Tarihi lise binasında gizli bölme bulundu

Antalya Lisesi tarihi binasında yapılan çalışmada gizli bölme bulundu. Duvarın arkasında kalan 6 şömine için Kültür ve Turizm müdürlüğü devreye girdi. Okulun bodrum katında da yeni bir alan keşfedildi ve korumaya alındı.

Haber Merkezi Diğer
Okuldaki çalışma sırasında duvarın arkasında gizli bölme bulundu.

Antalya'nın Muratpaşa ilçesindeki Antalya Lisesi'nin tarihi binasında heyecanlandıran bir buluş yaşandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Antalya Rölöve Anıtlar Müdürlüğü’nce yürütülen restorasyon çalışması sırasında beton duvarların arkasında kalmış 6 şömine bulundu.

yenialanya.com sitesinde yer alan habere göre, şöminelerin bağlı olduğu baca sisteminin henüz korunduğu anlaşılan çalışmalarda, şöminelerin belli bir disiplinle kapatıldığı anlaşıldı.

Tarihi binanın bodrum katında ise yeni bir alan keşfedildi. Tuğlalarla örülü duvarın arkasında, Antalya’da az rastlanan, el işçiliğiyle yapılmış fırınlarda ısıtılarak, oluşturulan ve hiçbir şekilde bozulmamış karo seramikler bulundu.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü karar verecek

Çalışmaların tamamlanmasının ardından tarihi okul binasının nasıl şekilleneceğine Kültür ve Turizm Müdürlüğü karar verecek. Çalışmaları yakından takip eden Vali Karaloğlu, okulu ziyaret ederek, çalışmayı yürütenlerden bilgi aldı.

Geçmişi 1800'lü yıllara dayanıyor

İki tüccar kardeş tarafından 1800’lü yılların başında inşa edilen ev, daha sonra Sultan Abdülhamit döneminde, aynı yüzyılın sonlarına doğru okul olarak kullanılmaya başlandı. Antalya’nın bilinen ilk eğitim-öğretim kurumu olan Antalya Lisesi, ’Beş Sınıflı Liva İdadisi’ olarak Türk eğitiminde yerini aldı. Okul, 1933 yılında Antalya Lisesi adını aldı.