AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
İki ton fazla yükle faciaya yolculuk

Yolcu çekmek isteyen firmalar tarafından, bir kişi için yasal sınır olarak belirlenen 30 kilonun 4-5 katı bagaj alınması, toplam 2 ton yük sınırı olan otobüslerin 4 tonla yola çıkmasına neden oluyor. Bu ihlal ise başta fren güvenliği olmak üzere büyük tehlikelere zemin hazırlıyor.

  • MURAT PALAVAR - İSTANBUL Düzce'de üç gün önce, haddinden fazla bagaj yüklenen yolcu otobüsü, lastiği patlayınca alev almış, olayda 14 kişi yanarak ölmüştü. Ölenlerin çoğunun, erzak çuvalları yüzünden orta kapı kapatıldığı için dışarıya çıkamayan yolcular olduğu anlaşılmıştı. İstiap haddinin üzerinde yük nedeniyle meydana gelen facia, şehirlerarası yolcu otobüslerinde fazla yük nedeniyle yaşanan güvenlik problemini yeniden gündeme getirdi. Yolcu çekmek isteyen firmalar tarafından bir kişi için yasal sınır olan 30 kilonun çok çok üzerinde bagaj alınması, 2 ton sınırı olan otobüslerin 4 tonu aşkın yükle yola çıkmasına neden oluyor. Bu durum ise başta fren güvenliği olmak üzere büyük tehlikelere zemin hazırlıyor. Tüm Otobüsçüler ve İşletmecileri Federasyonu (TOFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalamanoğlu, fazla bagaj probleminin büyük bir sıkıntı olduğunu belirterek, bu konuda, otobüs işletmeleri, çalışanlar, Ulaştırma Bakanlığı ve yolcular olmak üzere ilgili herkesin suçlu olduğunu söylüyor.

    500 KİLO YÜKLE GELEN YOLCU VAR

    Otobüslerle televizyonlardan çamaşır makinalarına, halı ve kilimden, erzağa kadar A dan Z'ye ne varsa taşınıyor. Öz Van Yolu Turizm'in Sahibi Şahabettin Elçi, "İstanbul'a çalışmak için gelenler kazandıkları parayla memleketlerine eşya götürmek, dönerken de kışlık erzaklarını yanlarında getirmek istiyorlar. Dolayısıyla hem gelirken hem de giderken fazla yük problem oluyor" diye konuşuyor. Orhan Ölmez isimli yük ve eşya taşıyıcısı ise, "Bir yolcunun 500 kilo yükle geldiğine bile şahit oldum" diyor. Malatya Zafer firmasında kaptan şoför olarak çalışan Taner Özdoğan ise otobüslerin taşıması gereken normal yük ağırlığının 2 ton civarında olduğunu belirterek, "Yolcular yiyecek dolu çuvalları doldurunca 4 ton yük taşımak zorunda kalıyoruz. Özellikle fren güvenliği açısından çok sakıncalı olan bu durumu engelleyemiyoruz" diyor.

    KANUNİ SINIR 30 KİLO

    Bu arada her bir yolcunun, otobüste beraberinde ücretsiz taşıyabileceği yük miktarı, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 50. maddesinde yer alıyor. Yönetmelikte, şu ifade yer alıyor: Taşımalarda yolcunun otuz kilograma kadar olan bagajı ücretsiz taşınır. Taşımalarda, taşıt bagajının toplam istiap haddini aşan bagaj taşınamaz. Taşıtın bagaj taşımalarına uygun bölümleri dışında eşya taşınamaz.

    TEZEK BİLE TAŞINIYOR

    Şehirlerarası otobüslerde taşınanlar arasında yok yok. Yiyecek ve giyeceğin ilk sırada yer aldığı bagajlarda taşınan erzak ve eşyalar arasında şunlar bulunuyor: Ev eşyası, mobilya, bisiklet, halı, kilim, yorgan, peynir, patates, soğan, balık, süt, yoğurt, turşu, lahana, fındık çay, bulgur, prinç, kabak, elma, armut, erik gibi meyveler, yumurta, ceviz, tarhana, tavuk ve güvercin gibi canlı hayvanlar ve kışın sobada yakmak için hayvan tezeği.



  • 9 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED