T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 5 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hükümet 6 milyon çalışanın KEY alacaklarını ödeyecek

Başbakan Erdoğan, 1987-1995 yılları arasında Konut Edindirme Yardımı adı altında ücretlerden yapılan kesintilerin hak sahiplerine ödeneceğini müjdeledi. Düzenleme 6 milyon kişiyi kapsıyor

Zorunlu Tasarruf'lardan (nema) sonra ücretlerden kesilen Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesintileri de hak sahiplerine geri ödenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışanlardan 1987-1995 yılları arasında kesilen Konut Edindirme Yardımlarını hak sahiplerine iade edeceklerini söyledi. AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, Zorunlu Tasarruf ödemelerinin Haziran ayında sona ereceğini belirterek, "iktidara gelirken kucaklarında buldukları 14.5 katrilyon lira tutarındaki ödemenin tamamının yapılmış olacağını'' kaydetti.

"Yeni bir şey daha var. Çalışanların mağdur edildiği başka bir sorun....'' diyen Erdoğan, gündemde olmamasına rağmen kendilerinin bunu gündeme getirdiklerini, çalışanlardan zorla kesilen ve nereye gittiği bile belli olmayan Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesintilerini de hükümet olarak hak sahiplerine ödemeyi kararlaştırdıklarını bildirdi. Erdoğan konuya ilişkin kanun tasarısının en kısa zamanda Meclis'e gönderileceğini, yaklaşık 6 milyon çalışanın bu düzenlemeden yararlanacağını kaydetti. SSK, kamu çalışanı ve emeklilerini ilgilendiren hesapta, 395 milyon YTL'yi aşkın anapara bulunuyor. Faiziyle birlikte paranın 1.2 milyar YTL'ye ulaşacağı, bu durumda kişi başına ortalama 200 YTL düşeceği belirtiliyor. Ancak bu rakamın, hükümetin belirleyeceği faizlendirme yöntemine göre değişeceği de ifade ediliyor.

19 YILLIK SORUN

Erdoğan, nemanın ardından çalışanlardan kesilen Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesintilerini de hak sahiplerine ödeyerek, 19 yıllık bir sorunu ortadan kaldıracaklarını ifade etti. Çok az sayıda çalışanın bu yardımdan faydalandığını kaydeden Erdoğan hazırlanan kanun taslağıyla ödemelere başlanacağını belirtti. Başbakan Erdoğan konuşmasında, ev sahibi olmayan çalışanlar adına işverenleri tarafından ücretlere ek olarak 1987 yılından 1995'e kadar Emlak Bankası'na yatırılan KEY kesintilerinin bir kısmının da belli olmadığını söyledi.

BAŞVURU İÇİN 6 AYLIK SÜRE

Ortaya çıkan ciddi aksaklıklar nedeniyle çok az çalışanın bundan yararlandığını ve o tarihten beri vatandaşların hakkı olan bu yardımın hak sahiplerine ödenmediğini hatırlatan Erdoğan, bu konuda bir kanun taslağı hazırladıklarını ifade etti. Taslakla, hak sahiplerinin tasfiye halinde olan Emlak Bankası Anonim Şirketi'ne bildirimi için 6 aylık süre verdiklerini belirten Erdoğan, hazırlanan yasa taslağının en kısa sürede Bakanlar Kurulu'nca onaylanarak TBMM'ye sevkedileceğini söyledi.

  • EKONOMİ SERVİSİ

    KEY ödemeleri nasıl yapılacak?

    Hak sahipleri, bildirim için tasfiye halindeki Emlak Bankası'na 6 ay içinde başvuracak. Bu süre Bakanlar Kurulu'nca sadece bir defaya mahsus 3 ay uzatılabilecek. Tasfiye halindeki Emlak Bankası, hak sahiplerinin neması ile birlikte toplam alacaklarını bildirimi izleyen 2 ay içinde sonuçlandıracak ve ödemelere başlayacak. Ödenecek tutar, mevduat faizleri ve Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı hisselerindeki değer artışı dikkate alınarak hesaplanacak. Hak sahiple-rine ödemeler isterlerse nakit, isterlerse Emlak GMYO A.Ş hisse senetleri verilerek ödenecek.

    9 yıl kesinti yapıldı

    1995 yılına kadar toplam 9 yıl boyunca işçi ve memur maaşlarından yapılan KEY için son olarak yaklaşık 6 milyon liralık kesinti yapılıyordu. Bu tutar zamanla 114 milyon lira faiz getirdi ve kişi başına biriken para 1999 yılında 120 milyon liraya ulaştı. 1999 yılında yapılan düzenlemeyle KEY hesaplarını KİT'lerin hisse senediyle veya tahville tasfiyesi düşünüldü. Ancak 5 yıl ödeme yapılamayınca, süreci hızlandırmak ve amacıyla nakdi ödeme planı hazırlandı. Hesapta biriken 387 trilyon lira, Emlak Bankası'ndan gayrimenkul karşılığında Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına (GYO) devredildi.

    Erdoğan: Üretim odaklı büyüyoruz

    Başbakan Erdoğan, Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ''5 yılın sonunda, kişi başına milli geliri 5 bin dolara ulaştıracağız'' diye söz verdiklerine dikkati çekti ve 2005 yılı sonu itibariyle vaat ettiklerini, 5 bin 8 dolarla gerçekleştirmiş olduklarını vurguladı. Türkiye ekonomisinin; özel sektör, yatırım, üretim odaklı olarak sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü anlatan Erdoğan, "Biz, özel sektörün önünü açacağız, önündeki engelleri tek tek kaldıracağız. Yeter ki özel sektör, bu açılan kulvarda hızla yürüsün" dedi. Erdoğan, tüm iyi göstergelere karşı eleştirilerde bulunanlara şöyle seslendi: "Hâlâ tüm bunlara rağmen, 'büyüme sokağa yansımıyor' diyenler var. İnsaf... Ekonomik başarılara kulp takmak için kırk dereden su getirenler var. Onlar su getirmeye devam etsin."

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi