T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 28 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Dolar milyarderlerine ekonomimizi övecek

Başbakan Erdoğan, yatırım fırsatlarını yerinde incelemek için İstanbul'a gelecek dünyanın en büyük şirketlerinin CEO'larına Türk ekonomisininin gücünü anlatacak

Erhan
Seven
Türkiye, dünyanın önde gelen zenginlerini konuk edecek. Bu yıl üçüncüsü yapılacak Türkiye Yatırım Danışmanı Konseyi toplantısına, 11 ülkeden 12 farklı sektörden 20 çok uluslu şirketin tepe yöneticileri katılırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, yarın yapılacak yuvarlak masa toplantısında 1 trilyon doları yöneten CEO'larla biraraya gelecek. Çokuluslu şirketleri Türkiye'ye çekmeyi hedefleyen toplantıda Erdoğan, piyasalardaki son dalgalanmaya rağmen ekonominin rayında olduğunu, şirketlere anlatma fırsatı bulacak.

Dünya ekonomisine yön veren bu şirketlerin 2005 cirosu 1 trilyon dolar, sermayeleri ise 500 milyar dolar. Dünya çapındaki bu şirketlerde çalışan kişi sayısı ise 3 milyon kişiye ulaşıyor. Konsey toplantısına, şirket temsilcilerinin yanı sıra Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Anne O. Krueger, Dünya Bankası Bölgesel Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu ve Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Maystadt da katılacak. Yarınki toplantıya şu şirketler ve temsilcileri katılacak:

Alshaya Grubu'nun üst yöneticisi Muhammed Alshaya, American International Group Başkan yardımcısı Jacob A. Frenkel, Arcelor Başkan Yardımcısı Paul Matthys, BNP Paribas Yönetim Kurulu Danışmanı Jacques de Larosiere, CISCO Systems İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Charles H.Giancarlo, CITIGROUP Başkan Yardımcısı Michael Klein, Corus Group üst yöneticisi Philippe Varin, Eldorado Gold Başkanı Paul N.Wright, Fiat üst yöneticisi Paolo Monferino, Ford Başkanı John Fleming, Danone Grup Başkan Yardımcısı Jacques Vincent, Hyundai Başkan Yardımcısı Joong Geol Kim, Indesit üst yöneticisi (CEO) Marco Milani, Iscar Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Stef Wertheimer, Metro Grup yönetim Kurulu Başkanı Dr.Hans Joachim Koerber, Mitsui Danışmanı Yasuo Hayashi, Nortel Kuzey Avrupa Başkanı Darryl Edwards, Siemens İcra Komitesi üyesi Johennes Feldmayer, Toyota Yönetim Kurulu Üyesi Yoshimasa Ishii, Unilever Grup Başkan Yardımcısı Diego Bevilacque.

YENİ KATILANLAR?

Toplantıya ilk kez katılacaklar arasında yer alan Kuveytli Alshaya Group, Türkiye'de, 18 uluslararası perakende markası ile 200'ü aşkın mağazada ve 5 şehirde faaliyet gösteriyor. Yatırımları 60 milyon doları geçen Alshaya Group, bu yıl sonu itibarıyla bin 500 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor. Bu yıl toplantıya Alshaya grubunun yanısıra American International Group, Eldorado Gold, Groupe Danon şirketleri de ilk kez katılacak.

Vergideki indirim anlatılacak

Geçen yıl bazı sektörlerde bürokrasinin azaltılması, teknoloji bölgeleri kurulması, Ar-Ge teşvikleri verilmesi, KOBİ destek mekanizmalarının güçlendirilmesi yönünde kararların alındığı Yatırım Danışma Konseyi toplantısında, bu yıl Türkiye'nin bu yönde aldığı mesafeler anlatılacak. CEO'larla biraraya gelecek Başbakan Erdoğan'ın kurumlar vergisinde şirketler için yapılan yüzde 10'luk indirimi vurgulaması, ayrıca stopajın da yabancı yatırımcı için yüzde 15'den sıfıra indirilmesini anlatması bekleniyor. Toplantıda ayrıca ekonomi yetkililerinin, uluslararası yatırımcılarla, Türkiye başta olmak üzere yükselen piyasalardaki gelişmeler ve halen devam eden küresel çalkantı çerçevesinde alınması gereken önlemler konusunda da görüş alışverişinde bulunması bekleniyor. Yetkililer, gerek özelleştirme, gerekse AB ile başlayan müzakereler ve yatırım ortamını iyileştirici tedbirler nedeniyle bu yılki doğrudan yabancı sermaye girişinin 10 milyar doları aşmasının beklendiğini vurguluyorlar.

YASED : Bu yıl 12 milyar $ bekliyoruz

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Şaban Erdikler, yabancı yatırımcının Türkiye ekonomisine güvendiğini belirterek, "Doğrudan yabancı sermaye girişi aynı hızla devam edecek, bu yıl sonunda 12 milyar dolar bekliyorum" dedi. Erdikler yarınki yılın 3'üncü Yatırım Danışma Konseyi toplantısında, geçen yıldan bu yana yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda yapılanların ve somut hedeflerin görüşüleceğini belirtti, Kurumlar Vergisi oranlarının indirilmesi ve lisansla ilgili gelişmelerin önemli adımlar olduğunu vurgulayan Erdikler, "İyi şeyler yapıldı. Bunun sonucunu da yabancı sermaye girişinde görüyoruz" diye konuştu. Son dalgalanmanın geçici olduğunu kaydeden Erdikler, "Piyasalar şu anda durağan. Ama doğrudan yabancı yatırımın güzel tarafı, gelip geçici dalgalanmalardan çok fazla etkilenmemesi" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi