AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
DİSK'ten sağduyulu tavır

Türkiye'nin iç çatışmalara sürüklenmek istendiğini belirten DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, 'etnik provokasyonlara izin vermemek için' 12 Eylül'ün 25. yılı nedeniyle yapılacak mitinge katılmama kararı aldı

DİSK ve Bağımsız Eğitimciler Sendikası, son olayları dikkate alarak, yeni provokasyonlara izin vermemek için, 11 Eylül'de İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin'de yapılacak "12 Eylül'ü protesto" mitingine katılmayacaklarını bildirdi. İki sendika da, düzenleme komitesinden, mitinglerin iptal edilmesini istedi.

Önce Çelebi tavır koydu

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin iç çatışmalara sürüklenmek istendiğini" belirterek, "Sorunu daha da çözümsüz kılan silahlı eylemlere, yollara mayın döşenmesine, minibüslere bomba konulmasına, masum insanların öldürülmesine, camın çerçevenin indirilmesi gibi provokatif eylemlere ve teröre açıkça karşı çıkıyoruz. Dün nasıl 'Türk milliyetçiliği' adı kullanılarak gerçekleştirilen eylemlerin karşısında yer aldıysak, bugün de aynı şekilde 'Kürt milliyetçiliği' adı kullanılarak ülkeyi bir Türk-Kürt kavgasına sürüklemek isteyenlere açıkça karşı çıkıyoruz. Ve bu gruplarla hiçbir koşulda yan yana olmayacağımızı ilan ediyoruz" dedi.

Kışkırtanlar bellidir

Çelebi, "Ülkenin Türk-Kürt çatışmasına sürüklendiğini söylediniz. Bunu kimler yapıyor?" sorusuna da şu karşılığı verdi: "Bunu yapanlar belli. Türk milliyetçiliğini de Kürt milliyetçiliğini de kışkırtarak zorla, tehditle, baskı, şiddet ve terörle bu sorunu çözmeye çalışan hiçbir anlayışla beraber olamayacağımızı ifade ediyoruz. 'Kürt sorunu' ile 'Kürt milliyetçiliği' sorununu ve 'terörü' biz ayırıyoruz. Yoksa demokratik çözüm ve Kürt sorunu konusundaki yaklaşımımızdan geri adım atmıyoruz. Kürt ve Türk milliyetçiliği zemininde ve şiddete dayanan hiçbir eylemin arkasında ve yanında olmayız, onun karşısında oluruz."

Çelebi, Yeni Şafak'ın, "Mitinglerin provoke edileceği yolunda bilgi mi geldi?" sorusuna ise, "Her şey meydanda. Yeni bir istihbarata ihtiyacımız yok. Son yaşananlar, yani 1 haftadır 10 gündür yaşananlar bu süreci çok açıklıkla ortaya koyuyor" dedi.

Eylemlerde "12 Eyül'ü protesto hedefini aşan bir ilişkiye doğru gidilmesi" tehlikesinin iptal kararında etkili olduğunu söyleyen Çelebi, "Eylemlere ÖDP'den SHP'ye kadar soldaki bir çok parti katılacaktı. Ama bunun 12 Eylül hedefinin ötesine taşması gibi bir sıkıntı yaratmaması gerekiyordu. Bu, 12 Eylül'ü aşan bir ilişkiye doğru gidiyor. Darbecilerin yargılanmasını istiyoruz, ancak darbecilere karşı yapılacak olan bu eylemin gerçek amacından uzaklaşması endişesini taşıyoruz. Hiçbir şey gizlemeden ve saklamadan 12 Eylül ile bu eylemlerin kopukluğunu ifade ediyorum. DİSK bir tercih yaptı, mesajı verdi. Herkese sağduyu davetinde bulunuyorum" diye konuştu.

Bağımsız Eğitimciler de çekildi

Bu arada Bağımsız Eğitimciler Sendikası da mitinge katılmaktan vazgeçti. Sendika Genel Başkanı Gürkan Avcı, 11-12 Eylül tarihlerinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin'de yapılacak mitinglere katılmayacaklarını bildirdi. Düzenlenecek mitinglerin iptal edilmesi çağrısında bulunan Avcı, tahriklerle oluşan toplumsal gerginliğin tavan yaptığı bugünlerde sendikaların hassas davranmasının toplumsal bir görev olduğunu söyledi. Avcı, "Terörize olmuş grupların kentlerdeki milisliğe soyunmuş birtakım sivil toplum kuruluşlarının, miting alanını savaş alanına çevirmesi bize bir şey kazandırmaz" dedi.

DİSK Başkanı Çelebi ve yönetim kurulu üyeleri, 12 Eylül'ü protesto mitingine katılmayacaklarını, ancak 12 Eylül ile mücadele konusunda başka etkinlikler düzenleyeceklerini bildirdi.

DEHAP DA KATILIYOR

12 Eylül'de İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin'de düzenlenecek olan mitingin katılımcıları şunlardı: DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Halkevleri, İHD, TÜM-TİS Ankara Şube, Petrol-İş, ASMMMO, Çağdaş Hukukçular Derneği, 68'liler Dayanışma Derneği, TİHV, TİHAK, Eğit-Der, Özür Üniversite, Mamak İşçi Kültür Evleri, SUKADER, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği, 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Kültür Eğitim Vakfı, Ekin Sanat Merkezi, Ankara Ekin Tiyatrosu, Ankara Nazım Kültürevi, AKA-DER, HİK-DER, Tunceliler Derneği, Kızılırmak Köy Dernekleri, Divriği Kültür Derneği, Bahadır Kültür Derneği, Küba Dostluk Derneği, Artvin Kültür Derneği, ÖV-DER, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Partizan, Alınteri, Kurtuluş Sosyalist Dergi, ODAK, EMEP, SDP, ÖDP, SHP, DEHAP, Kurtuluş Partisi, HAK-PAR, TKP, Ankara 78'liler Derneği.

HAK-PAR: Duyuruya katılıyoruz, eylemlere değil

  • BEHÇET GÜNGÖR/ ANKARA
    Hak-Par Genel Başkanı Abdulmelik Fırat, "12 Eylül Darbecileri yargılansın" mitinginin düzenlenmesinden yana olduğunu belirterek, ancak yasadışı eylemlerin arenası haline gelmesine karşı olduklarını söyledi. DİSK'in bugüne kadar hep devlet refleksiyle hareket ettiğini de öne süren Fırat, DİSK'in derin devletin baskılarından dolayı geri adım attığını iddia etti. Hak-Par Genel Başkan Yardımcısı Reşit Deli ise, Hak-Par adına mitingle ilgili faaliyetlerini kendisinin yürüttüğünü hatırlatarak, "Biz genel anlamda bu darbecilerin yargılanmasından yanayız. Ama bizim bu mitinge katılıp katılmayacağımız önümüzdeki günler gösterecektir" diye konuştu. Deli, mitingin gerçek amacının dışına çıkması gibi bir ihtimalin olduğuna dikkat çekerek, "Eğer bu miting, böyle bir mecraya doğru giderse biz katılmayız" diye konuştu.

    KESK: Mitingde olay çıkmaz

    KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, DİSK'in kaygılarına katılmadığını belirterek, konfederasyon olarak bu mitinge katılacaklarını söyledi. Tombul, yapılan her eylemde toplumsal bir kaygının olduğuna dikkat çekerek, bu kaygıların gerçekleşmemesi için gerekli önlemlerin alınacağını söyledi. Tombul, "Konfederasyon olarak gidip önlem almamız sözkonusu olamaz. Toplumu raatsız edecek bir olayın ortaya çıkacağını sanmıyoruz" dedi.

    SHP: Endişelerimiz var

    SHP Genel Başkan Yardımcısı Bedri Demir ise, "12 Eylüm Darbecileri Yargılansın" mitinginin provoke edileceği yönünde ciddi endişelerinin bulunduğunu belirterek, eğer bu endişeleri giderilmezse mitinge katılmayacaklarını açıkladı. Türkiye'deki ortamı germek isteyen bazı kesimlerin olduğuna işaret eden Demir, mitingin seyrinin nasıl olacağıyla ilgili araştırmalarının sürdüğünü vurgulayarak, "Provakatif planlayanları önleyemezsek mitinge katılmayacağız" dedi.

    DEHAP mitinge katılıyor

    DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise, mitinglerin 12 Eylül darbesine karşı yapılacağını anımsatarak, bu zihniyetin son bulması için bu mitinge katıldıklarını söyledi. Bakırhan, mitinglerin farklı mecralara çekileceğini sanmadığını belirterek, parti olarak bu mitinglere katılarak darbecilerin yargılanmasını isteyeceklerini ifade etti.



  • 9 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED