AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
TOKİ 40 bin konut için proje geliştirdi

Başbakan Erdoğan'ın '100 bin konut yapın' talimatı çerçevesinde projelere hız veren TOKİ, toplam 40 bin konutluk proje geliştirdi. Konutların satışları, inşaatlar belli bir seviyeye gelince 10 yıl vadeli yapılacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan'dan "bu yıl için 100 bin konut inşaatı başlatın" talimatı alan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yılbaşındaki 15 bin konutluk projesini 40 bin 244'e yükseltti.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, bu yıl içinde, 38 yerleşim bölgesinde, 6 bin 159 konutun inşaatına başlayacaklarını söyledi.

İstanbul Halkalı, Ataköy, Ankara, Eskişehir gibi büyük şehirlerdeki rant amaçlı 10 bin 281 konut üretimini planladıklarını açıklayan Bayraktar, 3 bin 230 konutu kapsayan "tarım kent" uygulaması gerçekleştireceklerini kaydetti.

Bayraktar, belediyelerle işbirliği halinde, 4 yerleşim biriminde 2 bin 490 konutu içeren "gecekondu dönüşüm projesi" uygulayacaklarını, kredi desteği ile de 2 bin 472 konut üreteceklerini bildirdi.

Yasa süreci uzatıyor

Bu yıl inşaatına başlanması planlanan sözkonusu 40 bin 244 konuttan 12 bininin inşaatına başlandığını veya ihale sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu belirten TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, Kamu İhale Kanunu'ndaki sınırlandırmalar nedeniyle inşaatlara başlamanın uzun sürdüğünü söyledi.

500 milyon dolarlık kredi teklifi

Kaynak açısından bir sorunları olmadığını belirten, "işe başlayacak kadar kaynağımız var" diyen TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, konutların, inşaatlar belli bir seviyeye gelince satışa çıkarılacağını, satışların 10 yıl vadeli yapılacağını açıkladı. Konutların, kredi geri dönüşlerinden, rant projelerinden sağlanan gelir ile yurtiçi ve yurtdışından sağlanacak kredi ile finanse edileceğini anlatan Bayraktar, yabancı bankalardan 500 milyon dolarlık kredi teklifi aldıklarını da bildirdi. Kredi teklif eden bankalar arasında Arap ülkeleri sermayeli bankaların da bulunduğunu, ve vadenin de 15 yıla kadar çıktığını söyleyen Bayraktar, alacakları krediyi, inşaatlar başladıktan sonra 100'er milyon dolarlık dilimler halinde kullanmayı planladıklarını söyledi.

Ankara'ya dört, İstanbul'a beş proje

Erdoğan Bayraktar, Ankara'da 8 bin 170 konutluk 4, İstanbul'da 4 bin 981 konutluk 5 proje uygulanması öngörüldüğünü ifade etti. Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, Ankara'da, Altındağ Belediyesi ile birlikte Doğantepe Mahallesi'nde bin konutluk, Mamak'ta da TOKİ'ye ait arsa üzerinde 620 konutluk gecekondu dönüşüm projesi uygulanacak. Eryaman'da da hasılat paylaşımı modeli ile 4 bin 50 konut yapılacak. Gölbaşı'nda Beynam Köyü'nde yapılması öngörülen 2 bin 500 konutluk tarım kent projesi uygulamasında ise imar planı çalışmaları devam ediyor.

TOKİ, İstanbul Ataköy'deki arsasında bin 208, Bahçeşehir'de 235, Halkalı'da 2 bin 578, Kozyatağı'nda 560, Ümraniye'de 400 olmak üzere, toplam 4 bin 981 konutluk rant amaçlı konut yapımı planlıyor. Bu konutlarla ilgili ihale süreci başladı.

 
Yoksullar için GIDA BANKASI
Kamuoyunda Yoksulbank olarak tanımlanan Grameen Bankacılığı'nı Türkiye'ye taşıyan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, şimdi de Gıda Bankası kurulması için çalışma başlattı.
Uzanlardan Petkim'in peşinatı bekleniyor...
Petkim ihalesini alan Uzan Grubu'na ait Standart Kimya'nın, yüzde 40'lık peşinatı (242 milyon dolar) yatırıp, kalanı için teminatı vermesi için 3 haftalı süresi kaldı.
Gözler maaş zammında
Memur maaş zammı için gözler hükümete çevrildi.
Cepte rekabet vekillere yaradı
Meclis'in Ay-cell ile kurumsal işbirliği anlaşması yapmasının ardından Turkcell de vekillere özel paket sunmak için harekete geçti.
Şahenk: Pazarın açıldığı görülüyor
Ferit Şahenk, "Pazarın açıldığını görüyoruz. Otomotiv sektöründe belirgin bir canlanma var." dedi.
Boydak: İstikrar yeniden yakalandı
Anadolu Finans Kurumu, Bursa'da ikinci şubesini açtı. Anadolu Finans Kurumu Başkanı Mustafa Boydak, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bursa'nın sanayi ve bankacılık için önemli bir merkez olduğunu belirterek, böyle bir kentte ikinci şubeyi açmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Boydak, Türkiye'nin uzun bir aradan sonra istikrarı yeniden yakaladığını dile getirerek, Anadolu Finans'ın da bu trendde yerini aldığını ve yatırımlarına devam edeceğini söyledi.
10 Temmuz 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED