AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
CHP'de muhalifler hayal kırıklığı yaşıyor

CHP İstanbul il başkanlığı seçimini yönetimin adayı Şinasi Öktem'in Altan Öymen karşısında büyük farkla kazanması muhaliflerde hayal kırıklığı yarattı. Muhalifler şimdi gözlerini Ankara seçimine çevirdi.

  • ÖZGÜR AKBAŞ / ANKARA
    CHP'nin 12-13 Kasım tarihlerinde yapılacak olan 31. Olağan Kurultayı öncesi CHP Yönetimi ile muhalefet arasındaki ilk ciddi mücadele İstanbul İl Kongresinde yaşandı. CHP'li muhaliflerin büyük umut beslediği CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen'in, yönetimin adayı Şinasi Öktem karşısında yenilgiye uğraması muhaliflerde büyük hayal kırıklığı yarattı.

    Öktem, 388 delegenin oyunu alarak yeniden il başkanı seçilirken, Öymen ise 213 delegenin oyunu alabildi. CHP'de muhalifler İstanbul seçimleri ile birlikte birkez daha CHP lideri Deniz Baykal'a ve CHP Yönetimine yenilmiş oldular.

    'Nerede hata yaptık' zirvesi

    Ocak ayında yapılan Mustafa Sarıgül ile Deniz Baykal'ın liderlik yarışına sahne olan kavgalı kurultayın ardından CHP yönetimi ile muhalefet cephesi arasında yaşanan ilk ciddi seçimli yarışta muhaliflerin çok güvendikleri Altan Öymen isminin kaybetmesi, muhalefet cephesinde ciddi tartışmalara yol açtı. Muhaliflerin önde gelen isimlerinden İstanbul Milletvekili Hasan Aydın, seçimlerden önce, "Bu seçim sadece İl Başkanlığı seçimi değil. Bu seçim, CHP yönetimi'nin koltuğunu koruyup koruyamayacağının ortaya çıkacağı seçimlerdir" açıklamasında bulunarak CHP Yönetimi'ne adeta meydan okumuştu. Ancak gelinen noktada seçimleri CHP Yönetimi'nin adayı Öktem'in kazanması muhalifleri derin tartışmanın içine soktu. Tüm hesaplarını İstanbul İl Kongresini alarak Olağan Kurultay'a bir adım önde girmek üzerine kuran muhalifler bu hesapları tutmayınca kendi içlerinde "Nerede hata yaptık" değerlendirmesi yaptılar. Seçim sonuçlarını masaya yatıran muhaliflerden bazıları, Öymen'in yerine daha genç ve dinamik aday çıkartılması gerektiğini vurgularken, Kasım ayında yapılacak kurultayda Baykal'ın karşısına aday çıkarmanın da bu sonuçla doğru olmayacağı görüşünü savundular. Ancak Sarıgül'e yakın isimler ve bazı muhalif milletvekilleri bu düşünceye şiddetle karşı çıkarken, mücadelenin bitmediğini, ilk hedeflerinin Ankara il kongresini almak ardından da Olağan Kurultay'da Baykal'ı devirmek olduğunu savundular.

    Yeni hedef Ankara kurultayı

    "İstanbul'u alan büyük kurultayı da alır" parolasıyla yola çıkan muhalifler, Öymen, gibi güçlü bir isme rağmen İstanbul seçimini kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken, şimdi tüm dikkatlerini Ankara İl Kongresine çevirdiler. Ankara İl Başkanlığı adaylığı için uzun süredir eski Genel Sekreter Ertuğrul Günay'ı ikna etmenin yollarını arayan muhalifler, Olağan Kurultay öncesi hiç olmazsa Ankara'yı kazanmanın hesabını yapıyorlar. Ancak gelinen noktada, Genel Başkanlık yarışına hazırlanan Günay'ın İl Başkanlığı seçimleri için adını riske etmeyeceği belirtiliyor.

    Muhalifler: Delege cesur olmadı

    Muhaliflerin önemli isimlerinden CHP İstanbul Milletvekili Hasan Aydın, muhalefetin İstanbul İl Kongresi seçimlerinde uğradığı yenilginin ardından olağan kurultayda hiçbir şanslarının kalmadığını söyledi. Aydın, "Bu seçimler bizim kurultay iddiamızı da zayıflattı" dedi.

    İstanbul il Kongresi seçimlerinde demokratik ortam olmadığını söyleyen Aydın, "Kongreden beklenen buydu. Demokratik ortam yoktu. Başarılı olmayı denedik ama olmadı. Çünkü delege oy verirken özgür davranamadı. Her sandık başında yönetim yanlısı 20-30 kişi vardı ve tüm delegelerin oy renkleri belli oluyordu. Delege de cesur davranmakta çekindi. Bu sonuç bizim kurultay iddiamızı da zayıflattı. Aslında kaybedeceğimizi biliyorduk" diye konuştu.

    Günay ve Çorbacıoğlu hazırlanıyor

    CHP'de yaklaşan Olağan Kurultay'da Genel Başkanlık hesabı yapan iki isim de öne çıkmaya başladı. Meclis grubunda yaklaşık 15 milletvekilinin destek verdiği Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Genel Başkanlık için açık bir şekilde konuşmaya başlarken, CHP eski Genel Sekreteri Günay da kulis çalışmaları yapıyor. İki ismin de kendileri etrafında birleşme istedikleri öğrenildi. Ancak İstanbul İl Kongresini Baykal'ın desteklediği adayın kazanması ve genelde il kongrelerindeki sonuçlarda hep Baykal'ın gösterdiği adayların kazanması, Olağan Kurultay'da hem Günay'ın hem de Çorbacıoğlu'nun şansının bulunmadığı şeklinde yorumlanıyor.



  • 2 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED