MÜSİAD: Tarihi bir gün

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nail Olpak, yaptığı yazılı açıklamada, "Gücünü milletten almayan bir grubun kalkışması, meşru hükümeti alaşağı etme çabası sonuçsuz kalacaktır" dedi.

Haber Merkezi Yeni Şafak AA
Olpak, "Ülkemiz tarihi bir gün yaşıyor. Demokrasiyi ve milli iradeyi sekteye uğratmaya çalışan güçler bir kez daha harekete geçti.
Gün, demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma günüdür. Gücünü milletten almayan bir grubun kalkışması, meşru hükümeti alaşağı etme çabası sonuçsuz kalacaktır. Tüm MÜSIAD üyelerini bu kalkışmaya karsı demokrasinin ve milli iradenin yanında olmaya çağırıyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

"Askerle vatandaşı karsı karsıya getirme cabaları sonuçsuz kalacak, milletimizin özgürlük ve demokrasi hakki bu anti demokratik kalkışma ile engellenemeyecektir" diyen Nail Olpak, "Herkes bilmelidir ki MUSIAD olarak demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkacak vatandaşlarımızın yanındayız" şeklinde konuştu.

"DEMOKRASİDEN YANAYIZ"
Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Başkanı İlker Oral da Türkiye'nin bu yaşananları hak etmediğini vurguladı.

Oral, demokrasiye karşı yapılan her türlü darbe girişiminin karşısında olduklarını ifade ederek, şu görüşlere yer verdi:

"Türkiye'de daha önce de darbe süreçleri yaşandı ve kesintiye uğrayan demokrasinin bedelini Türk halkı ödedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasiden dönüşü olmayacaktır. Demokrasiye hiçbir müdahale kabul edilemez, tüm kesimler ve kurumlar olarak demokrasimize ve demokratik kurumlarımıza sahip çıkmalıyız. İnsanlarımızı ve demokratik değerlerimizi korumalıyız. Ülkemizdeki her sorunun Anayasa ve yasalar çerçevesinde çözülmesinden yanayız. Ülkemizin insanlarının birbirine düşmemesi için tüm görüş ayrılıklarımızı bir kenara bırakarak demokrasimize ve ülkemize sahip çıkmalıyız. Devletimizin ve milletimizin yanındayız. Demokrasiden yanayız. Halkımızın iradesine saldırı anlamı taşıyan bu darbe girişimini kınıyor, tüm halkımızı sağduyulu olmaya davet ediyorum."

KADIN GİRİŞİMCİLER'DEN TEPKİ

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nden yapılan açıklamada, "KAGİDER demokrasinin temel ilkelerine her zaman sahip çıkmış ve bugüne dek her türlü askeri darbe girişimlerine karşı ilkeli duruşunu korumuştur. Dileğimiz ülkemizin en kısa zamanda bu kaotik ortamdan çıkması ve ulusumuzun refah ve huzur içinde yaşayacağı demokratik sistemin Türkiye'de kökleşerek gelişmesidir. KAGİDER bu yönde çalışmalarını sürdürecektir" denildi.

"DARBE GİRİŞİMİ KABUL EDİLEMEZ"

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Namık Ziya Mescioğlu da halkın iradesi ve demokrasi dışında hiçbir iradeyi tanımadıklarını bildirdi. Mescioğlu, İMSİAD'ın demokrasiden ve özgürlüklerden yana tavrını ortaya koyduğuna işaret ederek, "Darbe girişimi kabul edilemez. Seçilmiş Cumhurbaşkanı'mız ile Hükümetimizin yanındayız. Darbe seviciliğine Türk milleti gereken cevabı birlik olarak verecektir. Halkımızın darbe karşısındaki tavrı da bizim milletimize olan ümidimizin bitmemesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu talihsiz olay sonrasında hayatını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da şifa diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"DEMOKRASİ ÖNEMLİ BİR SINAV VERİYOR"

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, "Türkiye için tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. Demokrasi önemli bir sınav daha veriyor. Yeni Türkiye'nin güçlü milli iradesini sekteye uğratmak isteyenler yine iş başındalar" derken, "Halkımızı demokrasi ve milli iradeye sahip çıkmaya davet ediyoruz. Unutmayalım ki halkın iradesini yok sayan hiçbir girişim başarıya ulaşamaz. Biz de TÜMSİAD olarak tüm üyelerimizi bu kalkışmaya karşı durmaya davet ediyoruz. Anti demokratik hiç bir girişim bu güne kadar hedefine ulaşamadı, bu gün de ulaşamayacak. Tüm Türk vatandaşlarımızın sağduyulu olarak milli irade ve demokrasinin bekçisi olacağına inancımız tam" şeklinde konuştu.

"HALKIN İRADESİNE İNANIYORUZ"
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, 15 Temmuz akşamı yaşanan demokrasiye karşı gerçekleştirilen askeri darbe girişimi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Demokrasiye ve halkın iradesine inandıklarını belirten Kadooğlu, açıklamasında şunları söyledi:

“Demokrasiye ve halkın iradesine inanıyoruz. TÜRKONFED olarak demokrasiden yanayız ve demokrasinin tarafıyız. Bu nedenle, demokrasimize ve demokratik kurumlara herhangi bir müdahaleyi kabul etmiyoruz. Demokrasiden başka gidecek yolumuz ve geleceğimiz yoktur. Askeri darbeler, muhtıralar ve kalkışmalar öncelikle demokrasiye, cumhuriyetimize ve millet iradesine karşı girişimlerdir. Ülkemizde demokrasiye inanan tüm kesimlerin ve halkımızın sağduyulu bir şekilde aynı ortak payda etrafında birlikte olma görev ve sorumluluğu vardır. O ortak payda da demokrasidir."