AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
ABD Kuzey Irak'ta
İsrail'den rahatsız

ABD, İsrail'in Kürtlerle kurduğu yakın ilişkiden endişeli. Bunu bölgesel çıkarı için'makbul' görmüyor. Amerika, İsrail ve Kürtlere baskıyı arttırdı. Le Figaro, 2004'te Irak'ta bin 200 İsraillinin çalıştığını yazdı

  • BERCAN TUTAR
    Iraklı Kürtlerle İsrail arasında uzun bir süredir karşılıklı stratejik çıkarlara dayalı bir ilişki var. Bu ilişki özellikle ABD'nin Irak'a girerek Saddam Hüseyin'i devirmesinden sonra artarak sürdü. Ancak son günlerde hem İsrail hem de Iraklı Kürtlerin belli bir dengede sürdürdükleri bu stratejik ittifak ABD'nin freniyle karşı karşıya. Washington'ın, son aylarda her iki tarafa da baskı yaptığı belirtiliyor. Neden ise İsrail-Kürt dostluğunun ABD'nin bölgesel çıkarlarını tehdit etmesi.

    Fransız gazetesi Le Figaro'da yayınlanan ve Irak Kürdistan'ında Mossad'ın ABD'yi sıkıntıya soktuğu belirtilen haber analizde, İsrail-ABD ikilisinin Irak politikası ekseninde yaşadığı bölgesel çelişki ve gerginlikler dile getiriliyor. Le Figaro, İsrail ve Kürtler arasındaki yakınlaşmanın Celal Talabani'nin 2005 yılında Irak Devlet Başkanı olmasından sonra ortaya çıkan iç faktörler yüzünden gevşemeye başladığı inancında.

    Gazete bu gevşemeyi, "Celal Talabani, Devlet Başkanı olduktan sonra Iraklı Şii ve Sünni Arapların oklarına hedef olmamak için kişisel olarak sıcak ilişkiler içinde olduğu İsrail yönetimiyle arasına mecburen bir mesafe koydu"şeklinde özetliyor.

    İsrail neden Kürtlere yöneldi

    İsrail'in İran'ın Saddam sonrası Irakta'ki etkisini kırmak için Kürtlere yaklaştığını kaydeden gazete, "İran'ın etkisini bloke etmek için İsrail, ta başından beri Kürtlerin federal taleplerini savundu. Ancak İsrail ve Kürtler arasındaki bu stratejik işbirliği başta Suriye, İran ve Türkiye olmak üzere artık ABD'yi de kaygılandırmaya başladı" diye yazıyor.

    İran konusundaki talepleri karşılanmayan İsrail, Irak'ta kendi başına hareket etmeye başladı. Fransız askeri istihbaratının tahminlerini kaynak gösteren gazete, 2004 yılı içinde İsrail ordusuna bağlı 1.200 kişilik bir birimin Irak Kürdistan'ında faal olarak çalıştığını aktarıyor.

    Kürtlerle kurduğu ittifak sayesinde Suriye ve İran'a karşı istihbarat çalışmalarını kolaylıkla sürdüren İsrail'in bölgedeki varlığının artık ABD'nin İran ve Irak politikasıyla çeliştiğini yazan gazete, bu yorumuna Erbil'de öğrenci kimliğiyle bulunan bir İsraillinin sözlerini kanıt olarak gösteriyor:

    "Amerikalılar artık İsrail'in planları ile uyum içinde değil. Biz, Kürtlerle olan iyi ilişkilerimizden dolayı Washington'dan büyük baskı görüyoruz."

    Barzani, İsrail'le ilişkiyi savunmuştu

    Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesi Başkan Mesud Barzani, Mossad ajanlarının Erbil ve Süleymaniye'de cirit attığı yönündeki bölge ve dünya basınında çıkan eleştiriler karşısında

    İsrail ile kurduğu ilişkileri savunmuş ve, "Bu bir suç değil. Çünkü Arap ülkelerinin çoğu İsrail Devleti ile ilişki içinde" diye konuşmuştu.



  • 4 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED