T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 28 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Doktor açığı kapanmadı yabancılara vize kapıda

Hükümetin, özellikle Güneydoğu'daki doktor açığını kapatmak için gündeme getirdiği "yabancı doktor istihdamı" tasarısı Meclis'e sunuldu. Yabancı doktorların Türkiye'de çalışabilmesi için Türk olmasını zorunlu kılan ibare kaldırılıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "yabancı doktor" açıklamalarıyla gündeme oturan sağlık sistemi değişikliği ile ilgili çalışmalar başladı. Meclis'e sunulan tasarıyla, yabancı doktorların Türkiye'de görev alabilmeleri için Türk olma şartı kaldırılacak ve görev yapabilmelerinin önü açılacak. Hükümet'in Meclis'e gönderdiği tasarıda, "doktorların göreve başlama ilkesini öngören" 1'inci maddesindeki, "Türk olmak" ibaresi metinden çıkarıldı.

SONUNCU SIRADAYIZ

Tasarının gerekçesinde, Türkiye'deki doktor sayısının ve dağılımının istenilen şekilde sağlık hizmeti verilmesine yeterli gelmediği vurgulandı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre halen Türkiye'nin doktor sayısı bakımından Avrupa bölgesindeki 52 ülke arasında sonuncu sırada bulunduğuna dikkat çekilen tasarıda, "Tıp Fakültelerinin bugünkü kapasitesi ile ülkemizdeki tabip açığının kapatılması ve Avrupa ortalamasına ulaşılması da mümkün bulunmamaktadır. Diğer taraftan, ülkemiz sağlık hizmetlerine ve tıp bilimine katkı sağlayacak yabancı tabiplerin ülkemizde sağlık hizmeti verebilmeleri de mer'i mevzuatımıza göre mümkün değildir. Ülkemizdeki hekim sayısının artmasına katkı sağlamak, başarılı yabancı tabiplerin ülkemizde çalışmalarının önündeki engelleri kaldırmak ve Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde kişi ve hizmetlerin serbest dolaşımı önündeki engellerin kaldırılması amacına uygun olarak, Türkiye'de tababet icra edebilmek için Türk olmak şartının kaldırılması gerekmektedir" denildi.

ZORUNLU SİGORTA

Bu arada, tasarıyla özel ve kamu sağlık kurum ve kuruluşlarına çalıştırdıkları tabipler için, zorunlu mali sorumluluk sigortası zorunluluğu geliyor. Tazminat miktarının yüksek olması halinde kusurlu kişinin bu tazminatı ödemeye gücünün yetmediği gibi durumların sıkça karşılaşıldığının hatırlatıldığı tasarının gerekçesinde, "Bu sebeple, tazminat ödenmesinde yaşanan zorlukları ortadan kaldırarak ilgililerin haklarına daha çabuk ve tam olarak kavuşmalarını sağlamak; ortaya çıkabilecek problemlerin asgariye indirilmesi ve çözümlerinin hızlandırılması ile ilgililerin haklarının teminat altına alınmasını sağlamak zorunluluğu bulunmaktadır. Diğer taraftan, tabiplerin de böyle bir sigorta şemsiyesi altında kendilerini daha güvende hissedecekleri ve hizmet motivasyonlarının yükseleceği açıktır. Bu motivasyonla birlikte, sigorta sisteminin bütün kurallarıyla yürümeye başlaması otokontrolü de getirecek ve böylece bir yandan vatandaşlarımızın ve tabiplerimizin güvence seviyeleri yükseltilirken bir yandan da sağlık hizmetlerinde kalitenin yükselmesi sağlanacaktır" ifadeleri yer aldı.

Öngörülen sisteme göre, kamuda çalışan doktorların en uygun şartlarda sigorta yaptırabilmesi için Bakanlık, sigorta şirketleri arasında bir ihale açacak. Prim ve teminat kapsamı bakımından en uygun taahhütte bulunan bir veya birden fazla şirket bir yıllık süre ile yetkili kılınacak.

  • TBMM BÜROSU / ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi