T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Kalem erbabını kaydetti

İhsan Işık, kaleme aldığı Akdeniz Kıyısında Bir Çocuk, Bediüzzaman Said Nursi ve Nurculuk, Dört Büyük Halife, Kültürümüzün Kimliği, İki Yobaz, Peygamberimizin Hayatı adlı kitaplarından sonra "Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi" ile kalem erbabını kayıt altına aldı.

Yazar Sözlüğü'nü hangi neden ve motivasyonla umulandan daha kısa bir sürede ansiklopedileştirerek güncellediniz?

Biyografi çalışmalarıma 1983 yılında başladım, Yazarlar Sözlüğü 1990 yılında çıktı. Bu ilk basım da hacimliydi ve Türkiye'de ilk kez 1600 yazar biyografisi toplanmış oluyordu. Bu çalışma süresine bir sekiz yılın daha eklenmesiyle 1998'de ikinci basım yayımlandı. Biyografi sayısı böylece 2200'lere yükseldi. Ancak bu basının teknik işleri biraz usun sürdü, yaklaşık bir yıl kadar bir zaman aldı. Dolayısıyla 2001 Kasım'ında Türkiye Yazar Ansiklopedisi'nin ortaya çıkması için kullandığım süre + 3.5 yılı buldu. Toplarsak yaklaşık, 15 yıl + 3.5 yıl, eşittir yaklaşık 19 yıllık bir mesaiyi buluyor. Nisan'da ikinci basım çıktı, süre 20 yılı, biyografi sayısı 3328'i buldu. Motivasyon vurgusu ise bu çalışmanın deyim yerindeyse motorunu tanımlıyor.. Yazar biyografisi alanında 1983'te belirlediğim büyük eksikliği gidermek için bir katkıda bulunma isteği bende çok güçlü oldu. Öylesine güçlü ki, tamamlanmayı bekleyen on'dan fazla çalışmayı sürekli erteleyerek bu bilgileri toplamaya yöneldim.

Edebiyat ortamında yerini alamamış kalem erbabını görünür kıldınız. İbnül Emin de Şairler Tezkiresi'nde bir çok insanı görünür kılmıştı. Ama şimdi birçoğu hatırlanmıyor bile. Sizin de şu şu isimlere yer verdim ama yakınlarda unutulup gidecekler gibi bir düşünceye kapıldığınız oldu mu?

Birilerinin, kendi döneminde yaşayan müellifleri kayda geçirmesi gereklidir. Bunu yaparken hiçbir ismi dışlamaması, verdiği bilgilerin yeterli ve güvenilir olması, ilerdeki değerlendirmelerin sağlıklı olabilmesi için zorunludur. Bu nedenle Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi'nde yer alan edebiyatçı, düşünce ve bilim adamlarının içinde gelecek on yıllara ve belki yüz yıllara kadar önemini koruyacak kalem sahipleri olacağı gibi, yakın gelecekte bile hiç okunmayacaklar çıkacaktır elbette. Ancak buna kesin bir karar verecek olan ne benim ne de bugünün eleştirmenleridir. Son sözü okuyucu ve tarih söyleyecektir.

İnternet sitelerinde yeralan kimi dökümanları kaynak olarak kullanmışsınız. Bu bakımdan bir ilke imza attınız. Sizi bu seçime götüren nedeni söyler misiniz?

Temel prensip olarak, biyografik bilgileri nerede bulursam oradan toplayıp kendi formatıma uygun bir metne dönüştürüyorum, var ise mevcut bilgilere ekliyorum.

İnternet siteleri, giderek yaygınlaşmasıyla kaynakların arasında önemli bir yer tutmaya başladı. Yine de sanal alemden elde ettiklerimi mümkün olduğunca basılı kaynaklarla test etme çabası içindeyim.
İrtibat için P. K. 397 - Yenişehir / Ankara

Tezgahtan vitrine

"Aslında bitmemiş bir çalışmadan söz etmeyi sevmiyorum. Bununla birlikte bu çalışma için çeşitli kaynak ve malzeme desteğine ihtiyaç duyduğumdan, kısa bir bilgi vermek yararlı olabilir. Yer darlığından dolayı mevcut ansiklopedi de değerlendiremediğim biyografik bilgileri, 8 ciltlik ansiklopedide -kuşkusuz yine bir çerçeve ve disiplin içinde- yayımlayarak, müelliflerimiz hakkında daha yeterli bilgileri daha derlitoplu biçimde sunmak istiyorum. Bu çalışma, sponsor bulunursa kısa bir zamanda, bulunamaz ise mevcut imkânlar ölçüsünde tamamlanacak. Ayrıca bu ay iki kitap basıldı. Biri şiir: Kuğulu Park'taki Kuşlardan Biri. İkincisi gezi notları: Makedonya ve Fransa İzlenimleri. Bir antoloji: Bir deneme ve Kutsal Suç adlı ilk roman önümüzdeki aylarda çıkacak."

  • ARZU KARAPINAR

  •  
    Beyaz Saray'ın rengi soldu
    Genç yıldız hep tedirgin...
    Tam bir fiyaskoyla sonuçlanan Pearl Harbor'dan sonra umutsuzluğa kapılan Ben Affleck, ahmak bir Hollywood yıldızı gibi görünmekten ölesiye korkuyor. Reklam, figüranlık gibi ama bir şekilde oyunculukla haşır neşir olan, Affleck, ilk olarak Kevin Smith'in filmleri Mallrats ve Chasing Amy ile şöhreti yakaladı. Bilhassa Chasing Amy, beklenenin çok üzerinde ilgi çekti ve bir külte dönüştü. Sonrasında tam bir Amerikan rüyası gerçekleşti. Boston işçi sınıfından gelen Ben, başarıya paraya ve şöhrete kavuştu. Ama sürekli tedirgin. Alkol tedavisi de gören genç aktörün en yakın arkadaşı, kendisi de bir oyuncu olan çocukluk arkadaşı Matt Damon. Armageddon gibi bir gişe, Shakespeare in Love gibi bir Oscar fatihi filmde oynayan Ben Affleck, 90'ların sonlarından bu yana, iki ortalama romantik komedi ile geldi bu güne. 30 yaşındaki oyuncuyu En Büyük Korku'da, CIA ajanı Jack Ryan olarak izleyeceksiniz.
    Gladyatör'ün burnu büyüdü
    Gladyatör filminden sonra Ünlü aktör Russel Crowe'un "paragözlüğü'', sanatçıya pahalıya patladı. ''The Alamo'' adlı yeni filmi için 19.5 milyon dolar (31 trilyon 980 milyar lira) ücret isteyen Crowe, film şirketi Disney'den "ret'' cevabı aldı. Internetteki ''imdb'' sitesinin haberine göre, film için Crowe'un 19.5 milyon dolarlık talebi, yönetmen Ron Howard'ın 10 milyon dolarlık ve yapımcı Brian Grazer'ın 7 milyon dolarlık istekleriyle birleşince Disney yetkilileri çileden çıktı. Bunun üzerine yetkililer, Amerika'nın bağımsızlık savaşını konu alan 1960 yapımı ''The Alamo'' adlı filmi, yıldız isimler olmadan çekmeye karar verdi.
    22 Ağustos 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED