T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Beklenen misafir Ankara'da

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Rice, Esenboğa Havaalanı'nda uçaktan indikten sonra apronda kendisini bekleyen araca binerek, havaalanından ayrıldı.

Konuk dışişleri bakanı Ankara temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile bir araya gelecek.

Türkiye'yi yaklaşık bir yıl aradan sonra ikinci kez ziyaret eden Rice'ın temaslarında, ikili ilişkilerin yanı sıra İran, Irak, terörle mücadele, Ortadoğu, Hamas'ın Ankara ziyareti, Türkiye'nin AB süreci ve Kıbrıs gibi konuların ele alınması bekleniyor.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın, Ankara temasları sırasında güvenliğini özel eğitimli "koruma timleri" sağlıyor.

Bu çerçevede, Esenboğa Havalimanı ile Rice'ın kalacağı otel ve kullanacağı güzergahlarda üst düzey güvenlik önlemleri alınıyor.

Rice için ABD'den getirilen özel zırhlı araçlar kullanılırken, Rice'ın yakın korumasını CIA görevlileri ile birlikte özel eğitimli yakın koruma timleri yapıyor.

Ayrıca, olası bir terör saldırısı ya da protesto eylemi nedeniyle önlem olarak birden fazla güzergahta tedbir alınıyor.

Rice'ın kullanacağı güzergahlarda "sıfır trafik" uygulaması yapılacak. Güzergahtaki yollar Rice'ın geçişinden önce trafiğe kapatılacak ve duraklamadan otele gelmesi sağlanacak.

Rice'ın kalacağı otel ve çevresi ile ABD Büyükelçiliği civarında da ek güvenlik önlemleri alınıyor. Otele çıkan cadde ve sokaklar polis kontrolüne alınırken, yakınlardaki bazı binaların çatısında da keskin nişancılar bulunacak.

Ayrıca Rice'ın görüşmelere giderken izleyeceği güzergahların alternatiflerinde de aynı önlemlerin alınması sağlanacak. Tüm bu tedbirler için trafik, çevik kuvvet ve yakın koruma polislerinden oluşan yaklaşık bin polis görev yapacak.

Bu arada, havaalanına gelen basın mensuplarına da sıkı güvenlik tedbirleri uygulandı. Gazetecilerin çantaları ve kameraları, özel eğitimli köpekler kullanılarak kontrol edildi.

"ÜÇLÜ MEKANİZMA CANLANDIRILACAK"

ABD Dışişleri Bakanı Rice, Ankara'ya gelmeden önce gündemindeki bazı konularda önemli mesajlar verdi.

Rice Atina'ya giderken yaptığı açıklamada, Irak'ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte Türkiye-ABD-Irak arasındaki üçlü mekanizmanın canlandırılarak terör örgütü PKK'ya karşı çabaların iki katına çıkarılacağını söyledi.

Rice, "Şunu özellikle vurgulamak isterim ki Türkiye'nin PKK konusuna verdiği önemin farkındayız ve ABD, tabii ki PKK'yı terörist bir örgüt olarak kabul ediyor. Irak'ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte Türkiye-ABD-Irak arasında kurulu üçlü mekanizmanın yeniden canlandırılması için çabalarımızı iki katına çıkarmak isteyeceğiz" dedi.

"Irak'ın kuzeyinde istikrarlı bir güvenlik durumunun sürmesi ve yeni Irak hükümetinin, Türkiye'ye, ABD'ye ve koalisyona katılması, PKK konusunun ele alınacağı yöntem olmalı. Türklere mesajım bu olacak" diyen Rice, PKK ile mücadelenin kuzey Irak'ta daha fazla istikrarsızlığa yol açmaması gerektiğini ve Türkiye'nin bu görüşe katılacağını sandığını söyledi.

İran konusunda da Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi kararının arkasında olduğuna ve İran'a aynı yönde mesajlar gönderdiğini inandığını belirten Rice, demokrasiye ve Avrupa geleneklerine güçlü biçimde demirlemiş Türkiye'nin, aynı zamanda Ortadoğu'nun geleceğine ilişkin söyleyecek birçok sözü olduğunu da kaydetti.

Hamas ziyaretinin hatırlatılması üzerine Rice, Türkiye'nin BM, ABD, AB ve Rusya'dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün koşullarına uyması gerektiğini Hamas'a ilettiğini bildirdi.

Rice, Atina temaslarında da Türkiye'nin AB'ye girmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye Avrupa ülkesidir ve Avrupa karakteri taşımalıdır" dedi.

Ancak Türkiye'nin AB'ye girişi öncesinde yapması gereken çok şey olduğunu kaydeden Rice, Kıbrıs'ın da bu konulardan biri olduğunu belirtti.

Rice, bir yandan Türkiye'nin bu konuda yapması gerekenler olduğunu ifade ederken, diğer yandan da Türk tarafına uygulanan izolasyonun hafifletilmesi gerektiğine işaret etti.

TERÖRLE MÜCADELEDE DAYANIŞMA

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de Bakanlar Kurulu toplantısının ardından dün yaptığı açıklamada, hiçbir ülkenin teröre karşı yüzde yüz korunmadığını ifade ederek, bu nedenle ülkeler arasında bu konuda kalıcı, sürekli ve netice alıcı bir işbirliği olması gerektiğine işaret etti.

ABD'nin PKK'yı bir terör örgütü olarak kabul ettiğini hatırlatan Çiçek, bu alandaki işbirliğinin bugün daha ileri bir noktaya götürülmesi gerektiğini söyledi.

Çiçek, terörle mücadelede işbirliğinde istihbarı bilgi ve finansman kaynağı konusundaki çalışmaların tek başına yetmeyeceğini, operasyonel işbirliğinin de terörle mücadelede gerekli bir konu olduğunu belirtti.

  • ANKARA (AA)


    Rice'tan PKK'ya karşı mücadele sözü
    WT: Rice, ABD'nin neden yan çizdiğini açıklamalı
    ABD: Türkiye ile operasyonu konuşmadık

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi