AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Markamız İstanbul

KOBİ'lerde İşbirliği Örnekleri konulu panele katılan İngiliz ve İspanyol strateji uzmanları, İstanbul'un Türkiye'den daha güçlü bir marka olduğunu belirterek, KOBİ'lerin bu markayı kullanmasını önerdi.

  • Yılmaz YILDIZ / İSTANBUL
    İstanbul Ticaret Odası'nın düzenlediği KOBİ'lerde İşbirliği Örnekleri konulu paneli, dış pazarlara açılım için fırsat bekleyen Türk KOBİ'lerine ışık tutacak nitelikteydi. Panel için İngiltere, İspanya'dan gelen pazarlama ve strateji uzmanları, dünyadaki KOBİ işbirliklerinden örnekler vererek, tek başlarına bir şey yapmaktan yoksun olan küçük işletmelerin birlikte neler yapabileceklerini ortaya koydular.

    "KOBİ'lerin operasyonel işbirliği" anlamına gelen 'cluster' kavramı üzerinde duran İngiltere'den John Murray, İngiltere'deki endüstri devriminin yaşandığı tekstil merkezi Oswaldtwistle'in turizme açılarak sağladığı başarıyı örnek gösterdi. Murray, 30 küçük firmanın bölgenin kalkınması için biraraya gelerek, tarihi kenti turizme açtıklarını anlattı. Murray, "Oradaki eski binaları, eski makineleri görmek için yılda 1 milyon turist geliyor. Şimdi bu bölge tekstilde olduğundan daha fazla insana istihdam sağlıyor" dedi.

    Bütün bir şehir işbirliği içine girebilir

    Cluster'le ilgili olarak İspanya'dan örnekler veren Miguel Barcenilla ise, mobilya alanında tek başlarına gelişme imkanı bulamayan firmaların biraraya gelerek büyük bir aşama kaydettiğini anlattı. Barcenilla, "Biri oturma grubu yapıyor, biri oturma grubu, biri kaplama işi, biri ışık sistemleri. Cluster sistemi ile yeni bir şirket görünümüne kavuşuyorlar. Müşteri tarafından bakıldığında tek bir şirketmiş gibi görünüyorlar" diye konuştu. Yolanda Gibb ise sistem içerisinde 100-200 şirketin bile olabileceğini hatta bir şehrin, bir bölgenin idare amirlerinin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının da cluster'e dahil olabileceğini kaydetti.

    'Kapalıçarşı takı sektörünün merkezi olsun'

    Türkiye'de de bu tür projelerin uygulanabileceğini ifade eden Murray, İstanbul'un bu tür projeler için en uygun bölge olduğunu dile getirdi. Dünyada İstanbul denince akla ilk önce takı, deri, tekstil ve eğlence sektörlerinin geldiğini öne süren Murray, şöyle konuştu: "Müthiş bir markaya sahipsiniz. İstanbul, Türkiye'den çok daha güçlü bir marka. Bir vizyon şehri. Bu özelliği sonuna kadar kullanmak lazım. Neden Oswaldtwistle gibi proje, takı sektörünün merkezi Kapalı Çarşı için uygulanmasın? Elbette bu sektörlere ilave olarak çeşitli niş ürünler de ortaya çıkacaktır. İstanbul uluslararası bağlar kurma konusunda lider olmalı."



  • 9 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED