T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 28 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türk müteahhitler dünyayı inşa ediyor

1970'li yıllardan itibaren değişik ülkelerde iş yapan Türk inşaat sektörü, günümüze kadar 75 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı. Türk müteahhitlerinin sadece 2005'teki iş hacmi 9.3 milyar doları bulurken, 2006 yılı hedefiyse 12 milyar dolar

Elif
Yıldız
Bugüne dek yurt dışında bir çok projeye imza atan Türk müteahhitleri, 70'li yıllardan beri önemli miktarda dövizi ülkemize aktardı. 2002'de 1,5 milyar dolar olan uluslararası iş hacmi, 3 yıllık sürede 6 kat artıp 2005 sonunda 9,3 milyar dolara ulaştı. Bu yıl sonundaysa 12 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Umman Kralı Kabus, bir TV kanalında, Türk müteahhiterinden övgüyle söz edince, diğer sektörlerde olduğu gibi düşük fiyatlarıyla dünya inşaat sektörünü birbirine katan Çinliler, Arap dünyasınca ikinci plana itildi. Enerji kaynakları satışıyla zenginleşen Türk Cumhuriyetleri'ne ve AB adaylığı ile Doğu Avrupa ülkelerine yaptıkları işlerle damgalarını vuran Türk müteahhitlerin gözü şimdi, neredeyse yeniden inşa edilen Kazakistan'da.

Son 15 yılda ülkemiz şirketlerinin en çok iş aldığı pazarlar arasında bulunan Kazakistan'da yaşanan hareketliliğin nedenini Türk Müteahhitler Birliği yönetimi şu sözlerle özetledi: Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Kazakistan'da o dönemden kalan petro-kimya tesislerinin tevsii ve modernizasyon yatırımlarıı gündeme geldi. Petrol gelirlerinin yüksek oluşuyla yatırımlara ayrılan kaynaklar büyüdü. Türk müteahhitleri Kazakistan'daki yüksek rekabet gücünü elinde bulunduruyor. Tüm bunlara bağlı Kazakistan, Türk müteahhitleri için önemli bir pazar olmayı sürdürecek.

75 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ

Geçtiğimiz yıl Türk müteahhitlerinin iş yaptığı ülke sayısı 63'e ulaştı. Yine geçtiğimiz yıl yapılan istatistikte son beş yılda inşaat sektöründe en çok hizmet verdiğimiz ülke, yüzde 14.66'lık bir payla Rusya oldu. Rusya'yı yüzde 11.46 ile Romanya ve yüzde 9.55 ile Kazakistan izledi. Türk müteahhitlerin ilgi odağı olan diğer üç ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri, Türkmenistan ve Afganistan. Türk müteahhitlerin uluslararası inşaat sektörüne adım attığı 1972 yılından itibaren en çok iş yaptıkları ülkelerin başında yüzde 22.99'luk bir rakamla Libya yer alıyor. Yüzde 20.01'lik payla Rusya, yüzde 9.82'lik payla Suudi Arabistan takip ediyor.

Türk firmaları nerede ne yapıyor?

Türk müteahhitlerin uluslararası pazarda aldığı ilk iş STFA Grubu'nun üstlendiği Libya Tripol Limanı oldu. Yine bu grubun inşa ettiği yerler arasında Türkmenbaşı Limanı, Pakistan Pehur Kanalı bulunuyor. Bayındır Holding, Pakistan İslamabad-Peşaver Otoyolu ve Romanya Negoiu İş Merkezi ile güven kazandı. Gama İnşaat Amman'daki Doğalgaz Çevrim Santrali inşaatını ve girilmesi zor Avrupa pazarına girerek İrlanda Co Monaghan kentinin yollarının yapım ihalesini kazandı. Metag, Eko İnşaat, Alsim Alarko, Kazakistan'da çeşitli inşaat işlerini üstlendi. Baytur İnşaat ise Katar'daki Doha İslam Sanatları Müzesi'ni tamamlamak üzere. Entes İnşaat ise Afganistan'da dünyanın en mayınlı yolu Kabil-Doshi yolunu mayınlardan temizleyip yeniden yapılandırdı. Kombassan Grubu ve Turgut Özşen de Sudan'da yatırımlarıyla Türk müteahhitlere ilgiyi artırdı.

Teminat mektubu ciddi bir gider

Entes İnşaat İş Geliştirme Koordinatörü Hakan Ünsal: Libya, Afganistan, Kazakistan, Rusya ve Kırgızistan en çok çalıştığımız ülkeler. Bu ülkelerin coğrafi yakınlığı bize avantajlı geliyor. Uluslararası finansmanlı projelere katılıyoruz. Bu yüzden tercih nedenlerimizi işin orada olması. İşçilerin bazen neredeyse %80'e yakın yerel insan kaynaklarından sağlamayı tercih ediyoruz. Bu oran bazen yüzde %50'ye düşebiliyor. Oran o ülkenin insan kaynaklarının yeterliliğine göre değişiyor. Yetersizlikle en çok Afganistan'da karşılaşıyorduk. Neredeyse yüzde 80 Türk işçi çalıştırıyorduk Afganistan'da. Bu alanda oldukça ilerlediler. Bu oran yüzde 30'lara düştü şimdilerde. Çinli müteahhitler, Türk müteahhitlerine kesinlikle engel oluyorlar. Çünkü Çin müteahhitler devlet şirketleri olarak hareket ediyor. Kar kaygıları yok. Kırabildikleri kadar fiyat kırıyorlar. İkinci engelimiz ise kendi eksikliğimizden kaynaklanıyor. İhalelere girebilmek için verdiğimiz teminat mektubu diğer ülkelerle karşılaştırılınca giderlerimiz çok yüksek. Uluslararası çalışan Türk müteahhitleri teminat mektubu yüzünden bir adım geride başlıyorlar.

Başarılı projelerle sektör çok iddialı

  • İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Gülay Özdemir: Sektörümüz uluslararası pazarda oldukça önemli adımlar atıyor. Mühendislik açısından yetenekli ve donanımlı olan inşaatçılarımız, projeleri gerçekleştirmek için yeterliler. Sektör uluslararası arenada yarışacak güçte. Kuzey Afrika, Ortadoğu, Doğu Avrupa ve eski Sovyet ülkeleri inşaatçılarımızın özellikle tercih ettiği devletler.

  • Bayındır Holding İnşaat Grubu Yöneticisi Cengiz Şahin: Birtakım bölgeler bizim çalışma şartlarımıza çok uygun. Bu ülkeler eski Sovyet Ülkeleri ve Kuzey Afrika Ülkeleri. Özellikle Cezayir, Fas ve Libya. Libya son dönemde ABD ile ilişkilerini düzeltti ve bu ülkede şu anda yatırımlar hareketlenmeye başladı. Kazakistan'da ise ortalama 400 milyar dolarlık bir pazar var.

  • Mimarlar Odası Genel Sekreteri Aydın Boysan: Rusya, Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ülkemiz firmalarını özellikle tercih ediyor. Çünkü firmalarımız aldıkları işi kısa sürede tamamlıyor ve kaliteli iş çıkarıyor. Üstelik çok düşük fiyatlarla. Fakat Avrupa pazarına alınmıyoruz.

  • STFA Grup- İş Geliştirme Koordinatörü Merih Ünalan: Libya, Cezayir, Tunus, Suudi Arabistan, Dubai, Katar, Oman gibi körfez ülkeleri ile çalışıyoruz. Türkmenistan, Pakistan'da da iş yapıyoruz. Biz Türkiye'nin yurt dışında çalışmalar yapan ilk topluluğuyuz. Libya'ya 1970'lerde giden ilk şirketiz. İlk işimiz Libya Tripol Limanı'ydı. Türk müteahhitlerin burada önünü açtık. Libya'da bir ödeme zorluğu yaşanmasına rağmen buraya yüz çevirmedik. Ve sabrımızın mükafatını aldık.

  • Baytur İnşaat yöneticisi Levent Morova: Kazakistan petrol gelirleri nedeniyle bizim çalışmalarımız için potansiyel bir ülke. Çinli müteahhitler uluslararası pazarda rekabetçi bir ortam yarattıkları gibi buraya da el attılar. Biz Kazakistan'da 5 yıldan beri çalışmalar yapıyoruz. Hastane ve konut yapımına ağırlık veriyoruz. Son olarak Astana'da 160 yataklı Nöroloji Hastanesi ve 300 yataklı Çocuk Rehabilitasyon Merkezi inşa ettik.

    İMKANSIZI BAŞARDIK

    Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar: Yurt Dışı Mühendislik Hizmetleri sektörünün geliştirilebilmesi için bugüne kadar yapılan idari ve organizasyona yönelik çalışmaları ve finansman desteklerini, diğer döviz kazandırıcı sektörlerle kıyasladığımızda yeterince sahiplenemediği sonucuyla karşılaşıyoruz. Buna rağmen Dünya müteahhitlik sektörünün önemli aktörleri arasındayız.

    Mahkum çalıştıran Çinliler haksız rekabete yol açıyor

    Devlet güdümünde kar kaygısı olmadan çok ucuz işler yapan Çinli müteahhitler, işçilerini yanlarında götürerek ucuz iş gücünü ülkeleri dışında da kullanmaya başladı. Çin'deki enerji kaynağı yetersizliğini kapatmak için Afrika'daki inşaat ihalelerini kapan Çinli müteahhitler, üyelerine para yerine petrol götürüyor. Getirdikleri işçileri de gittikleri ülkelerde bırakan Çinliler, işlerindeki düzensizlikleri, kalitesiz yapıları ve aldıkları işi geç bitirmeleriyle kötü ün yapmış. Bu nedenle iş kalitesine önem veren Arap ülkelerinde rağbet görmüyorlar. Dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasında 49 firmayla ikinci sıradaki Çin, dünyanın inşaat malzemeleri ihtiyacının yüzde 25'ini karşılıyor.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi