AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Tahrîmen Mekruh Oruçlar

Pazar gününden beri oruç çeşitlerini ele almaya çalışıyoruz. Pazartesi yazısında, mekruh oruçları ele almaya başlamıştık. Bugünkü yazıyla, mekruh oruç çeşitlerini ele alarak oruç çeşitleri konusunu inşallah tamamlıyoruz.

Vücuda Zararı Açısından Tenzihen Mekruh Olan Oruçlar

a) Kaplama Yıl Orucu (Savm-ı Dehrî/Tümyıl Orucu): Senenin bütün günlerini oruç tutarak geçirmek, vücut için zararlı olduğundan mekruhtur. Hz.Peygamber (s.a.), buna "Nuh/Ebed Orucu" adını vermiş ve şöyle buyurmuştur: "Kim ebed orucu tutarsa, ne oruç tutmuş, ne iftar etmiştir." (Nesâî, savm 71)

b) Çiftgün Orucu (Savm-ı Visâl): İftar ve sahur yemeklerini yemeden gece ve gündüz hiç ara vermeksizin iki-üç günü birleştirerek peşpeşe oruç tutmak (visâl orucu) mekruhtur. Hz.Ayşe'nin belirttiğine göre Hz.Peygamber (s.a.), Müslümanlara acıdığı için, iftar etmeksizin üst üste oruç tutmayı yasaklamıştır. Kendisinin bu orucu tutma sebebi sorulunca, şu cevabı vermiştir: "Siz benim gibi değilsiniz. Beni, Rabbim yedirir ve içirir." (Buharî, savm, 49; Müslim, sıyâm, 55-58; Ebu Davud, savm, 24)

c) Susma Orucu (Savm-ı Samt): Hiç konuşmadan ibadet sanarak oruç tutmaya çalışmak, hem kişinin kendi bünyesine, hem de toplumsal ilişkilerin devamlılığına zararlı olduğundan tenzihen mekruhtur.

d) Yolcu Orucu: Yolculuğa çıkan bir kimsenin, oruç kendisine güç geldiği halde kendini oruç tutmaya zorlaması mekruhtur.

Tahrimen Mekruh Oruçlar

a) Bayram (Günleri) Orucu: Ramazan Bayramı'nın birinci günüyle, Kurban Bayramı'nın dört günü oruç tutmak tahrimen mekruhtur. Çünkü bayram günleri, sevinç, ziyaret, davet ve ziyafet günleridir. Hz.Peygamber (s.a.), şöyle buyurmuştur: "İki günde oruç câiz olmaz: Fıtır günü (Ramazan Bayramı'nın birinci günü) ve Nahr (Kurban Bayramı) günü." (Buharî, savm 67; Müslim, sıyâm 288; Ebu Dâvud, savm, 48; Tirmizî, savm 58); "Arefe günü, kurban günü ve teşrik günleri, biz Müslümanların bayramıdır. Bu günler, yeme-içme ve Allah'ı anma günleridir." (Ebu Dâvud, savm, 49; Tirmizi; savm 59; Nesâî, menâsik, 195)

Şu kadar var ki, bayram günlerinde oruç tutan yanlış yapmıştır, ama tuttuğu oruç, yine de geçerlidir. Başlandıktan sonra herhangi bir şekilde bu oruç bozulursa, -sahih görüşte- kaza edilmesi gerekmez. Yalnızca hac mevsiminde kırân ve temettü haccı yapanlar bayram günü oruç tutabilirler. Böylece yılda, sadece beş gün oruç tutmak mübah değildir.

b) Kadının Kocasından İzinsiz Nafile Orucu: Kadının kocasından izinsiz nafile oruç tutması tahrîmen mekruhtur. Çünkü kadının aile yuvası içinde yerine getirmesi gereken görevler vardır. Hz.Peygamber (s.a.), şöyle buyurur: "Kadının, kocası yanında bulunduğu halde, onun izni olmaksızın, nafile oruç tutması helal olmaz." (Buharî, nikâh, 84, 86; Müslim, zekât, 84; Ebu Davud, savm, 73) Farz ve vacip oruçları tutarken kadının, kocasından izin almasına gerek yoktur.

Bu akşamdan itibaren teravih namazı ve sahurla, mübarek Ramazan başlamış olacak. Hayırlı Ramazanlar diliyoruz.

Ramazan boyunca her gün değerli okuyucularımızdan gelen -özellikle oruç, teravih, zekat ve fitre gibi Ramazan'la ilgili- soruları cevaplamaya çalışacağız.


4 Ekim 2005
Salı
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED