AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
İnternet telefonunda kıyasıya rekabet

Skype'nin liderlik koltuğunda oturduğu internet telefonu yazılımı alanında büyük rekabet yaşanıyor. Google'ın "Google Talk" ile sektöre adım atması, Microsoft'u harekete geçirdi ve şirket, her zaman yaptığı gibi, bir satın alma operasyonuyla pazarda yerini sağlamlaştırdı.

Tüm iletişim teknolojilerinin internette buluşması, internet telefonu yazılımlarını cazip hale getirdi. Bilgisayarlar üzerinden telefon görüşmesi yapma teknolojisi, kısaca VoIP olarak adlandırılıyor. VoIP İngilizce "Voice Over IP"nin kısaltması. Anlamı ise, "İnternet protokolü üzerinden ses iletimi"ne karşılık geliyor. VoIP'in en önemli avantajı, internet bağlantısı olan herkesin, ayrıca bir telefon hattı kullanmaksızın telefon görüşmesi yapabilmesi. Hele bu bilgisayardan bilgisayara bedava konuşmayı da beraberinde getirince, işin cazibesi daha da artıyor.

Sektörün lideri Skype

İnternet telefonu alanının liderliğini Skype adlı yazılım yapıyor. Bilgisayardan bilgisayara ücretsiz, bilgisayardan hatlı telefonlara ise düşük tarifeyle görüşme imkanı sağlayan Skype yazılımını şu ana kadar 159 milyon kişi bilgisayarına indirmiş. Skype'nin halen 52 milyon kayıtlı, iki milyonu aşkın da sesli mesaj ve hatlı telefonları arayabilmek için ücret ödeyen kullanıcısı bulunuyor. Windows, Linux, Mac OS X ve Pocket PC işletim sistemlerinde çalışabilen Skype yazılımı Türkçe dahil 22 dilde kullanılabiliyor.

Google Talk rekabeti körükledi

Skype büyük hızla yayılırken, onu Gizmo Project adlı bir internet telefonu yazılımı izledi. Açık kaynak kodlu olarak geliştirilen ve Microsoft, Mac ve Linux işletim sistemlerinde çalışabilen Gizmo tırmanışı sürdürürken, Google'ın geçtiğimiz haftalar da hem MSN Messenger'ı hem de Skype'yi tehdit eden "Google Talk" adlı yazılımı kullanıma sunması rekabeti körükledi. Google'ın son hamlesi üzerine Microsoft da bu alanda hizmet veren Teleo şirketini satın aldı.

Yahoo da Dialpad şirketini satın almıştı

Microsoft'un, Teleo'yu satın alarak sektöre girmesinin yanında, Yahoo'nun da bu amaçla Dialpad adlı şirketi yılbaşında satın aldığını hatırlatmak gerek. Dialpad, bilgisayardan hatlı telefonları arama hizmeti veriyor. Google, Microsoft, AOL ve Yahoo şirketleri şu an sadece bilgisayardan bilgisayara konuşma hizmeti veriyor. Gelen haberlere göre Teleo, MSN Messenger'a entegre edilecek. Yahoo ise, Dialpad'i Yahoo Messenger'a ilave etmeyi planlarına almış durumda. Bilgisayardan hatlı telefonları arama hizmeti veren alternatiflerin çoğalması şüphesiz kullanıcıya yarayacak.

MSN Messenger'dan hatlı telefonları arayacağız

Microsoft'un satın aldığı Teleo şirketi, Skype yazılımının güçlü rakiplerinden biri durumunda. Microsoft'un anında mesajlaşma (Instant Messaging) yazılımı MSN Messenger üzerinden halen sesli ve görüntülü iletişim mümkün olsa da, bilgisayarlardan hatlı telefonları aramak mümkün değil. Şirket, bilgisayardan hatlı telefonları aramayı gelecek projelerine dahil ettiği için, her zaman yaptığı gibi, Amerika'yı yeniden keşfetmek yerine bu alanda önemli bir yera sahip olan Teleo şirketini satın aldı.

İlgili internet adresleri:

http://www.skype.com/intl/tr
http://www.gizmoproject.com
http://messenger.msn.com/?mkt=tr
http://www.google.com/talk
http://www.dialpad.com




mbd@melihbayramdede.com
www.melihbayramdede.com

 
Mutfak maceraları
Hatice Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Fakültezi mezunu, bilgisayar sektöründe çalışıyor. En büyük tutkularından biri yemek yapmak. İşte Portakal Ağacı adlı bu site de Özdemir'in mutfak maceralarını içeriyor. İnternette bir çok yemek tarifi sitesi var ama, bu siteyi ilginç kılan, Özdemir'in yemek ve pasta tariflerini günlük şeklinde kaleme alıyor oluşu.
portakalagaci.com

Firefox 1.5 Beta geliyor
Microsoft'un Internet Explorer'ına karşı son zamanlarda en başarılı çıkışı yapan web tarayıcısı Firefox'un, 1.5 versiyonunun test (Beta) sürümü 8 Eylül'de yayınlanacak. Bu tarihten itibaren yoğun testlere tabi tutulacak olan yazılım, Internet Explorer'ın 7.0 sürümü piyasaya çıkmadan önce geleceği için, bir adım önde olacak. Firefox'ta halen Internet Explorer'da bulunmayan RSS ve sekmeli gezinti ile gelişmiş güvenlik özellikleri mevcut.
mozilla.org.tr

Akıllı yazıcılarla kâğıt israfı bitiyor
HP tarafından geliştirilen Auto Sense sistemi, baskı hataları sona eriyor. Auto Sense, yazıcının içindeki bir algılayıcı ile kağıdın arkasındaki barkodu okuyarak baskı için doğru kağıt tipini, boyutunu, kağıdın doğru konulup konulmadığını ve kenar bordürlerini belirleyen bir sistem. Bunlar saptandıktan sonra yazıcı gerekli ayarları kendisi düzeltiyor ve baskılar sorunsuz olarak alınabiliyor.
Fotoğraf işlemenin kralı
Dijital ortamda fotoğraf ve grafik işlemek için kullanılan rakipsiz yazılımlardan biri olan PhotoShop'un 8.0 bir başka deyişle "CS" sürümünü öğrenmek isteyenler için nitelikli bir rehber, Pusula Yayıncılık'tan çıktı. Gökalp Baykal tarafından yazılan kitapta, yazılım uygulama örnekleriyle adım adım öğretiliyor. 688 sayfalık kitabın fiyatı 39 YTL.
Gmail artık Türkçe.
Davetiye isteyen?

Google'ın ücretsiz e-posta servisi Gmail, Türkçe dil desteği vermeye başladı. Gmail'den e-posta adresi olanlar, hesaplarına giriş yaptıktan sonra, "Settings" bağlantısından "Language" bölümüne girerek, mevcut dil seçeneği olan "English" yerine "Türkçe"yi seçerek, e-posta arayüzlerini Türkçe yapabilirler. Ayarların geçerli olması için, çıkışta, "Save Changes" butonuna tıklamak gerekiyor.
Gmail adresi, sadece e-posta ile gönderilen davetiyelerle alınabiliyor. Gmail adresi almak isteyenler 'ye
e-posta gönderirlerse, kendilerine davetiye ulaştırabiliriz.
6 Eylül 2005
Salı
 

Melih Bayram Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED