T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 26 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Bağ-Kur'a iş bırakma bildirimi verilmesi

Bağ-Kur'a işin bırakıldığının bildirilmesi, Bağ-Kur sigortalılığının sona ermesini belgelemede bazı hallerde yeterli olmamaktadır. 1479 sayılı Kanuna tabi "Zorunlu Bağ-Kur sigortalılığın sona erdirilmesi", anılan Kanunun değişik 25. maddesi incelenerek belirlenebilmektedir. Şöyle ki; 1-Gelir vergisi mükellefiyetinden dolayı Bağ-Kur'a sigortalı olanların mükellefiyetlerini gerektiren faaliyetlerine son verdikleri tarihten itibaren, 2-Gelir vergisinden muaf olanlar, esnaf ve sanatkâr sicilinden ve kanunla kurulu meslek kuruluşlarından üyelik kayıtlarının birlikte veya bu kayıtlardan birisinin silindiği tarihten itibaren, 3-Şirketlerle ilgisi kalmayanların çalışmalarına son verdikleri veya ilgilerinin kesildiği tarihten itibaren, 4-İflasına karar verilmiş olan tasfiye halindeki özel işletmeler ile şirket ortaklarının, özel işletmenin veya şirketin mahkemece tasfiyesine karar verildiği tarihten itibaren sona ermektedir. Sigortalılığı sona erenler, sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 3 ay içinde Kuruma başvurarak kayıtlarını sildirmek zorundadır. Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmasını sona erdiren sigortalılar, Kurumca sigortalılık tespit belgelerini ilgili kuruluşlara tanzim ve tasdik ettirdikten sonra bağlı bulundukları Bağ-Kur İl Müdürlüklerine elden verirler veya PTT kanalıyla gönderirler.

Şimdi bu anlamda Adnan AKYOL (Bağ-Kur No.0594511147) isimli okuyucumuzun yazdıklarını okuyalım: "Bağ-Kurlu mesleğe başlama tarihim, 27/12/1985. Mayıs 2002 tarihinde işyerimi kapatıp, 04/06/2004 tarihinde 3407200210720 SSK numarasıyla ... Inş. A.Ş.'nde SSK sigortalısı olarak işe başladım ve halen aynı işte çalışmaya devam etmekteyim. 04/06/2004 tarihinde dosyamın bulunduğu Şişli Bağ-Kur Şubesine giderek 'Bağ-Kur bitiş evrakımı' (V.Tarih/Sayısı: 04/06/2002/00213374) BOZANER adlı memureye teslim ettim. 25/04/2004 tarihinde bir akrabamın uyarısı üzerine Bağ-Kur web sitesine girerek 'aktif sigortalı' ve borcum olmadığı halde 5.143.884.632.-TL borçlu kaydımın bulunduğunu gördüm. Durumun düzeltilmesini ve borcum olmadığı bilgisinin bana bildirilmesini Bağ-Kur'dan istedim. Hem Yönetim Kurulu hem de Genel Kurul Kararı ile şirketimiz tasfiye kararı almış, benim hem ortaklığım hem de yönetim kurulu başkanlığım sona ermiştir. SSK'lılığım bir veya iki hafta sonra başlamıştır. Halen devam etmektedir. Bu şekilde SSK'ya geçmeme rağmen, Bağ-kur'luluğum da Kurumca yapılan yanlışlık nedeniyle devam etmiştir. Bağ-Kur İst. İl Müdürlüğü, (istanbul@bagkur.gov.tr) SSK başlangıcınıza göre, Bağ-Kur terkinizin yapılabilmesi için SSK İST. İHT. SİG. MÜDÜRLÜĞÜ'ne 14.06.2002 tarih ve 213374 sayılı ve 12.05.2004 tarih 181339 sayılı yazılarımızla SSK hizmetleriniz istenilmiş olup, bugüne kadar cevabı alınamamıştır. SSK cevabına müteakip işlemleriniz yapılacaktır." Şeklinde cevap verilmiştir. Hâlbuki SSK başlangıcımla değil, 'Bağ-Kur bitiş evrakı'mın işleme konulmasıyla ilgilenselerdi sorunum hiç olmayacaktı. 'Bağ-Kur Bitiş Evrakım' teslim alınmış olmasına rağmen işleme konmamış ve halen Bağ-Kur sigortalısı olarak gözüküyorum. Oysa ben ticareti bıraktım ve 04.06.2002 tarihinden beri SSK sigortalısı olarak çalışıyorum. Şişli Bağ-Kur'a bizzat başvurduğumda, 'SSK'dan hizmet dökümün istenmiş ve hala SSK cevap vermemiş' denildi. Oysa SSK'dan size ne? Ya iş bulamasaydım; ticareti bıraktığıma inanmıyor musunuz? İTO tarafından verilen yazıyı size verdim, İTO'ya inanmıyor musunuz? Bu eziyeti neden yapıyorsunuz? Haziran 2004'ten beri sehven tahakkuk eden borcun silinmesi için gereğinin yapılması için emirlerinizi arz ve talep ediyorum."diye de tarizlerini açıkça Kuruma belirtmiştir.

Bağ-Kur İst. İl Müdürlüğü bu olumsuzluğu hemen çözüme kavuşturmalıdır.


5458 sayılı kanundan süre bitmesinden sonra yararlanabilir miyim?

İSİMSİZ: Bağ-kurluluğun tespitine ilişkin yeni açmış olduğum davanın, 5458 sayılı Kanun'dan yararlanmak için belirtilen süreden sonra bitmesi durumunda, sözkonusu Kanundan yararlanmam için ne yapılmasını önerirsiniz ya da önerir misiniz?

*Bağ-kur sigortalılığınızın tespitine ilişkin yeni açmış olduğunuz dava sonuçlanmadan 5458 sayılı Kanun'dan yararlanmak için belirtilen sürenin bitmesi durumunda, sözkonusu kanundan yararlanamazsınız. Bunun için ne yapılması gerektiği hakkında bir öneri geliştirmek mümkün değildir. Süre bitince bu Yasaya göre borçlarınızın ödenmesini yeniden yapılandırma imkânınız ortadan kalkmaktadır.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi