AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Rehn: Engel kalmadı

AB Komisyonu, ek protokolü imzalarken Türkiye'nin yaptığı deklarasyonu inceliyor. Genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn, "Artık tam üyelik müzakerelerinin başlamasına bir engel kalmadı" dedi.

AB Komisyonu, Ankara Antlaşması'nın AB'ye yeni katılan üyelere uyarlanmasına ilişkin ek protokolün Türkiye tarafından imzalanması çerçevesinde, Türkiye'nin sunduğu deklarasyonun incelendiğini bildirdi. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, ek protokolün imzalanmasının ardından, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasına bir engel kalmadığı görüşünde olduğunu açıkladı.

AB sözcüleri, günlük olağan basın toplantısında soruları cevaplarken, Türk deklarasyonunun AB kurumlarının hukuk servisleri tarafından incelendiğini, bu servislerin komisyona ve üye devletlere "gelecek haftalarda" görüş bildireceklerini belirttiler. Deklarasyonun daha sonra üye ülkeler tarafından da hukuki ve siyasi düzeyde değerlendirileceğini belirten sözcüler, bu konuda belirli bir takvim olmadığını, ancak Türkiye'nin katılım müzakerelerinin 3 ekimde başlamasının öngörüldüğünü, dolayısıyla dosyanın aciliyet gösterdiğini ifade ettiler.

Müzakerelere engel yok

Rehn, ayrıca yaptığı yazılı açıklamada da, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasına bir engel kalmadığı görüşünde olduğunu açıkladı. Rehn, ek protokolün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bu imzanın, "gümrük birliğinin, Kıbrıs Cumhuriyeti dahil tüm AB üyesi devletlerde uygulanmasını sağlayacağını" belirtti. AB Konseyi'nin, 17 Aralık 2004 zirvesinde aldığı kararlar doğrultusunda atılan bu adımla Türkiye'nin katılım müzakerelerinin 3 ekimde başlayacağını ifade eden Rehn, bu amaçla öngörülen Müzakere Çerçeve Belgesi'nin, geçen 29 haziran tarihinde, komisyon tarafından konseyin onayına aktarıldığını hatırlattı.

Deklarasyon engel değil

Türkiye'nin, ek protokolü imzalarken Kıbrıs konusuna ağırlık verdiği bir deklarasyon yayımladığını belirten Rehn, AB'nin, bu deklarasyonun hukuki etkilerini itinayla inceleyeceğini, komisyonun, ilk değerlendirmede deklarasyonun, protokolün Türkiye tarafından gereği gibi uygulanmasına bir engel teşkil etmediğini düşündüğünü, bu unsurun önemli olduğunu ifade etti.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin, Kıbrıs sorununun tam çözümüne destek iradesini teyit etmesinin de önem taşıdığının altını çizdi.

  • BRÜKSEL

    Avusturya: AB için Rumları tanımanız şart

    Avusturya Başbakan Yardımcısı Hubert Gorbach, Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımaması halinde AB üyesi olamayacağını savundu. Türkiye'nin imzaladığı Gümrük Birliği Ek Protokolü ile birlikte yayımladığı deklarasyonuna ilişkin yazılı bir açıklama yapan Gorbach, "Türkiye'nin, sınırları devletler hukukuna göre belirlenmiş olan Kıbrıs'ı tanımadan AB'ye tam üye olmasının mümkün olmadığını" iddia etti. Ek Protokol'ün imzalanmasıyla birlikte Kıbrıs deklarasyonunu yayımlanmasını ''olumsuz bir gelişme'' olarak değerlendiren Gorbach, ''Ankara'nın şu anda ipi germemesinin yararına olacağı'' görüşünü dile getirdi.

  • VİYANA



  • 2 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED