T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Türkiye'yi tehdit etti

Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesi durumunda bölgeyi Türk askerine mezar edeceklerini açıklayan Barzani'nin partisi, "Türkiye, Kuzey Irak'taki Osmanlı ordusunun kaderini hatırlasın" ifadesini kullandı.

ABD'nin Irak'a müdahalesi sonrası Kuzey Irak'ın statüsü ile Kerkük ve Musul'la ilgili tartışmalar endişeli bir boyut alıyor. Türkiye'nin Musul'da hakkı olmadığını savunan Mesud Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi, Kuzey Irak'a saldırması durumunda 'bölgenin Türk ordusu için mezarlığa dönüşeceğini' iddia etti.

"Türk ordusuna mezar olur"

Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP), Türkiye'de, Kuzey Irak, Musul, Kerkük ile ilgili olarak gündeme gelen tartışmalara günlük yayın organı Brayati'de yayınlanan bir bildiriyle cevap verdi.

Bildiride, Türk basınının yanısıra bazı yetkililerin kışkırtıcı yayın ve demeçlerine dikkat çekilerek, Türkiye'nin bir ABD operasyonu sayesinde bölgedeki hedeflerine ulaşmak istediği ileri sürüldü. IKDP bildirisinde, bazı kesimlerin Musul bölgesinin kontrolünü ele geçirmeyi hedeflediği, ama Türkiye'nin bu bölge üzerinde hiçbir hakkı bulunmadığı ifade edildi.

Bildiride, ayrıca, Türkiye'nin bölgede bir askeri operasyona girişmesi durumunda IKDP'ye bağlı güçlerin, bölgeyi Türk ordusu için bir mezarlığa çevireceği ifadesi de kullanıldı.

"Osmanlı'yı hatırlayın"

IKDP, Türkiye'nin, "Kuzey Irak'ın içişlerine" müdahale etmemesini isterken, Ankara'nın kullandığı tehdit edici ifadelerin artık bu çağda geçerliliğinin kalmadığını savundu. Bildiride, ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Türkiye, Kuzey Irak'taki Osmanlı ordusunun kaderini hatırlamalı, eğer söylediklerinde ısrarlıysalar, bırakalım şanslarını denesinler. Ulus olarak kendimizi feda etmeye hazır olduğumuzu ve saldırganlar için bu toprakları mezarlığa çevireceğimizi görecekler."

Bildiride, bir askeri harekata karşı Kerkük, Erbil ve Musul'u savunmak için gereken hazırlıkların yapıldığı da duyuruldu. Bu arada IKDP yetkilisi Hoşyar Zebari, Washington'dan Kuzey Irak'a geçerken bugün Ankara'ya uğrayacak. Zebari, toplantının içeriğiyle ilgili IKDP lideri Mesud Barzani'ye bilgi vermek üzere Kuzey Irak'a gidecek. TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, IKDP'nin bildirisinin kimin saldırgan olduğunu gösterdiğini belirterek, "Haddini bilmez Barzani TBMM'den gereken cevabı alacaktır" dedi.

 
ABD bahane uyduruyor
Irak'a saldırı için meşru gerekçeler üretemeyen ve kimyasal silah iddialarından sonuç alamayan Amerika, yeniden el-Kaide propagandasına sarıldı. ABD'ye göre el Kaide Irak'ta.
BM soruşturması engellendi
3 bine yakın esirin katledilip toplu mezarlara gömülmesi ile ilgili BM'nin soruşturmasının engellendiği ortaya çıktı.
Ebu Nidal'i Irak mı öldürdü?
El Fetih Devrim Konseyi, Ebu Nidal adıyla tanınan Sabri el Banna`nın Irak gizli servisi tarafından öldürüldüğünü ileri sürdü.
İsrail askeri mülteci kampına saldırdı
İsrail tank ve helikopterleri Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Han Yunus mülteci kampına saldırdı, bir kişi öldü. Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin binaları yıktığını, yıkılan bir binanın altında kalan bir Filistinlinin öldüğünü, 6 kişinin ise yaralandığını söyledi. Helikopterler ve tanklardan açılan ateş sonucu 6 Filistinli de yaralandı. Helikopterler kampın üstünde dönerken, tanklardan ağır silahlarla ateş açıldığı kaydedildi. Ramallah'ta ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu arada İsrail kabinesi, Irak'ın olası biyolojik-kimyasal saldırısına karşı hazırlık olduğu belirtilen 15 bin güvenlik ve kurtarma görevlisine çiçek aşısı yapılmasına karar verdi. Sağlık Bakanlığı, 6,6 milyonluk nüfusa yetecek biçimde çiçek aşısı üretildiğini açıkladı.
22 Ağustos 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED