T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 21 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Kötü çocuğa' ihraç

Şemdinli iddianamesinde, Astsubay Ali Kaya hakkında 'İyi çocuktur' diyen Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı 'yargı sürecini etkilemek'le suçladığı için hakkında soruşturma başlatılan Savcı Sarıkaya, HSYK tarafından meslekten ihraç edildi

Şemdinli'deki bombalama olayları ile ilgili hazırladığı iddianame, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı mesleğinden etti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Savcı Sarıkaya'nın ihracına karar verdi. İddianamede Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ismine yer vererek yargılanmasını istediği için hakkında soruşturma başlatılan Sarıkaya, HSYK'nın ihraç kararı kesinleşinceye kadar açığa alındı. Adalet Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan soruşturma raporunda, Sarıkaya hakkında iki ayrı suçtan dolayı 'kınama' cezası isteniyordu.

MÜSTEŞAR KARŞI ÇIKTI

1'e karşılık 6 oyla alınan ihraç kararına sadece Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, muhalif kaldı. Kasırga, Sarıkaya'ya 'meslekten ihraç' değil 'kınama' cezası verilmesini talep etti. HSYK, Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ve Başsavcıvekili İbrahim Özer hakkında ise disiplin yönünden herhangi bir işleme yer olmadığına ilişkin soruşturma raporunu da değerlendirdi. Kurul, Kaçan ve Özer ile ilgili görevlendirilecek yeni müfettişlerce yeniden inceleme yapılmasını istedi.

BAKAN TOPLANTIYA KATILMADI

Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in katılmadığı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu toplantısına, en kıdemli yedek üye olarak Nuri Yılmaz iştirak etti. HSYK üyeleri şu isimlarden oluşuyor: Başkanvekili-Celal Altunkaynak, Müsteşar-Fahri Kasırga. Üyeler-Sinan Tunca,Mahmut Acar,Çetin Zöngür,Yaşar Engin Selimoğlu ve en kıdemli yedek üye Nuri Yılmaz.

DİSİPLİN SUÇU BULUNAMADI

Yüksek Kurul, Sarıkaya'nın HSYK'nın 69. maddesinin son fıkrasına göre meslekten ihracına karar verdi. Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun "Meslekten Çıkarma Cezası" başlıklı 69. maddesinin son fıkrasında şöyle deniliyor: "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil, suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir."

KORUMASIZ BIRAKILACAK

Öte yandan Sarıkaya, bu kararın yeniden görüşülmesini talep edebilecek. Yeniden görüşmede de verilen karar değişmez ise Savcı Sarıkaya'nın buna da itiraz hakkı bulunuyor. Bu itiraz da Kurul'un 5 yedek üyesinin katılımıyla oluşan 12 kişilik bir üst kurul tarafından karara bağlanacak. Üst kurul da itirazı reddederse Sarıkaya hakkındaki ihraç kararı kesinleşmiş olacak. İhraç kararına itiraz hakkını kullanıp sonuç alamaması halinde Sarıkaya'nın, iç hukuk yollarını tükettiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor.

Bu arada meslekten ihraç edilen Sarıkaya, bir darbe de valilikten yiyecek. Sürekli ölüm tehditleri alan Sarıkaya'nın resmi polis korumasına da son verilecek.

Avukatlık bile yapamayacak

Ferhat Sarıkaya'nın, meslekten ihracına ilişkin kararı birçok netice doğuracak. Sarıkaya'nın bundan sonra hakim veya savcı olarak görev yapması mümkün olmayacak. Meslekten ihraç edilen Sarıkaya'nın avukatlık bile yapması yasaklanıyor.

Bakan Çiçek'in itiraz hakkı var

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Ferhat Sarıkaya ile ilgili verdiği kararın yeniden incelenmesi istenebiliyor. Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 73. maddesine göre: "Hakimler ve savcılar hakkında verilen disiplin cezalarına ilişkin kararın tebliğinden itibaren on gün içinde Adalet Bakanı veya ilgililer kararın bir defa daha incelenmesini isteyebilir. Bu halde Kurul, gerekli incelemeyi yaparak kararını verir. Kurulca yeniden incelenerek verilen karara karşı ilgililer tebliğ tarihinden itibaren on gün içinde itirazda bulunabilirler. İtiraz; İtirazları İnceleme Kurulunca incelenerek sonuçlandırılır. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir. Bu kararlar hakkında başka bir idari veya kazai mercie başvurulamaz"hükmü yer alıyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun nihai kararlarına karşı hiçbir merciye itiraz edilemiyor. Anayasa'nın 159. maddesinde, "Kurul kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamaz" düzenlemesi yer alıyor. Anayasa, Cumhurbaşkanı'nın tek başına verdiği kararlarla Yüksek Askeri Şura kararlarına karşı da yargı yoluna müracaat edilemiyor.

ASTSUBAYLARIN AVUKATI SEVİNDİ

Bu arada Şemdinli davasında yargılanan astsubayların avukatlarından Vedat Gülşen, savcı Sarıkaya'nın ihracını "Her eylemin bir sonucu var" diye yorumladı. Van Adliyesi'ne gelen avukat Gülşen, gazetecilerin sorusu üzerine, "Her tahkikat bir sonuç doğurur. Her eylemin bir sonucu vardır. Bizim dışımızda gelişen bir olay. Fakat hukuk sistemi tüm gücü ile yürüyor" dedi.

KARARA TEPKİ YAĞDI

MESAJ BELLİ

Sacit Kayasu: (Eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı gerekçesiyle meslekten ihraç edilen Adana eski savcısı) HSYK tarafından verilen cezanını çok ağır olduğunu düşünüyorum. Savcının burada tek hatası vardır o da, Kara Kuvvetleri Komutanı Büyükanıt hakkındaki suçlamaları iddianameye koymamalıydı. Aslında bu bir gözdağıdır. Askere dokunmayın denmek isteniyor."

YARGI SKANDALI

Mehmet Ali Altındağ: (Savcı Ferhat Sarıkaya'nın ihracına neden olan ifadeleri veren Diyarbakır'lı işadamı) Savcıyı ihraç ettiklerine göre Meclis Araştırma Komisyonu'nu da ihraç etmeleri gerekir. Ben kararı yargı skandalı olarak değerlendiriyorum

HATALI BİR KARAR

Mehmet Ali Bulut: (Ak Parti Milletvekili) Savcının yaptığı iddiadır. İddia yanlış da olabilir. Ancak savcının iddianamesini mahkeme kabul etmiş. Bu iddianameye göre bazı kişiler yargılanıyor. Kurulun kararını yanlış görüyorum.

GÖZDAĞI GİBİ

Cevat Özkaya: (MAZLUM-DER Genel Başkanı) Anayasa'da HSYK kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olması göz önüne alındığında bu kararın hukuk devleti konusunda çaba sarf edecek yargı mensupları için bir gözdağı niteliği taşıyacağı kesindir.

BÜYÜK HAKSIZLIK

Esat Canan: (CHP Hakkari Milletvekili) Savcının meslekten ihraç edilmesi büyük haksızlık. Siyasi bir karar. Bundan sonra buna benzer eylemlerin soruşturulmasına imkan kalmamıştır.

AMAÇ ÖRT BAS

Hüsnü Tuna: (Hukukçular Derneği Genel Başkanı) Burada asıl amaç Şemdinli ile ortaya çıkan, Özel Harp Dairesi'nin itirafçı, asker ve sivil vatandaşlarla işbirliği içinde götürülen yasadışı çalışmaların açığa çıkma durumunu önlemeye yönelik tedbir almaktır.

AĞIR BİR CEZA

Hasan Celal Güzel: (Milli Eğitim eski Bakanı) Sicili temiz bir savcı, sırf bir üst rütbeli generale karşı iddianamesinde yer verdi diye meslekten atılmıştır. Bu derece ağır bir ceza ancak siyasallaşmış yargıda mümkündür.

KAYGI VERİCİ

Yusuf Alataş: (İnsan Hakları Derneği Başkanı) Bana göre kaygı verici. Yargının bağımsızlığına gölge düşmüştür ve buna yine yargı sahip çıkmalıdır. Askerin bu ülkede dokunulmazlığı vardır, kendi mahkemeleri , hakimleri, savcıları var. Dava anlamını yitirmiştir.

HSYK TARTIŞILMALI

Ayhan Sefer Üstün: (Şemdinli Komisyonu Sözcüsü / AK Parti Sakarya) Bu karar yargı bağımsızlığını töhmet altında bırakacak bir uygulamadır. En fazla bağımsız olması gereken yargı organı tarafından böyle bir kararın verilmesi anlamlıdır. Bu olaydan sonra yargılama yapacak olan hakimler de değiştirilecektir. HSYK kararları tartışmalı hale gelmiştir.

YARGIYA GÖLGE

Hüsrev Kutlu: (Şemdinli Komisyonu üyesi / AK Parti Adıyaman) Vahim bir karar. Askerin yargı üzerindeki vesayetini başlatır. Karar, hakimlerin bundan sonra karar bağımsız vermelerini olumsuz etkileyecek.

SAVCI HATALI

Sırrı Özbek: (Şemdinli Komisyonu üyesi / CHP İstanbul) Savcı en büyük hatayı Rektör Yücel Aşkın iddianamesiyle başlatmıştı. Şemdinli iddianamesi ise daha çok ses getirdi. Keşke HSYK, rektör Aşkın'la ilgili açtığı iddianamede bu kararı alsaydı.

ALINMALIYDI

Mesut Değer: (Şemdinli Komisyonu Üyesi / CHP Diyarbakır) Savcı hatalıydı. Görevden alınmasını doğru buluyorum.

Evin GÖKTAŞ - Kezban BÜLBÜL - Mustafa ORTAÇ - Bilal ÇETİN -
Yusuf SAHİCİ - Behçet GÜNGÖR - Ali EYVAZ


Gereği yapıldı!

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi