T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 28 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nükleer krizde güven oluşturma diplomasisi

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Tahran ziyareti, İran ile ABD ve AB arasındaki güvensizliği ortadan kaldırmaya yönelik ilk sonuçlarını, karşılıklı olumlu açıklamalarla verdi. Diplomatik kaynaklar Tahran ziyaretinin zamanlamasını övüyor

  MUSTAFA KARTOĞLU / İSTANBUL
Türkiye, İran'ın nükleer programı konusunda yaşanan gerginliğin giderilmesinde üstlendiği aktif rolün ilk sonuçlarını, gelecek ay yapılacak G-8 toplantısından önce yapılacak olumlu açıklamalarla almayı bekliyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Tahran ziyaretinde de, taraflar arasında "güven" sağlamaya yönelik çabalarının olumlu karşılandığı belirtiliyor.

Ankara'da, ABD, Almanya, AB ve Rusya'dan sonra İran'la yapılan görüşmelerden sonra durumun "olumlu" geliştiği değerlendiriliyor.

TÜRKİYE KENDİ MESAJINI VERİYOR

Dışişleri kaynakları, Bakan Abdullah Gül'ün Tahran ziyaretinden sonraki değerlendirmelerini şöyle özetliyorlar: "Türkiye uluslararası toplumun mesajlarını ve Tahran'ın tavrını alıyor. Ancak yaptığı girişim 'arabuluculuk' veya 'mesaj taşıma' değil. Türkiye, aldığı görüş ve tavırları değerlendirip taraflara 'özgün' mesajlar veriyor; çözümü 'kolaylaştırıcı rol' üstleniyor. İran da bunun farkında olduğu için, devletin zirvesindeki tüm isimler Bakan Gül ile görüştü ve kendi tavırlarını ortaya koydu."

OLUMLU CEVAP VERİLMESİ YETERLİ

"Solana'nın sunduğu pakete 'onay' değil, olumlu bir 'cevap' bekleniyor. Bunun İran'da da karşılığı var. Ancak iki tarafta da güvensizlik var. İran, ABD ve Avrupa bir şekilde sözlerinin içini boşaltabilir mi diye endişe ediyor; aynı şekilde İran'ın gizlice nükleer programını yürütebileceği endişesi var. Bunun aşılabilmesi için kamuoyuna yönelik sözlerin dikkate alınmamasını önerdik her iki tarafa da. Ahmedinejad, akıllı bir lider ve konularına hakim. Olumlu yaklaşımla görüşmeler başlarsa, güven bunalımının aşılmasına büyük yararı olacaktır. İran ziyaretinin zamanlaması önemli. G-8'ler toplantısı yaklaşıyor. İran'a, 'bu toplantıda olumlu mesajlarınızı verebilirsiniz' telkininde bulunduk. Bakan Gül de, 5 Temmuz'da ABD'de Dışişleri Bakanı Rice ile konuyu görüşecek. Ardından Tahran'da, Irak'a komşu ülkelerin dışişleri bakanları toplantısında ABD ziyaretinin değerlendirmelerini İran'la paylaşılacak. Diplomatik çözüm için İran'da da güçlü bir irade var ve takınılacak tavrın diplomatik çözüm isteyenlerin elini güçlendirmesi gerekiyor. Diplomatik çözüm başarılamazsa, bu barışa olan inancı zedeleyecek ve aksini düşünenlerin elini güçlendirecek. O nedenle İran konusu bölgesel değil küresel bir sınav."

'Rusya güzel haberler verecek'

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Rusya'daki resmi ziyareti sırasında Rusya'nın Türkiye'ye vereceği ''bazı güzel haberlerin'' olduğunu söyledi. Gül, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un daveti üzerine dün akşam geldiği Moskova'da basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanı Gül, bir gazetecinin Sezer'in ziyareti sırasında net bir anlaşma imzalanıp imzalanmayacağı yolundaki sorusu üzerine, ''Rusya'nın bize vereceği bazı güzel haberler var'' karşılığını verdi. Gül, ''güzel haberlerin ne olduğu'' sorusu üzerine, ''O zaman öğrenirsiniz'' dedi. Temasları sırasında İran konusunun gündeme gelip gelmeyeceği yolundaki bir soru üzerine Gül, İran meselesini Lavrov ile birkaç kez görüştüklerini kaydetti. Rusya'nın, İran'ın nükleer programıyla ilgili çözüm paketi ve çabalarında önemli bir fonksiyona sahip olduğunu ifade eden Gül, Tahran ziyaretindeki temaslarında edindiği izlenimi Lavrov'a aktaracağını söyledi.

Rice, Oval Ofis'ten telefonla aradı

ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın, İran'ın nükleer programına yönelik girişimler çerçevesinde Dışişleri Bakanı Gül'ü, Beyaz Saray'daki "Oval Ofis" diye bilinen "Başkan Bush'un çalışma odasından aradığı öğrenildi. Dışişleri kaynakları, aynı şekilde Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier'in de Muttaki ile görüşmesinden çıktıktan hemen sonra "merdivenlerden" Bakan Gül'ü telefonla aradığını hatırlatarak, bunların, Türkiye'nin girişimlerinin önemini ortaya koyduğunu vurguladılar. Aynı kaynaklar, Ahmedinejad'ın da Gül'ü, "Gelişinizin ardında başka nedenler olduğunu düşünmüyoruz" samimiyetiyle karşıladığını belirtirken, Dışişleri Bakanı Muttaki'nin de New York'tan Gül'le görüşmek üzere bir günlüğüne Tahran'a döndüğünü hatırlattılar.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi