T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 5 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kredi kartı balonu patladı

Kredi kartlarını hesapsız kullanan tüketicinin mağdur olduğunu söyleyen Arçelik Genel Müdürü Özdemir, "100 lira geliri olan 200 lira harcama yaparsa sonuç bellidir. Eğer piyangodan birşey çıkmazsa duvara çarpar" dedi

Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, kredi kartlarında yaşanan tartışmalar ve yapılan düzenlemelerin gelinen noktanın göstergesi olduğuna dikkat çekerek, "Kredi kartları borçlarının tasfiyesi için yapılan düzenlemeler, balonun patladığını gösteriyor" diye konuştu.

Konut ve otomobil satışlarının sektörü çok da olumsuz etkilemediğini dile getiren Özdemir, kredi kartı kullanımının ise beyaz eşya satışlarını etkilediğini söyledi. Özdemir, şöyle devam etti:

HESAPSIZ HARCAMALARIN SONU HÜSRANLA BİTİYOR

"Aslında konut satışları rakamı, birtakım sebepler dolayısıyla gerçek satışları yansıtmıyor. Konut kredisi imkanlarından yararlanmak için yapılan birtakım operasyonlar var. Bunları bankacılar görüyorlar, biliyorlar, biz de biliyoruz. Bugünkü sıkıntılar belli... Zamanında bunları konuşamadık. Ama şimdi konuşabiliriz... Çünkü netice ortada. Bir yığın problemi çözmek için habire uğraşıp duruyorlar. Bir yılda 100 lira geliriniz varsa ve 200 lira harcama yaparsanız sonuç çok net. 100 lira açığa düşmüş demektir. Yani sonuç hüsran... Basit matematik hesabıyla eğer size Milli Piyango'dan birşey çıkmazsa gideceğiniz yer belli, duvara çarparsınız. Olay nitekim böyle oluyor."

Özdemir, Mart ayında sektörün ilk iki aya göre daha iyi seyrettiğini, kanaldaki stok ürünlerin tüketiciyle buluşması halinde Nisan ve Mayıs'ta sektörde bir büyümeden bahsedilebileceğini belirtti. Bu dönemde firmaların kampanyalara biraz daha ağırlık verebileceğini vurgulayan Özdemir, "Ancak kampanyalar çoğaldığı zaman, bakın ki sıkıntılar biraz fazladır" dedi.

İŞSİZLİK SATIŞLARI ETKİLİYOR

Özdemir, Türkiye'de gelir dağılımıyla ve işsizlikle ilgili sorunların hala sürdüğünü, bir de sektörel krizlerin söz konusu olduğunu ifade ederek, tekstil sektöründeki krizin piyasaları çok olumsuz etkileyeceğine inandığını söyledi. Tekstil sektöründeki istihdamın büyüklüğüne işaret eden Özdemir, bu sektörde çalışanların herkesin müşterisi olduğunu, dolayısıyla tekstildeki krizin sektörü de etkileyeceğini ifade etti.

Kış şartları alışverişi etkiledi

Arçelik Genel Müdürü Özdemir, ilk 2 ayda beyaz eşya sektörünün en az yüzde 15 küçüldüğünü söyledi. Özdemir, yaptığı açıklamada, kış aylarında insanların gelirlerinde beklemedikleri oranda bir payı ısınmaya ayırması ve 3 aylık sürede bayramlar dahil 27 işgünü kaybının sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. Türkiye'de genelde perakende sektörünün ilk 2 ayda küçüldüğünü ifade eden Özdemir, "Çünkü olumsuz şartlar herkesi etkiledi. 27 iş gününde Türkiye gibi bir coğrafyada insanlar sokağa çıkamadılar, alışveriş yapamadılar ve üstelik daha fazla ısınma parası harcadılar" dedi.

Derneğin büyüme rakamlarında eksiklik var

Sektörün ölçülme boyutlarının farklı olduğuna ve Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin deklare ettiği büyüme rakamlarının, firmaların bayilere satışını gösterdiğine işaret eden Özdemir, derneğin bayilerin tüketicilere satışını izlemesinin mümkün olmadığını, bunun ancak altyapısı bayilerle bağlantılı firmalarca yapılabileceğini söyledi. Özdemir, "Sektör ilk 2 ayda en az yüzde 15 küçüldü, ama üretmeye devam etti. Derneğin rakamlarındaki büyüme ise, stoktaki mallar hesaba katıldığı için oluyor" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi