AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
R A M A Z A N

"Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa 'Ben oruçluyum' desin." (Hadis-i Şerif)
İnsanlara yol gösteren, doğru yolu, doğruyu ve yanlışı açıklayan Kur'an ramazan ayında indirilmiştir. Sizden kim o aya erişirse oruçla geçirsin. (Bakara 185)

Samanyolunda ziyafet

Kutlu Ramazan ayı geldi. Bu akşam, ilk teravihimizi kılıyoruz. Bu gece, evlerimizde ilk sahur sofraları kurulacak. Artık, bir ay boyunca, oruç iklimindeyiz. Bu günleri anlamamıza yardım edecek çok metin vardır. Ama Türkçe'de ki en güzel metinler, kuşkusuz, üstad Sezai Karakoç'un 'Samanyolu'nda Ziyafet' adı altında topladığı 'oruç yazıları'ndadır. Biz, bu güzel günlere, bu yazılardan biriyle girmek istedik. Ramazan-ı Şerifiniz kutlu olsun.

Oruçtur
Bir kuşluk gibi, ağaçların arasından, kuş seslerinin marul içi tazeliğindeki bebeksi sevinçlerin içinden güneş neşesinin yürüyerek insanları kuşatası gibi gelen Oruçtur.

Yüzünde nur, elinde Kur'an, dudaklarında salavat, yüreğinde Yaradan sevgisi ve korkusu, hayalinde ideal İslam yurdu, kafasında gerçekçi gurursuz akıl, ruhunda ve vücudunda namaz, mü'min ve Müslüman aydır bu gelen; Oruç ayı.

Oruçladır
Dini yaşayışın en konkre hali Oruçladır. Deniz balık için ne kadar canlı ve kaçınılmazsa ve onu ne kadar içine almış kuşatmışsa, dinin insanı zaptetmesi, insanın tabiatüstüyle reel bağlantı kurması onunladır.

Hayvandan meleğe doğru, yolculuk; içteki karanlıkların eriyişi, yerini metafizik ışıkların alması Oruçla...

Gerçek gün doğuşu, gerçek kuşluk; gerçek öğle; gerçek ikindi; gerçek akşamk ve gün batışı, gerçek gece ve yatsı, Oruçla.

Gerçek zaman oruçladır
Orucu, Oruca, Oruçta ve Oruçtandır.

Küfrün sığınacak delik araması oruçtansa, mü'minin, dalgaların med günü kıyılara koşuşu gibi koşuşu Orucadır.

Güneş bir dağın yarığından çıkarken, bir gül açılırken, bir çocuk, okula başladığı an; bir insan şehit olduğu vakit; su kaynağından çıkarken neyse mü'min de Oruçta o.

O, Ramazan'ın birinci günü Orucu içine ekmiştir. Üçüncü gün Oruç yeryüzüne çıkar, onuncu gün kök ve göğdelidir. O beşinci gün dallar sürer, yirminci gün yapraklar açar; yirmi beşinci gün çiçek, çiçek, çiçek... Son gün: dalları bastı kiraz. Ulu ve yüce bir ağaçtır artık inanç insanda. Kök en derinde; yemiş, nur olarak yüzdedir.

İşte bunun için müslümanı ilk bakışta tanırsınız.

Oruç, öyle bir ruh kalıbıdır ki, her gün, ortalığın ilk ağardığı vakitten bir karardığı vakte kadar, içimizi oraya yerleştiririz; orada ruh bir biçim alacak; bir öz kazanacak, billurlaşacak; yıkanacak, canlanacaktır. Gece dinlenecek; bir gün sonra yine aynı çerçeveye girecek; böyle böyle; bir ay sonunda yepyeni ve taptaze bir insan yüreği, ruhu ve vücudu olacaktır mü'minin yüreği, ruhu ve vücudu.

Oruç, insanın katıldığı, her yıl bir ay katıldığı bir ruh şölenidir.

Üstün insanların davetlisi olduğu bir tabiatüstü bir gök sofrasıdır.

Yani, Samanyolu'nda Ziyafet.


 
'Sahursuz oruç tutmayın'
Sağlık Bakanlığı vatandaşları yarın başlayacak olan Ramazan ayında, yanlış beslenmemeleri için uyardı.
Behlüldane: Geleneğin büyük bilgesi
İlk Teravih ve ilk Sahur bu gece
İslam dünyasının kutsal ayı Ramazan, bu akşam kılınacak Teravih namazı ile başlayacak, gece yarısından sonra Sahura kalkılacak, 5 Ekim Çarşamba günü de ilk oruç tutulacak. Ramazan'da, ilk orucun tutulacağı 5 Ekim Çarşamba günü bazı illerin iftar saatleri şöyle:
Adana 18.26, Ankara 18.35, Bursa 18.50, Çanakkale 19.00, Çorum 18.26, Diyarbakır 18.06, Edirne 18.59, Erzurum 18.01, Gaziantep 18.18, Iğdır 17.50, İstanbul 18.50, İzmir 18.58, Konya 18.37, Sinop 18.24, Tekirdağ 18.55, Trabzon 18.07, Van 17.53, Zonguldak 18.38. Arife günü olan 2 Kasım'da son oruç tutulacak ve 3 Kasım'da Ramazan Bayramı başlayacak.

Ramazan'da kadına özel program
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, "Camilerimizde Ramazan boyunca, kadınlara yönelik ve akademisyenlerin katılacağı programlar yapılacak. Kadınlarımızın hâlâ rahat giremedikleri tek yer camilerdir. bunu değiştirmeyi hedefliyoruz" dedi. Müslümanların Ramazan ayında diğer zamanlara oranla camilere daha yoğun gittiklerini dile getiren Prof. Dr. Çağrıcı, bunu en iyi şekilde değerlendirerek, hem insanlara manevi havayı hissettirmeyi, hem de bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Prof. Dr. Çağrıcı, bu kapsamda Ramazan ayı boyunca bazı camilerde teravih namazı öncesinde sohbet programlarının düzenleneceğini söyledi.
4 Ekim 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED