YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'Töre' bahane

SÜLEYMAN Demirel tarafından, Başbakan Ecevit'in isteği üzerine bakanlıktan azledilen Devlet eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun azlinin arkasında Emlakbank kredileri çıktı.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından, Başbakan Ecevit'in isteği üzerine azledilen Devlet eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun azlinin arkasında Emlakbank kredilerinin bulunduğu iddia edildi. Batık bankalar olayı ile tekrar gündeme gelen Emlakbank'ın şimdiye kadar bir- çok bankaya kredi verdiği belirtilirken, Somuncuoğlu döneminde Egebank başta olmak üzere hiçbir bankaya kredi verilmediği ortaya çıktı. İddiaya göre Somuncuoğlu'nun azlini devletin zirvesini tutan isimlerden birisi istedi. Somuncuoğlu'nun azledilmesi olayında bakanlığı döneminde devletin üst düzey yetkililerine yakın olan Emlakbankası Genel Müdürü'nü görevden almasının da etkili olduğu iddia ediliyor.

Bal'ın cevabı

Somuncuoğlu'nun azledilmesinden sonra bu göreve getirilen Devlet Bakanı Faruk Bal, 19 Haziran 2000 tarihli bir soru önergesine verdiği cevapta, Anasol-M Hükümeti döneminde Emlakbank'tan hiçkimseye ve hiç- bir bankaya kredi verilmediğini belirtti. Bal, verdiği cevapta daha o gün batık banka konumunda olmayan Egebank'a da kredi kullandırılmadığını belirterek, şu görüşlere yer veriyor:

"T. Emlak Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından Egebank A.Ş. lehine fiilen kullandırılması amacıyla herhangi bir kredi tesis edilmemiştir. Muhabirlik ilişkileri çerçevesinde bankacılık işlemleri yapmak üzere en son 21.04.1998 tarihinde arttırım yapılarak 50 milyar TL. ve 15 milyon USD nakdi, 300 milyar TL ve 8.5 milyon USD Gayri nakdi line(limit) tesis edilmiştir. Bu limitten 15.06. 1998 tirihinde gecelik 250 milyar TL. ve 23-27.07. 1998 tarihleri arasında toplam 5 milyon DM depo yapılmış ve faizleri ile birlikte vadelere tahsil edilmiştir. Bu tarihten sonra herhangi bir depo (mevduat) yapılmamıştır."

Devlet eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu ise ortaya atılan iddialara karşılık, "Ben 30 yıldır devlet hizmetinde bulunan bir insanım. Şimdiye kadar görevimi nasıl titizlikle yerine getirdiysen son Bakanlık dönemini de o şekilde yapmaya çalıştım. Devletin âli menfaatlerini korudum ve hiçkimseye haksız kredi verilmemesini sağladım. Ben bu konuda rahatım ve bunun arkasındaki işlerle fazla ilgilenmem" yorumunu yaptı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...