AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Türkiye'yi kaybetmenin bedelini AB ödeyemez'

Türkiye'nin AB üyeliğinin, Avrupa'nın geleceği için büyük önem taşıdığını belirten İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, "Yanlış bir karar verirsek, kendi kapımız önünde bir krizle karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'nin AB üyeliği konusunun, Türkiye'nin geleceği kadar Avrupa ve uluslararası toplumun geleceği açısından da büyük önem taşıdığını söyledi. Straw, Türkiye'nin çoğunluğu Müslüman, laik bir millet olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'ye kapıları açmak, Batı ve İslam kültürlerinin modern dünyada ortak olarak yaşayabileceklerini kanıtlayacaktır" dedi.

Bunun alternatifinin "bedeli ödenemeyecek kadar" kötü olduğunu belirten Straw, jeopolitik konumunun da Türkiye'ye her açıdan hayati stratejik bir önem kazandırdığını vurguladı. AB'nin daha önce alınmış kararına uygun olarak Türkiye ile müzakereleri başlatması gerektiğini ifade eden Straw, "Yanlış bir karar verirsek, kendi kapımız önünde bir krizle karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

Bombalı saldırıları hatırlattı

Londra'da bulunan Kamu Siyaseti Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen "Türkiye'nin AB Üyeliği Meselesi" toplantısında konuşan Straw, 2 yıl önce İstanbul'daki İngiliz başkonsolosluğuna yönelik bombalı saldırının sonrasında Türk hükümeti ve halkının gösterdiği yakın dayanışmayı hatırlattı.

Genişlemenin Avrupa'nın hayrına olduğunu kaydeden Straw, "Neden Türkiye ve neden şimdi?" sorularını da yanıtladı ve Türkiye'nin her açıdan büyük bir jeopolitik önemi bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin üyeliğinin çok daha önemli politik faydaları bulunduğunu vurgulayan Straw, bu nedenle de teröristlerin Türkiye'yi Avrupa'dan uzaklaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Teröristlerin böylece medeniyetler çatışmasını daha kolay hale getireceklerinin farkında olduklarına dikkat çeken Jack Straw, "İstikrarlı, AB'ye demir atmış bir Türkiye güçlü bir sembol oluşturacaktır" dedi.

Müzakerelere başlanmalı

Müzakerelerin başlaması gerektiğini belirten Straw, bunun dışında bir gelişmenin, Türkiye'de ortaya konulan dikkat çekici gelişmeleri de tehlikeye atabileceğini vurguladı. Straw, "Eğer yanlış bir karar verirsek, kendi kapımızın önünde bir krizle karşı karşıya kalabiliriz" dedi. Türkiye'nin üyelik sürecine en büyük desteğin yakın komşuları Yunanistan ve "Kıbrıs" tarafından verilmekte olduğunu da hatırlatan Straw, "Türkiye'nin üyeliği Kıbrıs ve Ege de dahil bütün bölgenin çıkarınadır" diye konuştu.

"Türk hükümeti bir deklarasyon yayımlayıp protokolün imzalanmasının 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tanınması anlamına gelmediğini belirtmemiş olmasını tercih ederdim" diyen Straw, "Bunun yapılmış olması, süreci daha da güçleştirmiştir. Şimdi AB bu deklarasyonu en uygun biçimde nasıl yanıtlayacağını tartışıyor. Ortak gayemiz, Gümrük Birliği anlaşmasının 25 üyenin tümünü, ayrımsız kapsayacak şekilde uygulanmasıdır" ifadesini kullandı.

  • LONDRA (A.A)



  • 9 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED