AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Rektör politikacı ağzıyla konuştu

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, siyasetçi gibi konuştu. Hükümeti çağdışı siyasi hesap yapmakla suçlayan Rektör Akaydın, üniversitelerin kaynaklarının kısıldığını iddia etti.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, üniversitenin 2005-2006 akademik yılı açılış teröninde yaptığı konuşmada hükümete yüklendi. Hükümeti "çağdışı siyasi hesap" yapmakla suçlayan Prof. Akaydın, üniversiteler ve öğretim üelerinin suçlandığını ve yüksek öğretimin kadro ve yatırım kaynaklarının kısıtlandığını iddia etti.

Prof. Dr. Erdal İnönü'nün de aralarında bulunduğu akademisyenler ve öğrencilerle Cumhuriyet Alanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Akaydın, "Son yıllarda çağdışı bazı siyasi hesaplarla üniversiteler ve öğretim üyeleri suçlanmış ve yüksek öğretimin kadro ve yatırım kaynakları kısıtlanmıştır" dedi. Ülke refahının tek çözümünün eğitimde yattığını belirten Akaydın, şöyle konuştu: "Ancak bütün demokrasilerde olduğu gibi çözüm siyasettedir. Çağdaş Avrupa değerleriyle bütünleşmeye itirazımız yoktur. Ancak batılılaşma uğruna ve emperyalist ülkelerin Ortadoğu'daki çıkarları için ulusal onurumuzdan, değerlerimizden ve üniter devletimizden taviz vermeye hiç niyetimiz yoktur. Herkesin bu süreci, bu düşüncelerle değerlendirmesini diliyorum."

129,5 trilyon kaynak

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, dün yaptığı açıklamada, üniversitelerin yeni bilim adamları yetiştirmesi için gerekli imkan ve kaynakların hükümetçe esirgenmediğini belirterek, 2002 yılında 17 trilyon lira civarında olan üniversitelerin AR-GE ödeneklerinin 2005 yılında 129,5 trilyona çıkarıldığını söyledi.

Parlak: El ele hep birlikte yürüyelim

İstanbul Üniversitesi'nin yeni eğitim ve öğretim yılı açılış teröninde konuşan Rektör Prof. Dr. Mesut Parlak, tek ulus, tek yürek, tek bayrak çağrısı yaparak, "Dil, din, renk, etnik köken ne olursa olsun, el ele, kol kola, omuz omuza, tıpkı Kurtuluş Savaşı'ndaki gibi birlikte yürüyelim" dedi. Vezneciler'deki Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda yapılan törene eğitim çevresinden çok sayıda davetlinin yanısıra, İstanbul Valisi Muhammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da katıldı. Ermeni meselesine de değinen Rektör Mesut Parlak, "Ocak 2005 tarihinden itibaren, soykırım diye adlandırılan soruna farklı fakültelerimizden değerli bilim adamları bir ekip halinde eğildi. Konuya ilişkin bilimsel, geniş katılmılı bir toplantıyı, Mart 2006'da yapacağız" dedi.

  • GÜLDEN TÜMER



  • 4 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED