T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 26 MAYIS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Milletvekilleri, milletin vekâletini almış gibi davranamaz'

Danıştay 13. Dairesi, Kırklareli milletvekili Mehmet Kesimoğlu'nun Sarımsaklı Tarım İşletmesinin bir kısım taşınmazlarının özelleştirilmesinin iptali istemiyle açtığı davayı dava açma ehliyeti olmadığı gerekçesiyle reddetti.

Kesimoğlu, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı aleyhine açtığı davada, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı ile özelleştirme kapsamına alınan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye (TÜRKŞEKER) ait Sarmısaklı Tarım İşletmesinin, işletme TÜRKŞEKER bünyesinde kalacak şekilde kullanımında bulunan bir kısım taşınmaz hisselerinin özelleştirme programına alınmasına ilişkin 01 Aralık 2005 ÖYK kararının iptalini istedi.

Danıştay 13. Dairesi, istemi oy birliğiyle reddetti.

Gerekçede, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda göre idari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından dava açılacağının hükme bağlandığı anımsatıldı.

"VEKİL, MİLLET ADINA DAVA AÇAMAZ"

Dava konusu işleme karşı söz konusu işlemin davacının milletvekili seçildiği bölge ile ilgili olması nedeniyle milletvekili sıfatıyla dava açtığı kaydedilen gerekçede, şöyle denildi:

"Anayasa'nın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olduğu belirtilmiş olup, 125. maddesinde idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olduğu, 80. maddesinde de, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin, seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil bütün milleti temsil edecekleri belirtilmiş olup, söz konusu temsilin siyasi bir temsil olduğu, hukuki anlamda dava açmaya vekalet niteliği taşımadığı açıktır.

"ANAYASA'DA ÖNGÖRÜLMEYEN BİR YETKİ"

Öte yandan, milletvekilinin bu sıfatıyla hangi hususlarda dava açabilecekleri Anayasa'nın 85. ve 150. maddelerin de belirlenmiş, bunların dışında milletvekillerine, milletvekili sıfatıyla dava açma yetkisi ve ehliyeti tanınmamıştır.

Anayasa'da düzenlenen yetki dışında milletvekillerine, milletin vekaletini aldıkları gibi bir düşünce ile iptal davası açabilme yetkisinin tanınması Anayasa'da öngörülmeyen bir yetkinin kullandırılması sonucunu doğuracağından dava konusu işleme karşı Kırklareli milletvekili olan davacının, bu sıfatı nedeniyle açtığı davada menfaat ihlalinden ve dava açma ehliyetinin bulunduğundan söz edilmesine olanak bulunmamaktadır."

  • ANKARA (A.A)


    Danıştay operasyonu yurtdışına taştı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi