AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Burhan Öçal'ın 'rüya'sı

Dünyaya gözlerini açtığı Trakya'nın Roman havalarını Türk müziği ile yoğurup kendi tarzını oluşturan Burhan Öçal, yeni albümünde de bildik formlara uymuyor. Sanatçı son albümü 'Yeni Rüya'da rüyasının gerçekleştiğini söylüyor.

  • ÖMER ÇAKKAL
    Kendi deyimiyle aslen darbukacı olan Burhan Öçal, 24 yaşında tası tarağı toplayıp gittiği İsviçre'de edindiği şöhreti son yıllarda iyiden iyiye Türkiye'ye taşımaya başladı. Klasik Türk Müziği'ni caz, funk, Roman ve Batı müzikleri ile harmanlayarak kendine has bir Doğu-Batı sentezi oluşturan Öçal, konserlerinde darbuka, kös, divan sazı, tambur ve ud çalması bir yana son yıllarda seri halde albüm yayınlıyor. Kırklareli'deki kahvehaneleri bizzat dolaşıp topladığı yerel müzisyenlerle yaptığı 'Kırklareli İl Sınırı'nı 2003'te çıkaran, 2004'te Osmanlı Sultanları projesinin üçüncü albümü 'Sultan Orhan'a imza atan Öçal, yeni çalışmasını 'Yeni Rüya' adıyla Doublemoon etiketiyle yayınladı.

    Ocak ayında verdiğiniz bir röportajda Emel Sayın'la birlikte çalışma hayalinizden bahsetmişsiniz. Topuz yapılmış sarı saçları önde, spotlar, arkada çok şık bir orkestra... Hayal ettiğiniz gibi oldu mu?

    Hemen hemen oldu. Ben Emel'i uzun zamandır tanırım ve ona hayranım. İkimizde de bir gelenekçilik var. Okuyuş tarzını sevmem bir yana kendini koruyabilmiş bir hanımefendidir. Sanat müziğini de çok severim. Onunla birlikte yapmak istediğim daha büyük ve pahalı bir proje vardı. Yapımcım bir kaç parçada bir sanat müziği sanatçısı ile çalışalım dedi. Böylece Emel Sayın'la çalışabildik.

    Yeni Rüya albümünün 'rüyamın gerçekleşmesi' diye tanımlamışsınız. Hangi rüya bu?

    Tüm dünya insanının bizim hakkımızda gördüğü rüyayı yenilemek istedim. Rüya derken aslında hayali de kastediyorum. Gelip görenler buranın gerçek yüzünü biliyor ama hakkımızdaki fikirleri duyumlara dayalı büyük çoğunluk bize bir türlü tanımlama getiremiyor. Aslında biz bile kim olduğumuzu bilemiyoruz. Ortadoğulu olduğu kadar Batılı, modern olduğu kadar gelenekçi bir toplum Türk toplumu.

    Albümlerinizden Groove Alla Turca'da olağanüstü sesiyle Natasha Atlas, Kırklareli İl Sınırı'nda Kırıkkaleli yerel müzisyenler ve Yeni Rüya'da Emel Sayın'la ortaklığınız var. Ortak projelere yatkınlığınız niye?

    Aslında ortak çalışmalarım albümlerle sınırlı. Onlar da prodüktörlerden gelen tekliflerle ortaya çıktı.

    Çeşitlilik, kaynaşım, mutlak içtenlik ve gerçeklik müziğinizde karşılığı olan sözcükler. Ne tür bir müziğin peşindesiniz?

    Yurtdışında yaşadığım için yaptığım müzik kendimi ve geçmişimi aramamın yolu oldu. Zamanla kendimi nereye koymalıyım diye bir takıntım oluştu. Türk olduğumuz orada önemli. Adamlar bizden buraya ait bir şeyler bekliyorlar. Yoksa zaten popun, cazın babasını yapıyorlar. Tüm bunlar bu kaynaşım müziğini doğurdu bende.

    Potansiyelimin yüzde on beşini kullanıyorum

    Müziğiniz nelerden besleniyor?

    Öncelikle kendi ülkemizden, müziklerimizden besleniyor. Buradaki hayat, kültürler, Romanların müzikleri. Bunlardan yola çıkıyorum. Ama sahip olduğum potansiyelin yüzde onbeşini kullanıyorum.

    Niye yüzde on beş?

    Bunun pek çok nedeni var. Para, sponsorluk, mekân, anlayış. En önemlisi kültüre ve sanata olan hassasiyet. Bir ara borsaya girmeyi, bankerlik yapmayı düşündüm. İyi para kazanıp, ortaya koymak istediğim gerçek ürünü ortaya koyabilmek için.

    Yeni konserlerinizde tencere tava ile çalıyormuşsunuz. Bu neyin nesi?

    Bir kere oldu o. İçimden gelmişti. Bilinçli bir şey değil.

    Sultanlar çalışmasının dördüncüsü yolda sanırım. Osmanlı saray müziğine ilginiz nereden geliyor?

    Bu hobilerimden biri benim. Zaten hobilerimi gerçekleştiriyorum müzikte. Ama işin arka plânına bakacak olursak, ben böyle bir geleneksel müziğimizi yok sayamam ki. Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz. Geleneğe ne kadar önem verdiğimi konuşacak değilim şimdi.

    Hollywood yıldızı olmayı isterdim

    Yaptığınız müziğin bir adı yok aslında. Bir isimlendirme kargaşası yaşıyor musunuz?

    Hayır, Burhan Öçal müziği yapıyorum. Herkes gibi olmak istemiyorum. Standart bir tip değilim. Sonra herkesin yaptığı gibi müzik yapmaya kabiliyetim de yok.

    Bir anlamda hayatınızı parmaklarınızla kazanıyorsunuz. Onları korumak için özel bir programınız var mı?

    Kavgadan, kargaşadan kaçarım ben. İlk şart bu. Ha bir de krem sürerim. Bir de vitamin alırım. Çoçukken lastiklerle güçlendirirdim parmaklarımı.

    Klasik araba merakınız yarışmalara katılmaya kadar ulaşmış. İlgi nereden geliyor?

    Babadan geliyor bu. Sinema filmlerinde gördüğümden beri bayılırım onlara. Çocukluğumda filmlerde klasik arabalar kullanan bir Hollywood yıldızı olmak isterdim, müzisyen oldum sonra.


  •  
    120 eserle
    deniz pişiyor

    Hasan Cihat Örter Girne Kalesi'nde
    Uluslararas alanda adını duyurmus olan müzik sanatçımız Hasan Cihat Örter bu akşam Kıbrıs, Girne Kalesi'nde büyük bir konser verecek. Sanatçının klasiklerinin yanında son dönem eserlerini de seslendireceği konser saat:20.30'da başlayacak.
    Babam ve Oğlum'un çekimleri başladı
    Çağan Irmak iki yıl aradan sonra yeni sinema filmi Babam ve Oğlum'la setlere döndü. Senaryosunu da Irmak'ın yazdığı filmde, küçük bir çocuğun gözünden Ege'li bir aile anlatılıyor. Filmde Fikret Kuşkan, Çetin Tekindor, Hümeyra, Şerif Sezer, Özge Özberk, Binnur Kaya, Yetkin Dikinciler ve Ege Tanmanrol alıyor. Çekimleri Ayvalık'ta devam eden film 1987 yılında geçiyor. Filmde üç kuşak Ege'li erkeğin hikayesi yine Irmak'ın özgün anlatımıyla sunuluyor.
    KÜLTÜR HARİTASI
  • Serra Akcan'ın 'İyi Günde Kötü Günde' başlıklı slayt gösterisi, saat:19.30'da Fotoğrafevi'nde.
    Tel:0 212 249 02 02

  • Zuhal Olcay ve Bülent Ortaçgil'in 'Başucu Şarkıları'başlıklı konseri, saat:21.00'da Bodrum Kalesi'nde.

  • Dünyayı Kurtaran Adam adlı gösterim, saat 18:30'da Desem Sineması'nda.
    Tel:0 232 422 29 46

  • 'G.R.O.A.' adlı gösterim, saat 11.00'de Cinemarine Sineması'nda.
    Tel:0 212 580 65 80

  • 2 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED