YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Andıç kasırgası

Andıç'ın deşifresi de uygulanışı gibi etkili oldu. Belge basının büyük bir bölümü tarafından 'Kabul edilemez' olarak değerlendirilirken Sabah yönetimi Çandar'ın yazısını sansürleyip köşesinden "Genelkurmay'a hakaret etti" diyerek ilan etti. Çandar ise olayı provokasyon olarak nitelendirdi.

Genelkurmay İstihbarat Dairesi tarafından uygulamaya konulduğu belirtilen ve Yeni Şafak'ta yayınlandıktan sonra yine Genelkurmay tarafından yapılan açıklamayla kabul edilen "Andıç" başlıklı belgenin deşifresi de uygulamaya konuluşu gibi medyada sert tartışma ve ayrışmalara yol açtı.

Genel olarak tüm demokrat kalemler tarafından "kabul edilemez" olarak nitelendirilen "Andıç" ibareli belge, Cengiz Çandar'ın Sabah Gazetesi'yle arasındaki ipleri bir kez daha kopartma noktasına getirdi. Dün Genelkurmay'ın açıklamasına köşesinden cevap vermek isteyen Çandar'ın yazısı gazete yönetimi tarafından engellendi. Sabah yönetimi Türk basın tarihinde belki de bir ilke imza atarak, Çandar'ın köşe yazısı yerine kısa bir açıklama yayınlayarak yazının suç unsuru taşıdığını öne sürdü. Neredeyse ikinci bir jurnalleme havası içinde yazılan açıklamada daha da ileri gidilerek, Çandar'ın söz konusu yazıda Genelkurmay'a hakaret ettiği iddia edildi.

Çandar'ın yazısının engellenmesi serüvenini kendi bakış açısıyla okuyucularına bu şekilde aktaran Sabah yönetimi, kendilerini haklı çıkarabilmek için Sabah'ın başka bir yazarı Mehmet Altan'a sığındı. Sabah, Altan'ın da aynı konuyu işlediğini ama "suç unsuru taşımadığı" için yazıya müdahale edilmediğini savundu. Yeni Şafak'a açıklamada bulunan Çandar , kendisine isnad edilen ve Sabah tarafından köşesinde yayınlanan yazıda anlatılanların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Çandar, değil Genelkurmay'a hakaret etmek, aralarında bu şekilde bir diyalog dahi yaşanmadığını söyledi.

Çandar: Provokasyon

Köşesinde kendi yazısı yerine Genelkurmay'a hakaret ettiği şeklinde iddiaların yayınlanmasını basın tarihinde eşi benzeri olmayan bir provokosyon ve jurnalcilik olarak nitelendiren Çandar, "Sabah'tan beni arayan Yazı İşleri Müdürü Erdal Şafak'la aramızda böyle bir konuşma geçmedi" dedi. Çandar şöyle konuştu: "Yazıda problem bulunduğunu ilettiler. Ben de 'Ne demek bu, sansürleniyor mu yani?' diye sordum. 'Evet' dedi. Bunun üzerine ben de 'Bu yazı girecek, çünkü emekli bir orgeneral hukuk dışına çıktı. Bu kişiyi hâlâ kendi yazarınıza karşı kollayamazsınız. Bu kadar haklı bir noktaya geldikten sonra ben susturulamam' dedim. 'Zaten bu bankalar yüzünden sıkıntınız var. Bununla irtibatlandırılır' dedim." Olayı enterasan bir durum olarak değerlendiren Çandar, "Herhalde ilk kez bir yazar kendi gazetesi tarafından 'Şunları dedi' denilerek jurnalleniyor. "Andıç'ın deşifresi de uygulanışı gibi mi oldu?" sorusunu ise Çandar, "Olabilir" diyerek cevapladı. Çandar hâlâ Sabah'ın yazar kadrosu içinde yeraldığını, yazı göndermeye devam edeceğini belirtti.

'Çevik Bir kurtulamayacak'

Skandala gerekçe gösterilen "Suç itirafı" başlıklı yazısında Çandar, 'Andıç' olayını bir "Suçüstü" olayı olarak nitelendiriyor ve suçluların başında emekli Orgeneral Çevik Bir'in bulunduğunu ifade ediyordu. Bir'in açıklama sonrasında "sevincini gizleyememesinin bunu açıkça ortaya koyduğunu" dile getiren Çandar, "Biz kendisine sevince kapılmakta acele etmemesini tavsiye ediyoruz. Bu ülkede, 'hukuk devleti' uygulaması egemen, 'Hukukun üstünlüğü' söz konusu olduğu vakit, Çevik Bir'in sevinci 'üzüntü'ye dönüşebilir. Şili'nin yıllarca devlet başkanlığını yapmış olan General Pinochet'nin başına gelenleri bir hatırlasın. Kendisi de kolay kolay hukuktan yakasını kurtaramayacaktır. Çünkü, 'devlet adına' da yapılmış olsa, 'hukuku çiğneme'nin, insanlara iftira etmenin, onurlarıyla oynamanın, kişi ve kuruluşlara karşı düzmece belgelerle komplo hazırlamanın mutlaka cezai sorumluluğu vardır" diye yazıyordu.

Mucip Deniz


Kağıda basmak için tıklayın.

Taner de gündemde
Akarcalı tarafından uyarılan ve zamanında önlem almayarak çok sayıda bankanın batmasına neden olmakla eleştirilen eski milletvekili Güneş Taner'in siyasi sorumluluğu gündemde.
'Töre' bahane
SÜLEYMAN Demirel tarafından, Başbakan Ecevit'in isteği üzerine bakanlıktan azledilen Devlet eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun azlinin arkasında Emlakbank kredileri çıktı.
ELİNDEN TESBİHİ EKSİK ETMEYEN İTİRAZCI BİR RUMELİ KIZI: MERAL AKŞENER
Cesur, mağrur, inatcı
Abdullah Muradoğlu'nun röportajı
Zorbaları ayırdılar Uşak'ta isyan çıkarttığı için Bilecik'e nakledilen Nuri Ergin burada da gerginliği sebep olunca, Bergama Cezaevi'ne sevkedildi. Vedat Ergin ise Ödemiş Cezaevi'ne konuldu
Paper Moon'cuların KEYFİ KAÇTI
Etibank operasyonu, İstanbul sosyetesinin uğrak yeri Paper Moon müdavimlerinin keyfini kaçırdı. Dinç Bilgin başta olmak üzere restoranın birçok müşterisinin yargıyla başı dertte.
İktidarda ilk kongre
MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, bu kongrede 31 yıldır emek verilen mücadelenin meyvelerinin alınacağını belirterek, MHP'nin eski söyleminde hiçbir değişiklik olmayacağını söyledi.
Frekans parası batık bankalara
RTÜK kaynakları, ihale parasının Hazine'ye aktarılacağına dikkat çektiler.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) yıl sonuna kadar yapmayı düşündüğü frekans ihalesinden elde edilecek paranın batık banka operasyonuna gideceği belirtiliyor. RTÜK'ün ihaleden alacağı paranın yaklaşık 1 katrilyon olacağı öğrenilirken, bu para Hazine'ye aktarılacak.
RTÜK, Perşembe günü yaptığı toplantıda yerel ve ulusal televizyonların frekans ihalesinin yapılmasını kararlaştırmıştı. Buna göre yıl sonuna kadar yapılacak ihaleyle ulusal 15 kanala frekans tahsis edilecek. Frekanslar 5 yıl süreyle verilecek ve 2005 yılında tekrar ihaleye çıkılacak. Kurul, 1997 yılının Ekim ayında ihaleye çıkmış ancak çeşitli engellemeler nedeniyle ihale yapılamamıştı. O günün şartlarında ihaleden 100 trilyona yakın para geleceğini hesap eden RTÜK çevreleri şimdi bu rakamın 1 katrilyon civarında olduğunu belirtiyorlar.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...