Satranç tahtasında Karadeniz hamlesi

Rusya’nın Kırım’ı ilhakı sonrası, Karadeniz’de artan askeri faaliyetleri sonucu NATO’dan kritik karar geldi. İttifak, bölgedeki askeri varlığını, deniz, hava ve kara gücü olarak artıracak. NATO’nun Brüksel’deki zirvesinde teyit ettiği karar, Rusya’ya karşı gözdağı olarak değerlendirildi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Tatbikatlar ve manevralar sıklaşacak
Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü'ne (NATO) üye ülkeler, ittifakın doğu kanadını, tehditlere karşı güçlendirmeye devam ediyor. 2016 yılında Varşova'da düzenlenen Zirvede alınan kararlar uyarınca, Estonya, Litvanya, Latviya ve Polonya'da dört çokuluslu, savaşa hazır tabur konuşlandırıldı. Dört ülkede kurulan taburlar, İngiltere, Almanya, Kanada ve ABD ordularının katkısı ile oluştu. Söz konusu güç, İttifakın kararlılığının, güçlü bağının göstergesi ve herhangi bir müttefiğe yapılacak saldırının tüm üyelere yapılmış sayılacağına yönelik uyarı olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Romanya'da savaşa hazır konumda bulunan 3-5 bin askerlik bir kara gücü bulunuyor.

SAVAŞA HAZIR BİRLİKLER KONUŞLANDIRILDI

Varşova'da düzenlenen İttifak Zirvesi'nde alınan kararlardan biri de NATO'nun Karadeniz'deki mevcudiyetini güçlendirmekti. 15-16 Şubat 2017 tarihinde Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda, alınan kararlar niyetin eyleme dönüştüğünü gösterdi. Zirve sonunda Savunma Örgütü'nün Karadeniz'deki etkinliğini artırması kararı alındı.

NATO Karadeniz'de deniz, kara ve hava gücü varlığını artıracak. Brüksel'de açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Karadeniz'deki askeri manevraların ve tatbikatların artırılacağını açıkladı. NATO Genel Sekreteri bu kararın Rusya'ya karşı bir provokasyon anlamı taşımadığını vurguladı. Stoltenberg, NATO'nun askeri varlığını artırıcı önlemlerin “makul, savunmaya yönelik ve hiçbir şekilde anlaşmazlıkları tahrik edici ya da gerginliği tırmandırıcı nitelikte olmayacağını” da sözlerine ekledi. Rusya'nın Kırım'ı ilhak ederek, Karadeniz Filosu'nu etkin olarak kullanması ve bölgedeki askeri faaliyetlerini NATO üyesi ülkeleri test edecek mahiyette yükseltmesi sonrası bu kararın gelmesi dikkat çekti.



İstihbarat amaçlı

Adının açıklanmasını istemeyen bir NATO temsilcisi ise Karadeniz'de askeri varlığın güçlendirilmesinin Rusya'nın yerden havaya atılabilen füzeleri konusunda istihbarat toplama amaçlı olduğunu söyledi. Temsilci, NATO birliklerinin Polonya ve Baltık ülkelerinde güçlendirilmesinden sonra İttifak'ın güneydoğu kanadının da daha iyi güvence altına alınmasının hedeflendiğini de belirtti.



DENİZ KALKANI 2017

Şubat ayında NATO üyesi 7 ülkenin ve Ukrayna'nın da katıldığı “Deniz Kalkanı 2017 tatbikatı Karadeniz'de gerçekleştirildi. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Türkiye, ABD, Kanada, İspanya ve Ukrayna'dan yaklaşık 2 bin 800 askerin katılımı ile tatbikat 10 gün sürdü. Karadeniz'de 80 bin kilometrekarelik bir alanda gerçekleştirilen tatbikata 16 askeri gemi ile 10 uçak katıldı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, tatbikatı yakından takip ettiklerini açıkladı. Son dönemde ABD ve Rusya arasında Kırım gerilimi artarken, Karadeniz'de bulunan bir ABD savaş gemisine Rus savaş uçakları tarafından yakın uçuşla tacizde bulunuldu.