AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Doktorlarımız yüzümüzün akı

Dünya, kadavradan yüz naklinin gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini tartışa dursun, Türk doktorlar, hastanın kendi vücudundan elde edilen dokularla bütün bir yüzü yeniden oluşturmayı başardı

İstanbul Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topalan, Türkiye'de şimdiden hastanın kendi vücudundan elde edilen dokularla bütün bir yüzü yeniden başarıyla oluşturduklarını söyledi.

Doç. Dr. Topalan, yaptığı açıklamada, dünyada yüz derisinin değiştirilmesi konusunda yapılan ilk çalışmaların Türk doktorlara ait olduğunu, bu doktorlardan Prof. Dr. Onur Erol ve Prof. Dr. Mustafa Özbek'in yıllar önce başladığı çalışmaları ileriye götürdüklerini belirtti.

Konuyla ilgili yürütülen son çalışmalarla, yangın, trafik kazası ya da tümör nedeniyle yüzünü tamamen kaybetmiş kişilere kendi dokusundan tek parça yeni bir yüz oluşturma noktasına geldiklerini ifade eden Topalan, "Kişinin yüzündeki ünitenin bir benzeri doku oluşturuyoruz. Orijinaline yakın bir renk ve dokudan oluşan bu yeni yüz sayesinde kişi, kaybettiği yüzünü yeniden kazanmış oluyor" dedi.

BİR ADIM ÖNDEYİZ

Dünyanın bir çok ülkesinde yüz transferi yapma çalışmaları içinde olduğunu söyleyen Topalan, şunları kaydetti:

"Dünya, yüz transferinin gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini tartışa dursun, biz Türkiye'de şimdiden, hastanın kendi vücudundan elde ettiğimiz dokularla bütün bir yüzü yeniden başarıyla oluşturduk. 6 yıldır bu proje üzerindeki çalışmalarım devam ediyor. Şu anda 30 kadar hasta üzerinde çalışıyorum. İçlerinde ameliyatları bitenler ya da bekleyenler var. Hastalarım arasında doğuştan yüzünde leke olanlar, yangında ya da trafik kazasında yüzünü tamamen kaybedenler de var."

Kişi büyüdükçe doku da büyüyor

Yeni yapılan dokuda, özellikle yüzün mimiklerini korumaya dikkat ettiklerini belirten Doç. Dr. Topalan,"Öyle bir doku geliştiriyoruz ki kan dolaşımı çok iyi ve ince bir yapıya sahip olmalı, böylece mimik hareketlerine izin vermeli. Hatta operasyonu yapılan kişi küçük yaştaysa, kişi büyüdükçe oluşturulan yeni yüz dokuları da onunla birlikte büyüyor" dedi.

Kadavradan yüz nakli yapacak

ABD'nin en ünlü tıp merkezlerinden Cleveland Kliniği, tarihteki ilk yüz naklini yapmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki bir kaç hafta içinde beş erkek ile yedi kadın gizli bir şekilde kliniği ziyaret ederek yüz nakli için kontroller ve görüşmelerde bulunacak. Adaylara kadavradan alınacak yeni bir yüz nakil edilecek.Yüz nakli ameliyatını, plastik cerrahi uzmanı Dr. Maria Siemionow gerçekleştirecek. Dr. Siemionow, "Operasyonu yüzü tamamen yanmış, kaza geçirmiş ya da başına başka trajik bir olay gelmiş ve insanlar arasına çıkmaktan çekinen kişilerin yeni bir hayata başlamaları için gerçekleştireceğiz" dedi.



4 Ekim 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED