T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 13 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Rum inadı Ankara'dan döndü

Ankara, Rumları ikna eden AB'nin ilettiği Müzakere Pozisyon Belgesi'ne üç itirazda bulundu. 'Sözleşme yükümlülükleri', 'tanıma' ve 'ilişkilerin normalleştirilmesi' ifadeleri çıkarılınca Gül ve Babacan, Erdoğan'ın onayıyla Lüksemburg'a uçtu

Duygu
Güvenç
Türkiye'nin Bilim ve Araştırma başlığında ilk faslın açılması ve kapanması ısrarına Rum Kesimi daha fazla direnemedi. Müzakere Pozisyon Belgesi'nde 3 önemli değişiklik yapıldı ve 'Sözleşme yükümlülüğü', 'tanıma' ve 'ilişkilerin normalleştirilmesi' ifadeleri belgeden çıkarıldı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, saat 14:00'ten itibaren kendisini bekleyen Lüksemburg'a ancak 16:30'da gideceği sinyalini yolladı.

Türkiye ile AB arasında 35 faslın ilki olan Bilim ve Araştırma'da müzakerelerin açılması için onay yine Rumların itirazı nedeniyle son güne kaldı. Bakan Gül, Dışişleri Bakanlığı'na saat 11:00 sularında AB'nin çalışma saatine göre geldi. Saat 12:00'de de Başmüzakereci Ali Babacan da Balgat'taki Dışişleri Binası'na geldi. Müsteşar Ali Tuygan, Müsteşar Yardımcısı Ahmet Acet ve Ertuğrul Apakan ile AB danışmanlarının yer aldığı değerlendirme toplantısı, Gül'ün dekorasyonu yeni tamamlanan odasında yapıldı. Lüksemburg'dan saat 14:15'te gelen 'uzlaşma' haberine karşın, Ankara temkinli davranarak, Lüksemburg'a gidileceğini açıklamadı.

İLK ÖNERİ REDDEDİLDİ

Lüksemburg'dan haber bekleyen Gül'e, Dönem Başkanı Avusturya'nın önerisini Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Volkan Bozkır iletti. Ankara-Lüksemburg hattında telefon ve kriptolar çalıştı. Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Bakan Gül'ü telefon ile aramadı. Lüksemburg'da devreye İngiltere'nin girdiği haberi de Ankara'ya ulaştı.

Lüksemburg'un 14:00 sularında sunduğu öneriyi Ankara reddetti. Türkiye, belgede 4 değişiklik yapılmasını istedi, 3'ünü gerçekleştirdi. Belgede yapılan değişiklikler şöyle:

KRİTİK 3 MADDE İPTAL

1-Ek Protokol ile ilgili başlığın 21. sayfasında yer alan 'contractual obligations' (Sözleşme yükümlülükleri) ifadesi çıkarıldı. Böylece Türkiye ile müzakerelerin açılmasının sözleşme yükümlülüklerine bağlanması ve Müzakere Çerçeve Belgesi'ne yeni bir şart eklenmesi ortadan kalkmış oldu.

2- Rum Kesimi, belgeye katılım sürecinde tüm üyelerin tanınması şartını ekletmek istedi, ancak Ankara bu öneriyi de kesin bir dille reddetti. "Üye ülkeleri tanıma müzakere sürecinin gerekli bir parçasıdır. Türkiye bunu mümkün olan en kısa sürede yapmalıdır. Ve Türkiye'nin bütün AB üyesi ülkelerle ikili ilişkilerini normalleştirmesi son derece önemlidir" ibaresi metinden çıkarıldı. Bu ifade yerine 21 Eylül 2005 tarihli Kıbrıs deklerasyonuna üstü kapalı bir atıf yapıldı.

3- Belgenin AB ile Türkiye ilişkileri başlığında yer alan ve AB'nin Ek Protokol ile ilgili 21 Eylül tarihli açıklamasına atıfta bulunulan cümleden, Rum Kesimi ile ilişkilerin normalleştirilmesi isteği çıkartıldı, karşı deklarasyona atıf ise kaldı.

ERDOĞAN'A BİLGİ AKTI

Gül, Başbakan Erdoğan'ın basın toplantısının ardından birkez daha Başbakan ile telefonla görüştü. Diplomatların saat 14:15'ten itibaren 'gitmeye hazır olduğu' ancak Gül'ün Erdoğan ile konuşmadan çıkmayacağı belirtildi. Türkiye'nin Ortaklık Konseyi ve Hükümetler Arası Konferansa katılacağı ilk olarak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan tarafından gazetecilere iletildi. Bakan Gül de saat 17:00'de bakanlıktan ayrıldı. Böylece 14:15'ten itibaren Gül'ün hareketini bekleyen AB, uzlaşmanın 3 saat geciktiğini de öğrenmiş oldu.

HEP VETO OLMAZ MESAJI

Türkiye ile AB arasında başlayan ilk müzakerelerin sorunlu geçmesi Ankara'yı tedirgin etti. 12 Haziran'da yapılacak töreni Rumların veto etme ihtimali üzerine Ankara, 34 fasılda da aynı sorunu yaşamak istemediğini AB Dönem Başkanı Avusturya'ya iletmişti. İlk faslın açılış ve kapanışı için Rum Kesimi'nin Türkiye ile AB Ortaklık Konseyi toplantısını da riske atması Ankara'yı rahatsız etti. Geriye kalan 34 faslın açılış ve kapanışında aynı süreci yaşamak istemeyen Ankara, "Hep Kıbrıs yüzünden son dakikakaya kalmak istemiyoruz. 700 bin nüfuslu Kıbrıs, 70 milyonu sürekli veto edemez" mesajı gönderdi'' dedi.

TAVİZSİZ DİPLOMASİ

Ankara'nın yaklaşamınının "geri alınamayacak bir şeyi vermemek" olduğu belirtildi. Dışişleri kaynakları, geçmişte Rogers Planı ve Yunanistan'ın NATO'ya dönüşünde verilen taviz benzeri süreçlerin artık yaşanmayacağını belirttiler.

  • ANKARA

    Uçak 5,5 saat bekledi

    Dışişleri Bakanı Gül'ün uçağı saat 12.00'de aprona çekildi. Gül'e eşlik edecek medya yöneticileri saat 14.00'den itibaren Esenboğa'ya gelmeye başladı. Gül ve Babacan, alanda 5,5 saat bekleyen uçakla 17.40'da tarihi imza için Lüksemburg'a uçtu.


    Yakovu, 24 ülkeye karşı 5 gün direndi
    Gül: 3 Ekim'in tekrarı olduğu için kızgınım
    Türkiye'yi zor bir süreç bekliyor
    Rum yönetimi sonuçtan memnun
    İşte 47 yıllık AB macerası
    Siyaset bulaşırsa tavrımız değişir

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi