kredisi

2005 yılı bütçesini şimdiden hazırlamaya başlayan KOBİ Geliştirme ve Destekleme İdaresi, 2005 yılında toplam 40 bin küçük ve orta boy işletmeye destek vermeye hazırlanıyor.

  • SONGÜL SELVİ / ANKARA
    Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) 2005 bütçe teklifini şimdiden hazırladı. KOSGEB, 2005 yılı için 712 trilyon bütçe teklifinde bulunacak. KOSGEB, bu bütçenin yüzde 90'ını destek harcamalarında kullanmayı planlıyor.

    2006 yılına kadar toplam 200 bin KOBİ'den 40 binine doğrudan destek sağlamayı amaçlayan KOSGEB, giderlerinin içinde en büyük payı desteğe ayıracak. KOSGEB, sıfır faizli ihracat kredisi uygulaması ile sanayi sektörünün ihracat gücünü perçinlemeyi hedefliyor.

    Sıfır faize büyük talep

    KOSGEB'in bankalarla ile anlaşarak faiz yükünü kendi üstlenip, KOBİ'lere faizsiz kredi desteği şeklindeki uygulamasına yönelik taleplerin her geçen gün arttığı belirtildi.

    Halkbankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank ile imzalanan proje uyarınca sözkonusu bankalardan temin edilen 6 ay vadeli ihracat kredilerinin yüzde 2.25 oranında faiz giderlerini KOSGEB karşılıyor. KOSGEB KOBİ'lere sıfır faizli ihracat kredisi kapsamında protokol imzalanan üç bankaya 50 trilyon aktardı. Sıfır faizli ihracat kredisinin üst limitinin 100 bin dolar olduğu, bugüne kadar 244 KOBİ'ye 23 milyon dolar kaynak kullandırıldığı kaydedildi.

    İhracata 1,5 milyar dolar katkı

    Bankalardan aldığı 50 trilyonluk ihracat kredisini faiz işlemeden ödeyen KOSGEB, bu sayede yıllık ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı sağladı. KOBİ'lerin ihracattaki payını artırmak ve finansman maliyetlerini asgari düzeye indirmek için bankalarla ekspres KOBİ destek programı da uygulamaya alındı.

    Teşvikler 2 yılda 25 kat arttı

    KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) 1990 ve 2002 yılları arasında destek verdiği KOBİ sayısını son iki ayda 9'a katladı. 1990- 2002 arasında 4 bin KOBİ'ye destek veren KOSGEB uyguladığı "saha tarama" çalışmaları ile bu sayıyı 35 bine çıkardı. KOSGEB bütçesindeki harcama kalemlerinden KOBİ'lere destek payını son 2 senede 25 kat artırdı. Böylece 2002 yılında verilen 8 trilyonluk destek miktarı 230 trilyona yükseldi. AB'ye uyum çerçevesinde yeniden yapılanma çalışmalarına hızveren KOSGEB, işletme analizi yöntemi ile son 1 yılda 10 bin 544 KOBİ'ye, son yılda ise 35 bin KOBİ'ye destek verdi.

    Performansa bakılıyor

    Saha tarama anketleri ile KOBİ'lere yönelik değerlendirme çalımaları yapan KOSGEB, performansları doğrultusunda destek vereceği KOBİ'leri belirliyor. Destek vereceği işletmeleri uzmanlar tarafından hazırlanan anketlerle belirleyen KOSGEB, anket sonuçlarına göre destek kapsamını ve çeşidini belirliyor. KOSGEB saha tarama anketlerini 58 il ve ilçede, 97 oda, birlik ve sektörel derneklerle yürütüyor. KOSGEB'in hızla devam eden saha tarama çalışmaları ile stratejik planda yer alan hedeflere uygun işletmeleri belirleyerek, doğru işletmelere doğru desteğin verilmesini sağlamayı amaçlıyor. Çalışmalar ile ayrıca daha kısa sürede daha çok işletmeye ulaşmak ve desteklerin dağıtılmasında objektifliğin belirlenmesini sağlamak da hedefleniyor.



  • 25 Ağustos 2004
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED