T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 28 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Dişi kene yılda 7 bin yumurta üretiyor

Yrd. Doç. Dr. Kaya "Kenelerin tamamen yok edilemeyeceği gerçeğiyle, vatandaşları bu hassas konuda bilinçlendirmek gerekir. Hastalık tehdidi sonbahara kadar sürecek" dedi

Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Galip Kaya, dişi bir kenenin yılda 3 ila 7 bin arasında yumurta üretebildiğini söyledi. Kaya, "Kenelerin tamamen yok edilemeyeceği gerçeğini unutmadan tüm vatandaşları bu hassas konuda bilinçlendirmek gerekir" dedi.

Kenelerin hayvan ve insanları sinir sistemlerine yakın yerlerden ısırarak, "kene felci" ile 20 kadar hastalığa neden olduğuna dikkat çeken Kaya, şöyle devam etti: "Keneler, kan emdikleri hayvan ve insanlara viral, bakteriyal ve protozoan hastalıklar bulaştırır." Kaya, ilk kez 2002 yılında Tokat ve çevresinde görülen Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının yayıldığını söyledi. Kenelerin kontrol altına alınmasında en etkili yöntemin kimyasal mücadele olduğunu belirten Kaya, "Bu hastalığın etkisi sonbahara kadar sürecek" dedi.

ŞİKAYET ARTIYOR

Bu arada Ankara Numune Hastanesi'nde, 2'si ağır olmak üzere 7 kişi, kene ısırması sonucu meydana gelen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisiyle tedavi görüyor. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Şef Yardımcısı Uzm. Dr. Mustafa Aydın Çevik, hastalardan 2'sinin durumunun diğerlerine göre daha ciddi olduğunu bildirdi. Ayrıca Kene ısırması şikayeti ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi'ne başvuran 9 kişinin tedavi edildiği açıklandı. İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Bakar, ise Tokat'ın Zile İlçesi'nde yaşayan bir erkek hastanın, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde yapılan kan örnekleri incelemesinde, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı saptandığını bildirdi. Bakar, "şu ana kadar saptanan İstanbul kaynaklı bir hasta" olmadığını bildirdi.

Bakan Akdağ: Salgın yok

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kenelerin yaydığı bir virüsün neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili olarak, "Ortada düşünüldüğü veya aksettirildiği gibi büyük bir salgın yok. Alınabilecek en önemli tedbir, vatandaşlarımızın kenelerle karşılaşabileceği ortamlarda vücutlarının kol, bacak, ayakları gibi açıkta kalabilecek bölümlerini örtmeleri, çıplak ayakla yere basmamalarıdır" dedi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin, kenelerin yaydığı bir virüsle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu vurgulayan Akdağ, şöyle devam etti:

"Her yıl yaz mevsiminde kenelerin ısırdığı kişilerde görülebilen bu hastalığı, bütün kene türleri yaymıyor. Özel bir türü var, yalnız o ilgili virüsü yayabiliyor. Kene ısırması konusunda alınabilecek en önemli tedbir, vatandaşlarımızın kenelerle karşılaşabileceği ortamlarda vücutlarının açıkta kalabilecek bölümlerini örtmeleridir." Akdağ, kırsal kesimde yapılacaklarla ilgili olarak da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gerekli çalışmaları yürüttüğünü kaydetti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi